FOLLOW US: facebook twitter

5η Πανελλήνια Μεγάλη Δράση του Κλάδου Ανιχνευτών Προσκόπων: Η απόλυτη περιπέτεια στις όχθες του Αλφειού

Ημερομηνία: 10-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Περισσότεροι από 850 έφηβοι Πρόσκοποι και 250 ενήλικες συνοδοί έχουν κατακλύσει την Αρχαία Ολυμπία στο δεύτερο σκέλος της μεγαλύτερης πανελλαδικής κατασκήνωση νέων. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης  δράσης η οποία περιελάμβανε διάσχιση τεσσάρων μεγάλων βουνών της Πελοποννήσου, τώρα συνεχίζουν τις δράσεις τους έως την Κυριακή στις όχθες του ποταμού Αλφειού.

Τις προηγούμενες ημέρες οι πρόσκοποι, ακολουθώντας 4 διαφορετικές ορειβατικές διαδρομές στο Μαίναλο, τον Πάρνωνα, τον Ταϋγετο και τον Χελμό, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ελληνική φύση και να περιηγηθούν σε ορισμένα από τα ομορφότερα μονοπάτια. Στη δεύτερη φάση (9-13 Αυγούστου) η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί την κεντρική βάση και στις όχθες του Αλφειού ποταμού θα βρίσκεται η κατασκήνωση βάσης που αποτελεί την αφετηρία για τις δράσεις που πραγματοποιούνται.

Δράσεις όπως  Sea-kayak, ιστιοπλοϊα και καταδύσεις στην Πύλο, Rafting στον ποταμό Ερύμανθο και Αλφειό, Ορεινή ποδηλασία στο δάσος της Φολόης, Διάσχιση φαραγγιού Χαρατσάρη Νεμούτας, River trekking και canyoning στη Νέδα, Σινεμά, Φεστιβάλ Φαγητού. Επίσης οι ανιχνευτές συμμετέχουν και σε άλλες δράσεις γνωριμίας με μεγάλου οργανισμού όπως η ΑΝΙΜΑ, το ΠΕΛΙΤΙ, το WWF και η Greenpeace. Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς και της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ συνδιοργανωτής είναι η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

H «ΕΛΠΙΔΑ» είναι μία πανελλήνια κατασκήνωση ειδικά διαμορφωμένη για Ανιχνευτές (πρόσκοποι ηλικίας 15-18 ετών). Πρωταρχική επιδίωξη της δράσης είναι να αποτελέσει μία διαδραστική και βιωματική διαδικασία η οποία, μέσα από έρευνα, του φυσικού, κοινωνικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των περιοχών που θα πραγματοποιηθεί, θα συμβάλλει στη δια βίου εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των νέων για τη διάσωση και προστασία του οικοσυστήματος αλλά και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η «ΕΛΠΙΔΑ» έχει διοργανωθεί ακόμα τέσσερις φορές στο παρελθόν. Το 2002 στο Ζαγόρι Ηπείρου, το 2006 στο Παγγαίο, το 2009 στον Όλυμπο και το 2013 στο Βελβεντό Κοζάνης.

Χθες στις όχθες του Αλφειού οι εκπρόσωπο των προσκόπτων πραγματοποίησαν μια παρουσίαση των δράσεων τους στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου. Ο αναπληρωτής Γενικός Έφορος Σ.Ε.Π. Κώστας Πατινιωτάκης, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στη δράση της Αρχαίας Ολυμπίας όπου λαμβάνει χώρα η 5η Πανελλήνια Μεγάλη Δράση του Κλάδου Ανιχνευτών του Κλάδου Ανιχνευτών (με παιδιά ηλικίας 15-18 ετών). «Εδώ έχουμε κάνει μια επένδυση σε εμπειρίες και βιώματα για τα παιδιά αυτά.

Έχουμε ξεκινήσει εδώ και τέσσερις ημέρες, έχουν κατακτήσει τέσσερις κορυφές του Χελμού, του Πάρνωνα, του Μαίναλου και του Ταΰγετου και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη σταθερή κατασκήνωση για να απολαύσουν την περιπέτεια. Θα κατασκηνώσουν, θα ζήσουν δραστηριότητες όπως ράφτινγκ, το survivor, εμπειρίες από δραστηριότητες από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, βραδιές θεάτρου και ποίησης, μουσικής, από εμπειρίες που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση σε αυτό που είναι το πράσινο χωριό που έχουμε εγκατασταθεί και εθελοντικές οργανώσεις έρχονται να παρουσιάσει το έργο τους. Έτσι θα επιστρέψουν στο σπίτι τους με ένα σακίδιο γεμάτο εμπειρίες και αναμνήσεις…»

Ο Αρχηγός της 5η Πανελλήνιας Μεγάλης Δράσης του Κλάδου Ανιχνευτών, Κωνσταντίνος Διοματάρης, τόνισε πως «…το όφελος μακροπρόθεσμα για τους συμμετέχοντες θα είναι η ασφάλεια, η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση για όλες τις αναμνήσεις που ζουν εδώ. Κάποια στιγμή θα τις χρησιμοποιήσουν στο μέλλον και θα συνειδητοποιήσουν το καλό που έγινε από τη δράση. Από την πρώτη στιγμή που εντάσσονται στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, παίρνουν τις αξίες και τις αρχές και προσπαθούμε με το σύνθημα «Το πνεύμα ελπίδας» ότι δε μας νοιάζει ο εαυτός μας, αλλά πρώτα ο άλλος. Έχουμε κάνει κι ένα παιχνίδι, να γεμίσει το κινητό  του αδελφού δίπλα και μετά το δικό μου. Και αυτό είναι τρόπος ζωής, το ζούμε εδώ και καιρό από την πρώτη μας επαφή με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων».

Η κατασκήνωση ολοκληρώνεται την Κυριακή 13 Αυγούστου με την τελετή λήξης στις 9 το βράδυ, δράση η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό, όπως και η περιήγηση στην κατασκήνωση καθημερινά, για μια γνωριμία με τους προσκόπους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος