FOLLOW US: facebook twitter

4ο Γυμνάσιο Πύργου: Επέτειος εθνικής εορτής 25ης Μαρτίου

Ημερομηνία: 24-03-2023 | Συντάκτης:

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου Πύργου διοργάνωσαν εορταστική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του σχολείου για να τιμήσουν την ημέρα της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Στην αρχή, η Διευθύντρια του σχολείου κ. Μαρία Μπαντούνα ανέγνωσε το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως. Ακολούθησαν σκέψεις για την 25η Μαρτίου από τον θεολόγο, κ. Κωνσταντίνο Κωλέττη.

Παρουσιάστηκαν το χρονικό με τους σημαντικότερους σταθμούς της επανάστασης του 1821, ποιήματα, πεζά και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για τους αγωνιστές που θυσίασαν τα πάντα για την ελευθερία της πατρίδας. Η εορταστική εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην ηγετική μορφή της επανάστασης, τον Γέρο του Μοριά, τον αρχιστράτηγο του αγώνα, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Στον ιστορικό του λόγο ο Κολοκοτρώνης στους νέους στην Πνύκα το 1838 είπε: «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».

Στην εκδήλωση ακούστηκαν τραγούδια από τη σχολική χορωδία υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίας Στέλλιου.

Την ευθύνη και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν οι εκπαιδευτικοί: κ. Κωνσταντίνος Κωλέττης, θεολόγος, η κ. Παναγιώτα Φωτοπούλου, φιλόλογος και κ. Μαρία Στέλλιου, μουσικός.

Στην εορταστική εκδήλωση παραβρέθηκαν γονείς των μαθητών και μαθητριών του σχολείου.

Μετά την ολοκλήρωση της εορτής διδάσκοντες και μαθητές κατευθύνθηκαν στην Πλατεία 25ης Μαρτίου στο Άγαλμα του Κολοκοτρώνη για την κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των ηρώων του 1821.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος