Αυτό αναφέρουν τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια της Περιφέρειας. Χθες στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά του Βασιλιτσίου βρέθηκε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών από την Αθήνα, ώστε να καταγράψει τις καταστροφές εκεί.
Εν τω μεταξύ, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν δίνονται ακόμα επίσημα στοιχεία, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης και οι δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.
Σε ό,τι αφορά την εικόνα στα μέτωπα που έκαιγαν την προηγούμενες ημέρες στη Μεσσηνία, χθες είχαν ελεγχθεί και οι εστίες στις δασικές εκτάσεις πάνω από το Δεσύλλα και το Φίλια του Δήμου Οιχαλίας. Ωστόσο, παραμένουν στην περιοχή δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές-πολίτες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης. Πυροσβεστικές δυνάμεις και κάτοικοι παραμένουν σε επιφυλακή και στην περιοχή του Μαγκλαβά στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, για να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.
Δύσκολη αλλά σαφώς πιο ελεγχόμενη από τις προηγούμενες ημέρες παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Ανατολικής – Δυτικής Μάνης, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες από πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους για να μην περάσει στη Μεσσηνία η φωτιά. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στη Γορτυνία του Δήμου Αρκαδίας, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στον Ισαρη Μεγαλόπολης.
ΣΥΣΤΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Σε επικοινωνία μας με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Βασίλη Καπέλιο και τον συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλη Χαντζή, μας ενημέρωσαν ότι αναμένεται, ίσως και σήμερα (αφού υπογράψουν οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες ως αρμόδιοι), συνεργεία των υπηρεσιών της Περιφέρειας να ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών στη Μεσσηνία και στις άλλες πληγείσες περιοχές. Ηδη, έχουν συσταθεί τρεις επιτροπές: από τη ΔΑΟΚ για την καταγραφή των καταστροφών στις αγροτικές καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες για την καταγραφή των ζημιών στις υποδομές, και από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε βιοτεχνίες και επιχειρήσεις.
Ο κ. Καπέλιος με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας τόνισε πως η Περιφέρεια συνέβαλε σημαντικά στην ανάσχεση των πυρκαγιών, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες όπου υποδείκνυε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και σε συνεργασία με τους δήμους, διαθέτοντας όλα τα μηχανήματα έργου γι’ αυτό το σκοπό.
Εν τω μεταξύ με οδηγίες του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα σε σύσκεψη που έγινε χθες στην Περιφέρεια καταγράφονται οι ανάγκες σε ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους, καθώς κάηκαν μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων. Σύμφωνα με τον κ. Χαντζή, στη Μεσσηνία και στην Αρκαδία δεν φαίνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία να υπάρχει απώλεια σε ζωικό κεφάλαιο. Αντίθετα, στη Λακωνία οι κτηνοτρόφοι έχουν χάσει ζώα. Ξεκάθαρη δεν είναι ακόμα η εικόνα και για τις κατοικίες που κάηκαν στις φωτιές. Στη Μεσσηνία, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν καεί 10-15 κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες, αποθήκες και άλλα κτίσματα.