FOLLOW US: facebook twitter

5 καινοτομίες που υπόσχονται να αλλάξουν την καθημερινότητά μας

Ημερομηνία: 07-11-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα
technology

Προηγμένη επιστήμη και τεχνολογία αιχμής εφαρμόζονται σε δημοφιλή καταναλωτικά αγαθά για να κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητά μας.


Η συνεχόμενη εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλάζει προς το καλύτερο την καθημερινότητα. Από ρούχα που προσαρμόζονται στην εξωτερική θερμοκρασία μέχρι τσιρότα που επιταχύνουν την επούλωση των πληγών, ξεχωρίσαμε 5 καινοτομίες που υπόσχονται να αλλάξουν τη ζωή μας.

1. Ύφασμα: το νέο software

Αθλητικές φόρμες που αυτορυθμίζονται για να βελτιώσουν τις επιδόσεις και τη σωστή αναπνοή και στρατιωτικές στολές που προσαρμόζονται στις αλλαγές του κλίματος και ρυθμίζουν την αίσθηση της θερμοκρασίας. Υφάσματα που «βλέπουν», «ακούν», «αισθάνονται», επικοινωνούν, αποθηκεύουν και μετατρέπουν ενέργεια, ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και αλλάζουν χρώμα. Πώς γίνεται; Με την ενσωμάτωση χιλιάδων ηλεκτρονικών τσιπ σε ίνες, οι οποίες μετατρέπουν το ύφασμα σε ολοκληρωμένο νανοτεχνολογικό σύστημα. Το ινστιτούτο που κυριολεκτικά κινεί τα νήματα, το Advanced Functional Fabrics of America, μοιράζεται ήδη την τεχνολογία αυτή με startups, πανεπιστήμια και κατασκευαστές που με τη σειρά τους θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη «έξυπνων» υφασμάτων.

2. «Έξυπνα» τσιρότα

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι δοκιμάζονται κάθε χρόνο από χρόνιες, μη επουλώσιμες πληγές και επιβαρύνονται με χρονοβόρες και συχνά κοστοβόρες θεραπείες. Το ερευνητικό ίδρυμα NextFlex ετοιμάζει ένα τσιρότο με αισθητήρες που ελέγχουν τη ροή το οξυγόνου προς την πληγή προκειμένου να επιταχύνουν την επούλωσή της. Τρία πανεπιστήμια των ΗΠΑ συνεργάζονται για να φτιάξουν ένα πρωτότυπο με τη χρήση ελαστικών ημιαγωγών. Εξαιρετικά λεπτό και άνετο, αυτό το τσιρότο υπόσχεται να γιατρεύει τις πληγές με σύμμαχο τον χρόνο!

3. Υβριδικές συσκευές που προσομοιάζουν την εμπειρία του παραδοσιακού καπνίσματος

Δεν είναι λίγοι όσοι αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να διακόψουν το κάπνισμα γιατί δεν καλύπτονται από τις διαθέσιμες επιλογές. Τη λύση σε αυτό έρχονται να δώσουν υβριδικές συσκευές οι οποίες προσομοιάζουν την εμπειρία του παραδοσιακού καπνίσματος: απλότητα λειτουργίας, ευκολία χρήσης, αίσθηση που θυμίζει το συμβατικό τσιγάρο. Η Nobacco λανσάρει τη δική της υβριδική συσκευή, το iSSON hybrid, με την οποία επιδιώκει να ικανοποιήσει τις ανάγκες των παραδοσιακών καταναλωτών: μαλακά – αντί για πλαστικά – επιστόμια, όπως τα παραδοσιακά φίλτρα του τσιγάρου για πιο οικεία αίσθηση, αυτόματη – χωρίς κουμπί – ενεργοποίηση με την εισπνοή και επιλογή μεταξύ προγεμισμένων και επαναπληρούμενων pods για πιο εύκολη χρήση και περισσότερες επιλογές γεύσης. Μια καινοτομία που μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους να εγκαταλείψουν το κάπνισμα.

4. Μίνι-σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Οι φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν σήμερα διάφορους περιορισμούς, ένας από αυτούς είναι ότι απαιτούν χώρους που δεν είναι πάντα διαθέσιμοι. Οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων νέας γενιάς που αναπτύσσουν η PowerAmerica και το North Carolina State University είναι 10 φορές μικρότεροι – όσο το μέγεθος ενός φούρνου μικροκυμάτων -, 60% πιο αποδοτικοί, με ταχύτερους χρόνους φόρτισης σε σχέση με τα σημερινά μοντέλα. Μάλιστα η PowerAmerica συνεργάζεται με startups προκειμένου να αυξηθεί η εμπορική διάθεση των φορτιστών νέας γενιάς, κάτι που θα κάνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά στους καταναλωτές.

5. Υπολογιστές «ταχύτητας φωτός»

Υπολογιστές θα μπορούν να επεξεργαστούν δεδομένα σε ταχύτητες εκατομμύρια φορές υψηλότερες σε σχέση με σήμερα χρησιμοποιώντας μικροτσίπ που λειτουργούν με φως αντί ηλεκτρισμού. Πρόκληση αποτελεί το πως η παραγωγή των «φωτονικών» μικροτσίπ θα μπορέσει να γίνει φθηνότερη και επομένως συμφέρουσα σε μαζική κλίμακα. Το Πανεπιστήμιο της Columbia και η Cisco Systems αναπτύσσουν ένα πρωτότυπο «fiber-to-photonic» τσιπ με σκοπό να μειώσουν τα μέρη του μικροτσίπ, κάτι που  θα ανοίξει το δρόμο σε παραγωγές μεγάλων ποσοτήτων και μειωμένου κόστος. Η πρόσβαση σε μια πρωτοφανή υπολογιστική δύναμη αναμένεται να απογειώσει τις δυνατότητες κάθε ηλεκτρονικής συσκευής.

athensvoice.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ