FOLLOW US: facebook twitter

40% μείωση στην παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία – Ζημιογόνος χρονιά στην αγορά του πελτέ

Ημερομηνία: 25-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Μετά τους καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας που φέτος είχαν µία από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας, µε μεγάλες ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών, μειωμένες αποδόσεις και αποζηµιώσεις που ακόμα δεν έχουν λάβει, και οι µεταποιητές κάνουν λόγο για ζηµιογόνο χρονιά στην αγορά του πελτέ.

Χαμηλότερες αποδόσεις µε μείωση παραγωγής ως και 40% και υποβάθµισή της είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη φετινή καλλιεργητική σεζόν στη βιοµηχανική ντοµάτα και στην Ηλεία. Την ίδια ώρα, µε το τέλος των παραδόσεων στα εργοστάσια, υπάρχουν µεταποιητές που έπεσαν ακόµα και 20% κάτω από τους στόχους των συμβάσεων τους. Εκτός, λοιπόν, από τους παραγωγούς, οι οποίοι περιµένουν τώρα τις αποζηµιώσεις του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ισοφαρίσουν ει δυνατόν τις φετινές απώλειες, η βιομηχανία µιλά για ζημιογόνο αγορά και εξαγωγές µε τιµές στα όρια του κόστους.

Η καλλιέργεια βιοµηχανικής ντοµάτας είναι υψηλού κόστους παραγωγής που κυµαίνεται περί τα 650 ευρώ το στρέµµα (χωρίς προσωπική εργασία, αποσβέσεις, φορολογία, εισφορές) και µέση τιµή για τη φετινή σεζόν στα 75 ευρώ ο τόνος. Αυτό σηµαίνει ότι απαιτούνται τουλάχιστον στρεµµατικές αποδόσεις 8 τόνων στο στρέµµα για να είναι βιώσιµη η καλλιέργεια.
Στα επίπεδα των 720-740 ευρώ ο τόνος κινείται αυτή την περίοδο η µέση τιµή του πελτέ στη διεθνή αγορά, µε τους Έλληνες µεταποιητές να προχωρούν σε εξαγωγές για την κάλυψη των αγοραστών τους, ωστόσο στα όρια του κόστους, όπως λένε.

Στην ελληνική αγορά η φετινή παραγωγή είναι αισθητά µειωµένη, ενώ δεν υπάρχουν αποθέµατα στα εργοστάσια. Το ζητούµενο, βέβαια, σύµφωνα µε το γενικό γραµµατέα της Πανελλήνιας Ένωσης Κονσερβοποιών Θεόδωρο Κορώση, είναι ότι φέτος υπάρχει µεγάλη µείωση της παγκόσµιας παραγωγής, γεγονός που δεν έχει ακόµα αποτυπωθεί στην τιµή του πελτέ.

Η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική στον διεθνή χάρτη βιοµηχανικής ντοµάτας, εξηγεί ο κ. Κορώσης, µε το κόστος της ενέργειας, τα εργατικά και την τιµή α’ ύλης να µη βοηθούν την κατάσταση ούτε για τους µεταποιητές ούτε για τους καλλιεργητές. Αντίθετα, σύµφωνα µε τα στοιχεία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι χώρες που πληρώνουν πιο φθηνά την α’ ύλη. Όλες αυτές οι συνθήκες γράφουν απώλειες για τα εργοστάσια στη χώρα µας και κρατούν το προϊόν στις τιµές των συµβολαίων, χωρίς δυνατότητα για κάτι επιπλέον στους παραγωγούς.

ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ έκλεισε η φετινή χρονιά και στην Ηλεία, µε τις ποσότητες που παραδόθηκαν στα εργοστάσια του νοµού (ΚΥΚΝΟΣ και Unilever) να είναι λιγότερες από αυτές που είχαν συµπεριληφθεί στις συµβάσεις. Ειδικά για τις πρώιµες ντοµάτες η µείωση άγγιξε το 40%, λένε οι παραγωγοί. Ωστόσο, από τον ΕΛΓΑ διαβεβαιώνουν ότι δεν θα χαθεί η συνδεδεµένη ενίσχυση για τους καλλιεργητές που έπαθαν ζηµιά το καλοκαίρι, ενώ οι αποζηµιώσεις θα δοθούν στις αρχές του χρόνου.

Μείωση 17% στη φετινή ελληνική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας 

Στην Ελλάδα, η συνολική εκτίµηση για τον φετινό όγκο παραγωγής παραµένει στους 400.000 τόνους. Ο αριθµός αυτός σκιαγραφεί τη µεγάλη µείωση από τον αρχικό στόχο των 480.000 τόνων λόγω των βροχών και του καύσωνα στις αρχές της σεζόν που οδήγησαν σε µεγάλες απώλειες σοδειάς. Οι βαθµοί Brix προσδιορίζονται ελαφρώς πάνω από 5.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος