FOLLOW US: facebook twitter

50 χρόνια από την εξέγερση στη Νομική Σχολή Αθηνών

Ημερομηνία: 15-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση το Σάββατο από το Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση στη Νομική Σχολή Αθηνών τον Φεβρουάριο του 1973. Η εξέγερση των φοιτητών και η κατάληψη της Νομικής Σχολής ήταν η πρώτη μαζική κινητοποίηση κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών και αποτέλεσε τον προπομπό άλλων κινητοποιήσεων με αποκορύφωμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του ιδίου χρόνου.

Οι κινητοποιήσεις ξεκινήσαν στις 21 Φεβρουαρίου 1973, όταν 4.000 φοιτητές κατέλαβαν το κτήριο της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάλεσαν τον λαό να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους. Αιτία ήταν το νομοθετικό διάταγμα 1347, σύμφωνα με το οποίο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα μπορούσε να ανακαλεί τις αναβολές στράτευσης των φοιτητών που απείχαν από τα μαθήματά τους διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στην παιδεία. Είχε προηγηθεί η αποχή των φοιτητών του Πολυτεχνείου και η εισβολή της αστυνομίας σε αυτό. Γύρω από το κτίριο της Νομικής εκτός από τους φοιτητές συγκεντρώθηκε και απλός κόσμος για να τους συμπαρασταθεί. Στο συντονιστικό όργανο των εξεγερμένων συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Βερνίκος, Όλγα Τρέμη, Στέφανος Τζουμάκας, Νίκος Μπίστης, Μάκης Παρασκευόπουλος, Γιάννης Ματζουράνης κ.ά. Στην κατάληψη που ακολούθησε συμμετείχαν φοιτητές όλων των σχολών, με βασικό αίτημα την άμεση ανάκληση του ανωτέρω νομοθετικού διατάγματος.

Οι πρυτανικές αρχές δεν αντέδρασαν άμεσα, αλλά προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις με επικεφαλής τον πρύτανη Κωνσταντίνο Τούντα. Την επόμενη μέρα οι φοιτητές αποχώρησαν από το κτήριο, με την βοήθεια του κόσμου που ήταν συγκεντρωμένος γύρω από αυτό και δημιουργούσε κλοιό προστασίας υπό τον φόβο της επέμβασης των δυνάμεων του καθεστώτος. Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία και με στελέχη παρακρατικών οργανώσεων με αποτέλεσμα να συλληφθούν αρκετοί και να οδηγηθούν στα ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Ακολούθησε δεύτερη κατάληψη της Νομικής και στις 20 Μαρτίου του ίδιου έτους οι φοιτητές προχώρησαν σε τρίτη κατάληψη χωρίς όμως, στην περίπτωση αυτή, να έχει υπάρξει συμφωνία όλων των πολιτικών οργανώσεων της νεολαίας. Με άδεια της πρυτανείας η αστυνομία εισέβαλε στη σχολή και αφού ξυλοκόπησε, συνέλαβε αρκετούς φοιτητές και προχώρησε στην εκκένωση του κτηρίου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από τα δραματικά εκείνα γεγονότα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας διοργανώνει ειδική εκδήλωση όπου κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου θα θυμηθούν και θα αναλύσουν τα συγκεκριμένα γεγονότα και θα επιχειρήσουν μία ιστορική αποτίμησή τους με την ασφάλεια που παρέχει η παρέλευση σχεδόν μισού αιώνα από τότε.

Ομιλητές θα είναι ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Νίκος Αλιβιζάτος, ο επιχειρηματίας Γιώργος Βερνίκος και ο δικηγόρος και πρώην Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα και καταγραφή των γεγονότων εκείνης της περιόδου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου (Γερμανού 29) το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 7.00 το απόγευμα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος