FOLLOW US: facebook twitter

Η Αμαλιάδα υποδέχεται το 4o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελ/σου: Προβολές, εργαστήριο και έκθεση comics και εικονογράφησης

Ημερομηνία: 01-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

Το Σάββατο στο Cine cinema το ντοκιμαντέρ του Νίκου Θεοδοσίου «Απαγορευμένη Αγάπη»

Πιστό στο ραντεβού του για 4η συνεχή χρονιά  είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο ανοίγει αυλαία στην Αμαλιάδα αύριο Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018.

Ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 2ετίας θα προβληθεί στο Cine Cinema με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας με συνδιοργανωτή το Δήμο Ήλιδας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ τονίζοντας πως πρόκειται πλέον για ένα θεσμό που ενισχύει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Από την πλευρά της η παραγωγός ταινιών και υπεύθυνη της οργανωτικής επιτροπής στην Αμαλιάδα κ. Λίνα Γιαννοπούλου, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Τζίνας Πετροπούλου, αλλά και στη σημαντική συμβολή των υπευθύνων του Cine Cinema, των εθελοντών και των χορηγών που καταβάλλουν τα μέγιστα για την άρτια διεξαγωγή του.

Προβολές

Οι προβολές ξεκινούν αύριο Παρασκευή στις 18.00. Η εναρκτήρια ομιλία του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 18.30, ενώ μισή ώρα νωρίτερα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στη μεγάλη οθόνη τις ταινίες που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων της Αμαλιάδας κατά τη διάρκεια των κινηματογραφικών εργαστηρίων στο πλαίσιο του 2ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Αμέσως μετά την εναρκτήρια ομιλία θα προβληθεί η ταινία «Που είναι ο Σινγκάλ» παρουσία του σκηνοθέτη Άγγελου Ράλλη, ο οποίος θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

Στη συνέχεια στις 21.00  θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Απαγορευμένη Αγάπη» του Νίκου Θεοδοσίου, παρουσία του σκηνοθέτη.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου από τις 14.00-16.00  στο αναγνωστήριο της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης εργαστήριο για εκπαιδευτικούς «Καν’ το σαν εικονογράφος!», η δύναμη της εικόνας και ο εικονογράφος πίσω από αυτή. Ο εικονογράφος και δημιουργός κόμικς Δημήτρης Κάσδαγλης κατά τη διάρκεια του διαδραστικού εργαστηρίου θα μιλήσει για τη δύναμη της εικόνας ως αφηγηματικό εργαλείο, και θα μοιραστεί μυστικά οπτικής επικοινωνίας και δημιουργικής διαδικασίας.

Παράλληλα τις ημέρες του Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στον νέο Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας η έκθεση comics και εικονογράφησης “Εν Αιθρία 8”.

Η σειρά εκθέσεων “Εν Αιθρία” είναι πρωτοβουλία του ζωγράφου και δημιουργού comics, Γαβριήλ Τομπαλίδη, να συνδυαστούν σε έναν χώρο έργα γνωστών καλλιτεχνών της εγχώριας σκηνής των comics και της εικονογράφησης, με εκείνα νέων, πρωτοεμφανιζόμενων ταλέντων. Στην όγδοη διοργάνωσή της, η “Εν Αιθρία” παρουσιάζει αδημοσίευτα έργα 76 Ελλήνων δημιουργών. Καλλιτεχνικός Διευθυντής της έκθεσης είναι ο Γαβριήλ Τομπαλίδης και επιμελητές της οι Δημήτρης Σακαρίδης και Μέλανδρος Γκανάς. Με την υποστήριξη της Comicdom Press.

Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια θα είναι και φέτος ελεύθερα για το κοινό.

Όπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ εστιάζει σε μια συγκεκριμένη θεματική με ειδικές προβολές και με προσκεκλημένους έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Το μεγάλο αφιέρωμα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι «Κινηματογράφος και Υγεία», το οποίο περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές, θεατρικά δρώμενα, διημερίδα με τη συμμετοχή ειδικών και δημιουργών και εικαστική έκθεση.

«Κινηματογράφος και Υγεία» – Το ντοκιμαντέρ ως καταλύτης για συζήτηση, πρόληψη και αλλαγή

Συνεργάτες – Διοργάνωση

Το φεστιβάλ φέτος συνεργάζεται με το Global Health Film initiative στη Μεγάλη Βρετανία, το Φεστιβάλ του Herceg Novi στο Μαυροβούνιο και το φεστιβάλ Cinema for Peace στη Γερμανία.

Για δεύτερη χρονιά θα δοθούν 2 βραβεία κοινού (με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ) για το καλύτερο ελληνικό και διεθνές ντοκιμαντέρ.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και έχει την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Καλαμάτας, το Δήμο Άργους – Μυκηνών, το Δήμο Ήλιδας και το πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.

Το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Υγεία» ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμισης Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Έχει επίσης την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος