FOLLOW US: facebook twitter

Στο Χειμαδιό ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές – Οι ελπίδες τώρα στον Αποστόλου

Ημερομηνία: 14-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

elga-kourebes1

– Δέσμευση για αλλαγή του κανονισμού

-Ο Φ. Κουρεμπές ξεκαθάρισε ότι μέσω ΠΣΕΑ θα δοθούν οι αποζημιώσεις για τη σταφίδα στο αλώνι

Δεν άκουσαν αυτό που ήθελαν οι σταφιδοπαραγωγοί στην σύσκεψη που έγινε στο Χειμαδιό με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ το μεσημέρι της Τρίτης. Μπορεί να ζήτησαν αποζημιώσεις μέσω του κανονισμού του Οργανισμού, όμως ο πρόεδρος ξεκαθάρισε πως το μόνο πλαίσιο που μπορεί να καλύψει στην προκειμένη περίπτωση την καταστροφή της παραγωγής της σταφίδας, είναι μόνο μέσω ΠΣΕΑ. Ωστόσο ο κ. Κουρεμπές άφησε παράθυρo για μια πιο ευνοϊκή διαδικασία πρώτον σε ότι αφορά το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων και δεύτερον σε ότι αφορά τη διαδικασία που αφορά τις πλημμύρες καλλιεργειών.

elga-kourebes4

Τι είπαν φορείς και αγρότες

Σε καφενείο του χωριού όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη αργά το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος έθεσε το θέμα της καταβολής άμεσων και δίκαιων αποζημιώσεων στους παραγωγούς, για να στηριχθούν εν μέσω οικονομικής θύελλας στην δραστηριότητά τους και να επιβιώσουν παραμένοντας στο χωράφι. Οι περισσότεροι παραγωγοί που τοποθετήθηκαν τόνισαν πως σε ότι αφορά την καταστροφή της σταφίδας, αυτή έγινε στο αλώνι, δηλαδή στο χωράφι από πλημμύρα και όχι σε χώρο αποθήκευσης.

elga-kourebes5

Ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης επανέλαβε το αίτημα των σταφιδοπαραγωγών για αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ και όχι μέσω των ΠΣΕΑ, ώστε η παραγωγή που χάθηκε στα αλώνια να αποζημιωθεί ως προϊόν.

elga-kourebes2

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος στάθηκε στη συχνότητα με την οποία πλήττεται η Ηλεία λέγοντας πως «…είναι η τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες που η Ηλεία, πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Είχαμε το χαλάζι του Μάη, τις βροχοπτώσεις στα τέλη Ιουνίου και τώρα την ακραία βροχόπτωση στις αρχές Σεπτέμβρη. Η φυτική παραγωγή έχει πληγεί σε απόλυτο βαθμό και τα αγροτικά εισοδήματα έχουν εξανεμιστεί. Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να εντάξει και την σταφίδα στα προϊόντα παραδοσιακής επεξεργασίας καθώς η σταφίδα δεν πωλείται χλωρή, αλλά μετά από επεξεργασία» σημείωσε, ενώ ακούστηκαν από την πλευρά των στελεχών του ΕΛΓΑ πως αυτό θα προκαλέσει ένα ντόμινο ανάλογων αιτημάτων για άλλα προϊόντα, τα οποία μέσω του κανονισμού όμως προφυλάσσονται με διαφορετικό ίσως καθεστώς.

elga-kourebes3

Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εν αναμονή και της καθόδου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου την Παρασκευή, τόνισαν πως θα πρέπει να έρθει για να εξαγγείλει μέτρα ανακούφισης για τους αγρότες. «Τη δεδομένη στιγμή πρέπει να κάνουμε όλοι προσπάθειες προκειμένου να γίνει το καλύτερο και το λιγότερο χρονοβόρο για τους παραγωγούς. Την Παρασκευή θα πρέπει να παρθούν και να εξαγγελθούν συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης των αγροτών από τον υπουργό» σημείωσε η κα Γεωργοπούλου – Σαλτάρη. Στην ίδια κατεύθυνση ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης επισήμανε πως «…μέχρι την έλευση του υπουργού θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Αυτά που μας «καίνε είναι δύο. Η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών με τον πιο σύντομο και πιο δίκαιο τρόπο» σχολίασε.

elga-kourebes6

Το πλαίσιο των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές στην τοποθέτησή του τόνισε πως η ενημέρωση που υπήρξε από το τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ για την ένταση του προβλήματος αλλά και την πολυπλοκότητα του, έφερε τον ίδιο και τους συνεργάτες του στην περιοχή. Μιλώντας για την λειτουργία του ΕΛΓΑ τόνισε πως αν και δημόσιος οργανισμός λειτουργεί με τα έσοδα των ασφαλιστικών εισφορών και συμπλήρωσε πως για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις πρέπει να εισπραχθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. «Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει την φυτική παραγωγή από συγκεκριμένα αίτια τα οποία περιγράφονται στον κανονισμό. Για τα αίτια αυτά έχει γίνει καθορισμός και του ασφαλίστρου και κατά περίπτωση όπως παγετό, χαλάζι βροχόπτωση, πληρώνεται το ασφάλιστρο αυτό. Εάν μπούμε στην λογική όλες οι ζημιές να μπορούν να αποζημιωθούν, γιατί στην πλάστιγγα θα μπουν οι ζημιές των παραγωγών και η στήριξη της χαμένης παραγωγής, από την άλλη μπαίνει η βιωσιμότητα του οργανισμού για να μπορέσουμε να έχουμε τον δημόσιο χαρακτήρα. Σε ότι αλλαγή προχωρήσουμε θα είναι μετά από μελέτη προκειμένου να είναι ισορροπημένη η ζυγαριά» είπε ο κ. Κουρεμπές και σχολίασε ότι «θα συμφωνήσω ότι αυτό που γίνεται με τη σταφίδα θέλει αλλαγή. Αλλά ακόμα και αν είχαμε την πολιτική βούληση να το κάνουμε τώρα θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η μελέτη. Άρα σε αυτή τη φάση δεν γίνεται αυτό. Σε αυτή τη φάση το μόνο που έχουμε είναι τα ΠΣΕΑ. Πλέον η διαδικασία των ΠΣΕΑ θα είναι πολύ συντομότερη με κάποιες αλλαγές στον κανονισμό από την Ευρωπαϊκή επιτροπή, δηλαδή δεν θα είναι η τετραετία. Εμείς θα κάνουμε αποτίμηση της ζημιάς, καθώς σε λίγες μέρες η παραγωγή θα σαπίσει και θα χαθεί. Στην σύνταξη του φακέλου θα δούμε τι περισσότερο μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πάρουμε και όσο το συντομότερο γίνεται να δοθούν χρήματα για να κινηθεί η αγορά της περιοχής, αλλά αυτό θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Μακάρι να γινόταν αύριο το πρωί να μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές έτσι ώστε και εσείς να είστε καλυμμένοι αλλά και ο οργανισμός να συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Στη συνέχεια παραγωγοί και φορείς μαζί με τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ και των ΠΣΕΑ, πραγματοποίησαν αυτοψίες σε καλλιέργειες που επλήγησαν στην ευρύτερη περιοχή Χειμαδιού – Σωπίου, όπου είναι εμφανές το μέγεθος της καταστροφής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος