FOLLOW US: facebook twitter

72 χαμηλότοκες ή 36 άτοκες δόσεις για τα κορονοχρέη προς την Εφορία

Ημερομηνία: 19-07-2021 | Συντάκτης:

Η νέα ρύθμιση που συμφώνησε ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με τους πιστωτές αφορά όλες τις φορολογικές οφειλές της πανδημίας, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο 2021 ● Από 1η Ιανουαρίου 2022 η καταβολή της πρώτης δόσης

Νέα ρύθμιση χρεών για να έρθουν από το νέο έτος στο ταμείο της Εφορίας 826.435 κορονόπληκτοι ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση μετά από συμφωνία με τους δανειστές.

Το νέο πλαίσιο διακανονισμού με την Εφορία προβλέπει δύο μηχανισμούς εξόφλησης των οφειλών ύψους 2,26 δισ. ευρώ. Εναν με 36 άτοκες δόσεις και έναν δεύτερο με 72 μήνες αποπληρωμής αλλά με ετήσιο επιτόκιο 2,5%, το οποίο δεν είναι απαγορευτικό για τους οφειλέτες αφού σε παλαιότερες ρυθμίσεις η επιβάρυνση από τους τόκους ήταν τριπλάσια.

Βέβαια αυτό έχει να κάνει με το σημερινό οικονομικό περιβάλλον και όχι με οποιαδήποτε άλλη απόφαση, αφού ολόκληρη η ευρωζώνη έχει περάσει σε αρνητικά επιτόκια δανεισμού. Οσοι «κόκκινοι» οφειλέτες θέλουν να «εκμεταλλευτούν» την τρέχουσα οικονομική συγκυρία και επιλέξουν τις 72 δόσεις θα έχουν «καπέλο» στη μηνιαία δόση μόλις 0,2%.

Η νέα ρύθμιση αγκαλιάζει όλα τα χρέη που γεννήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, δηλαδή αυτά που έχουν βεβαιωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και φέτος τον Ιούλιο. Η καταβολή της πρώτης δόσης για τους πληγέντες ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2022.

Οι κατηγορίες οφειλετών που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση είναι οι εξής:

■ Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει της διευρυμένης λίστας των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που κοινοποιήθηκε πέρυσι τον Απρίλιο. Εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

■ Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

■ Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει της δήλωσης Covid.

■ Ανεργοι που είναι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Επιπλέον, όσοι από τους προηγούμενους οφειλέτες απώλεσαν παλαιότερες ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής (π.χ. 100 – 120 δόσεις) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.

Με τις κινήσεις αυτές το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αποτρέψει μια νέα γενιά «κόκκινων» χρεών που θα ανοίξει τρύπες στα κρατικά ταμεία και θα υπονομεύσει την επανεκκίνηση της οικονομίας. Σημειώνεται ότι τον Μάιο οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά 275% και ανήλθαν σε 315 εκατ. ευρώ έναντι 84 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ αύξηση κατέγραψε και ο αριθμός των οφειλετών σε 3.905.073 έναντι 3.853.889 τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η μετά την πανδημία περίοδος δημιουργεί νέες προκλήσεις που κρύβει μεγάλους κινδύνους για τις μικρές επιχειρήσεις και βέβαια πολλά νοικοκυριά που εξαρτώνται από αυτές. Αυτό το αναγνωρίζει με σαφήνεια  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που την Παρασκευή στην έκθεση για τη χώρα στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Άρθρου 4 έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανισότητες.  Σύμφωνα με όσα επισημαίνει όπως και να τα φέρει η κυβέρνηση, θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να αποτρέψει τις οικονομικές πληγές της πανδημίας και να υποβοηθήσει μια ανάκαμψη που θα τους περιλαμβάνει όλους, διοχετεύοντας σε επενδύσεις τα κοινοτικά κονδύλια.

Καρφιά για τη ρύθμιση των 72 δόσεων

Η απόφαση του οικονομικού επιτελείου να φέρει νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών που «γεννήθηκαν» εν μέσω πανδημίας, είναι μία θετική εξέλιξη. Όμως υπάρχουν δύο σοβαρές ενστάσεις:

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ουσιαστικά παραδέχεται ότι δεν φταίνε οι οφειλέτες για τη δημιουργία αυτών των χρεών καθώς δεν ήταν επιλογή τους να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, κανονικά δεν θα έπρεπε να τεθεί θέμα επιτοκίου. Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, είναι από δύσκολο έως απίθανο να μπορέσει ένας μικρομεσαίος να αποπληρώσει τις οφειλές του σε 36 άτοκες δόσεις. Μοιραία λοιπόν θα επιχειρήσει να το πράξει σε περισσότερες, όμως θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο. Δε νομίζω ότι ήταν αυτό που περιμέναμε όταν μιλούσαμε όλοι οι φορείς για την ανάγκη μείωσης του ιδιωτικού χρέους.

Μόνο η διαγραφή μέρους των οφειλών αυτών μπορεί να δώσει «ανάσα» στον αγώνα βιωσιμότητας που δίνουν αυτό το δύσκολο διάστημα οι επιχειρήσεις.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος