FOLLOW US: facebook twitter

8ο Port Festival: Γνωριμία με τα μουσικά σχήματα

Ημερομηνία: 29-07-2021 | Συντάκτης:

Δύο μέρες γεμάτες μουσικές του τόπου μας, της Ελλάδας, των παραλίων της Μ. Ασίας, των Βαλκανίων κά, κατακλύζουν το άλσος Κατακόλου, το Σάββατο 31 Ιουλίου και την Κυριακή 1η Αυγούστου. Το 8ο Port Festival, πραγματοποιείται ξανά, ύστερα από ένα χρόνο απουσίας, με ελεύθερη είσοδο και προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης και με πολύ πολύ ιδιαίτερο μουσικό πρόγραμμα.


Ας γνωρίσουμε καλύτερα τους μουσικούς που θα εμφανιστούν στη σκηνή του…


Banda Iovanica

«Banda Iovanica στα χνάρια του θρυλικού βιολιστή Γιάγκου Αλεξίου»


H «Banda Iovanica» είναι μια απόπειρα αναζήτησης του αόρατου μουσικού νήματος που συνδέει τη μουσική δημιουργία των Μικρασιατών συνθετών με την πλούσια Ουγγρική, Ρουμάνικη και Ρώσικη μουσική παράδοση…

Η λαϊκή τσιγγάνικη μουσική χωρών όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Ρωσία, συναντά τα Βαλκάνια, το Βόσπορο και τα κοσμοπολίτικα λιμάνια των παραλίων, μπολιάζοντας τις δομές και τα μονοπάτια της μουσικής τους με καλπάζουσες χόρες, ποικίλους έντονους ρυθμούς και πλούσιες νέες μελωδίες, δημιουργώντας ένα νέο εκρηκτικό μουσικό μείγμα …

Πρόσωπο κλειδί, ο άγνωστος στο ευρύ κοινό θρυλικός βιολιστής Γιοβανίκας. (*) Τόποι δράσης του παμπάλαιου θρυλικού βιολιστή, η Λέσβος, η Σμύρνη, τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, η Κωστάντζα, η Βραΐλα και το Βουκουρέστι. Μουσικά ταξίδια στο χρόνο και στο χώρο, εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο ενός μουσικού – “φόβητρο”.  Ζωή αινιγματική, έργο ανεξερεύνητο και μυστικό. Η φτώχεια, ο έρωτας, η περιπλάνηση, ο πόλεμος, ο τρόμος, το ταξίδι. Η μουσική.

Η Banda Iovanica αποτελείται από τους:

Kλέαρχος Κορκόβελος (κύμβαλο – φωνή), Γιάννης Νιάρχος (κιθάρα – φωνή), Γλαύκος Σμαριανάκης (βιολί – φωνή), Λουκάς Μεταξάς (κοντραμπάσο) και Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν – φωνή)

(*) Λίγα λόγια για τον βιολιστή Γιάννη Αλέξιου ή Γιοβανίκα (1850-1925)

«Θεωρείται από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες του βιολιού. Γεννημένος το 1850 στο Γαλάτσι της Ρουμανίας, έζησε στη Μυτιλήνη, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, και συχνά περιόδευε στην ελεύθερη Ελλάδα. Ο Γιοβανίκας, είχε την κλασική εκπαίδευση, την μουσική κουλτούρα και ήξερε πολλά κι από την παραδοσιακή-λαϊκή μουσική. Στις αρχές του 20ου αιώνα καταγράφεται στην δισκογραφία ως δημιουργία του, το περίφημο Σμυρναίικο μινόρε ή Μινόρε μανές ή Μινόρε της αυγής, του σπουδαιότερου τραγουδιού που χάραξε την πορεία του ρεμπέτικου τραγουδιού, διατρέχοντάς την για πολλά χρόνια. Στο Σμυρναίικο μινόρε ο μανές τελείωνε με ένα ορχηστρικό βαλς, που έγινε γνωστό σαν “Σμυρναίικο βαλς” και περιλήφθηκε στα “Ερωτικά της Σμύρνης” με την Εστουντιαντίνα Ν. Ιωνίας. Συμμετείχε σε δεκάδες ηχογραφήσεις τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Ο μεγάλος αυτός δεξιοτέχνης του βιολιού αναφέρεται στις αθηναϊκές εφημερίδες της περιόδου 1886-1893 με διάφορες παραλλαγές του ονόματός του (Γιοβανίκας, Γιοβανίκος, Γιοβανάκης, Γιοβανέλης). Μετά την μικρασιατική καταστροφή ήρθε στην Αθήνα και πέθανε το 1925 στην Μυτιλήνη.»

Links:

Εκπομπή:

Βίντεο:

 

Official Soundcloud: Banda Ιovanica

YouTube: Banda Ιovanica

Facebook: BandaIovanica

Ρόμβος


Ο «Ρόμβος» είναι μια επταμελής μπάντα δρόμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Δημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2019. Το ρεπερτόριο του σχήματος αφορμάται από έντεχνα και παραδοσιακά ακούσματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς η καταγωγή των μελών του βρίσκει ρίζες από τον Όλυμπο ως την Κρήτη και από τη Θεσσαλονίκη ως την Αθήνα και την Πελοπόννησο. Κύριο χαρακτηριστικό της μπάντας αποτελεί η ενέργεια των μελών της, η αμεσότητα και η επικοινωνία με τους περαστικούς, διαμορφώνοντας έτσι αυθόρμητα ένα λαϊκό πανηγύρι σε πεζοδρόμους και πλατείες!Συχνάζουν στην Νέα Παραλία και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης. Το όνομα του συγκροτήματος προέκυψε από ένα εσωτερικό αστείο της παρέας. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο της μπάντας είναι ότι απαρτίζεται κατ’ εξοχήν από γιατρούς (2 ειδικευόμενους και 3 φοιτητές) ενώ το σύνολο συμπληρώνει μια δασκάλα και ένας φοιτητής του Πολυτεχνείου. Εκτός από τη σκηνή του δρόμου, ο Ρόμβος επιδιώκει να συμμετέχει σε εκδηλώσεις κοινωνικής προσφοράς και φεστιβάλ.

Απαρτίζεται από τους:

Μάξιμο Αγγελίδη (μαέστρος και κιθαρίστας), Ελισάβετ Μάνου (μαντολίνο, βιολί, μελόντικα), Λεωνίδα Καραμάνη (φλάουτο,  φλογέρα, γκάιντα, σάζι), Παντελή Καραμάνη (φωνή, λάφτα, γιουκαλίλι), Ελένη Κωτσάκη (φωνή), Γεωργία Ζάχου (φωνή) και Θοδωρή Μαραγκάκη-Καμπιτάκη (κρουστά).

Links:

Facebook: Romvos Band

Instagram:(@romvosband) Romvos Street Music Band(@romvosband) • Instagram photos and videos & https://www.instagram.com/romvosband/

YouTube: RomvosBand

Βασιλική Τσαμπά & Κωνσταντίνος Γιαννάτος


Το ντουέτο από τον Πύργο παίζει παρέα από τα σχολικά του χρόνια και μας συμπαρασύρει στα μονοπάτια του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού: η Βασιλική τραγουδώντας και παίζοντας σαξόφωνο και ο Κωνσταντίνος τραγουδώντας και παίζοντας κιθάρα. Μαζί τους οι: Χρήστος Πυλαρινός (πλήκτρα), Χαράλαμπος Βασιλόπουλος (μπουζούκι) και Ηλίας Θεοδωρόπουλος (κρουστά).

Facebook: facebook.com/tsaba.giannatos

159 χρώματα


Το σχήμα «159 χρώματα» είναι από τον Πύργο και ερμηνεύει παραδοσιακούς σκοπούς του ελλαδικού χώρου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολής. Αποτελείται από τις: Μαρία Παπαγεωργίου (κανονάκι), Ειρήνη Παπαγεωργίου (πολίτικη λύρα-φωνή) και Μαρία Ασμή (κανονάκι). Τα δύο κανονάκια και η πολίτικη λύρα δημιουργούν 159 ήχους και χρώματα, όσες και οι χορδές τους.

 

Facebook: 159chromata

Tanque Harmonica


Οι «Tanque Harmonica» είναι μια παρέα βετεράνων μουσικών από τον Πύργο με διαφορετικές μουσικές πορείες και επιρροές από κλασική μουσική, παραδοσιακές μουσικές της Μεσογείου, blues,rock, latin, flamenco που αποφάσισαν να συμπράξουν με αγάπη και σεβασμό και να δημιουργήσουν μια μπάντα που περικλείει ηχοχρώματα από όλα τα ακούσματά τους, αποδεικνύοντας ότι η γλώσσα της μουσικής είναι ενιαία παρότι διαφορετικός ο τρόπος απόδοσής της για τον καθένα μας.Η συνέχεια επί πάλκου του 8th Port Festival!

Αποτελούνται από τους:

Παναγιώτη Τριαντόπουλο (κιθάρα – φωνή), Μιχάλη Βόλφσον (κλασσική κιθάρα – φωνητικά), Γιάννη Δημητρακόπουλο (μπάσο – φωνητικά) και Θανάση Καραμπέτσο (κρουστά – φωνητικά)

 

YouTube: Tanque Harmonica


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος