FOLLOW US: facebook twitter

Ως πότε, 80 ψυχές θα στοιβάζονται σε 7 λυόμενες αίθουσες;

Ημερομηνία: 08-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

eeeek-pyrgou

Αναζητάται χώρος για τη μεταστέγαση του Ειδικού Γυμνασίου από τα Βυτινείκα

  • Απορρίφθηκε χθες η επικρατέστερη πρόταση για μεταφορά στο πρώην 2ο Λύκειο Αμαλιάδας λόγω… αντιδράσεων!
  • Με πρωτοβουλία Π. Πλατανιά, εξετάζεται το κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ
  • «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μέχρι να τα καταφέρουμε» τονίζει ο Δ/ντης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

Ακόμα μια σχολική χρονιά, για τους 80 συνολικά μαθητές με ειδικές δεξιότητες, που φοιτούν στο ΕΕΕΕΚ Πύργου και το Ειδικό Γυμνάσιο, φθάνει στο τέλος της.  Για ακόμα μια χρονιά, οι μαθητές αυτοί, στοιβάχτηκαν στις εφτά μικρές και ακατάλληλες λυόμενες αίθουσες των Βυτινείκων καθώς η πολυπόθητη λύση για τη μεταστέγαση, έστω του Ειδικού Γυμνασίου σε άλλο κτίριο ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, δεν ευοδώθηκε. Όσες λύσεις, προσωρινού χαρακτήρα, και αν προκρίθηκαν, απορρίφθηκαν στην πορεία, άλλοτε με λογικά επιχειρήματα και άλλοτε με δικαιολογίες χωρίς αντίκρισμα. Το πρόβλημα ωστόσο, παραμένει, και η αγωνία της σχολικής κοινότητας αλλά και των γονέων αυτών των παιδιών, για το αν και του χρόνου, ο Δήμος Πύργου- που είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την διάθεση κτιρίου- τους «υποχρεώσει» να μοιραστούν και πάλι τις ελάχιστες λυόμενες αίθουσες, χτυπάει «κόκκινο».

Θα αναγκαστούν άραγε, και τη νέα σχολική χρονιά, σε δύσκολες και αντιεκπαιδευτικές συνδιδασκαλίες μέσα στις εξαιρετικά μικρές και αποπνικτικές αίθουσες;

Η ανάγκη, μεταφοράς έστω, του Ειδικού Γυμνασίου, σε άλλο χώρο μοιάζει όσο ποτέ επιτακτική καθώς μόνον έτσι, θα μπορέσει επιτέλους το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. να αναπτυχθεί και να αξιοποιήσει τον ειδικό εξοπλισμό που έχει παραληφθεί από το ΕΣΠΑ και ο οποίος παραμένει στοιβαγμένος σε κούτες αλλά και να προχωρήσει το αίτημα που έχει κατατεθεί στο  Υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση Λυκειακών Τάξεων που θα δώσει το δικαίωμα, στους απόφοιτους του γυμνασίου, να προχωρήσουν και να μην επιστρέψουν στο σπίτι…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

slide-eeeek-pyrgou«Ζητείται απεγνωσμένα, χώρος»

Τρεις προτάσεις, είχαν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πέρυσι και οι τρεις στην πορεία, απορρίφθηκαν. Η μεν πρώτη, μιλούσε για μεταστέγαση στα λυόμενα του 1ου Γυμνασίου Πύργου οι μαθητές του οποίου μετακόμισαν στο νέο υπερσύγχρονο συγκρότημα. Η πρόταση αυτή δεν προχώρησε με το σκεπτικό ότι δεν είναι δυνατόν οι μαθητές να πάνε «από λυόμενα σε λυόμενα». Η δεύτερη πρόταση, που είχε μάλιστα επικρατήσει και για την οποία είχαν δοθεί και υποσχέσεις από τη δημοτική αρχή Πύργου, αφορούσε το πρώην Δημοτικό Σχολείο Κολυρίου, το κόστος επισκευής του οποίου όμως, κρίθηκε τελικά ασύμφορο…  Και η τρίτη όμως λύση, απορρίφθηκε τελικά πριν μερικές μέρες, καθώς προσέκρουσε σε… αντιδράσεις! Όπως τόνισε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Βασίλης Δημητρέλλος, είχε προταθεί ως κατάλληλη λύση, η προσωρινή μεταστέγαση του Ειδικού Γυμνασίου στους χώρους του κτιρίου του πρώην 2ου Λυκείου Αμαλιάδος που τις πρωινές ώρες είναι κενό (το απόγευμα στις αίθουσες στεγάζεται το Δ.ΙΕΚ). «Δυστυχώς, παρά την θετική εισήγηση του ΚΕΔΔΥ και τη σύμφωνη γνώμη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μόλις χθες ενημερωθήκαμε ότι η πρόταση αυτή απορρίπτεται λόγω αντιδράσεων των γονέων, των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας που στεγάζεται ακριβώς δίπλα, οι οποίοι μίλησαν για υποβάθμιση της ποιότητας του σχολείου! Πρόκειται για μια ρατσιστική, αντιεκπαιδευτική, αντιπαιδαγωγική και αντικοινωνική συμπεριφορά. Τα παιδιά του Ειδικού Γυμνασίου, δεν είναι παιδιά ενός άλλου Θεού, είναι δικά μας παιδιά και έχουν δικαίωμα στην μόρφωση και στην κοινωνία».

Ο κ. Δημητρέλλος, επισήμανε ότι μέσα από διάλογο, καλή πρόθεση και διάθεση θα πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες και τα συμφέροντα των μαθητών του Ειδικού Γυμνασίου, τονίζοντας μάλιστα πως η υποχρέωση όλων απέναντι στους μαθητές αυτές πρέπει να είναι αυξημένη. «Ζητώ απεγνωσμένα, κατάλληλο χώρο για αυτά τα παιδιά. Είναι αδύνατον η Ηλεία να μη διαθέτει τέτοιο χώρο, ώστε αυτά τα παιδιά να στεγάζονται κάτω από στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες και όχι σε λυόμενα. Η Διεύθυνση, δεν έχει σταματήσει να αναζητά λύσεις και θα συνεχίσει μέχρι να το καταφέρουμε».

Νέα πρόταση από Πλατανιά

Μια νέα πρόταση, εξετάζεται όμως κατόπιν πρωτοβουλίας του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Παναγιώτη Πλατανιά, ο οποίος πολλές φορές στο παρελθόν, με ενέργειες του, έχει στηρίξει και έχει δώσει λύσεις στη λειτουργία των ειδικών σχολείων. Πρόκειται για την προσωρινή στέγαση του Ειδικού Γυμνασίου, στις αίθουσες του ισογείου, του ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) στον Πύργο, που τα τελευταία χρόνια παραμένουν αναξιοποίητες. Μάλιστα, συνοδευόμενος από την Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πύργου και τον Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, επισκέφθηκαν χθες, όπως δήλωσε, το κτίριο σε μια προσπάθεια αναζήτησης κατάλληλου χώρου για τη μεταστέγαση του ειδικού Γυμνασίου.

 «Επιτέλους πρέπει να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και να καταλάβει, ότι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, είναι παιδιά δικά μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύση με κάθε τρόπο και θυσία, άλλως είμαστε απολίτιστοι και βάρβαροι. Δήμος, Περιφέρεια και Δευτεροβάθμια οφείλουν να συνεργαστούν πάση θυσία και να βρουν κτίριο κατάλληλο για τη στέγαση του σχολείου αυτού. Εν έτη 2016 δεν είναι δυνατόν, να στοιβάζονται παιδικές ψυχές, σε άθλια λυόμενα ο χρόνος ζωής των οποίων έχει ήδη λήξει…».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος