FOLLOW US: facebook twitter

Τριπλασιάστηκαν τα κιρκινέζια στα Λεχαινά!

Ημερομηνία: 21-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

kirkinezia

Θεαματικά τα αποτελέσματα της δράσης προστασίας του πληθυσμού τους από το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς

Με χαρά ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς ανακοινώνει την επιτυχή έκβαση της Δράσης τοποθέτησης τεχνητών φωλιών για Κιρκινέζια, στα Λεχαινά Ηλείας! Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά για την προστασία και αύξηση του πληθυσμού αυτού  του σπάνιου πουλιού!

Το 2015, για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, επιλέχθηκαν τα δύο Δημοτικά σχολεία των Λεχαινών, όπου τοποθετήθηκαν 4 τεχνητές φωλιές, με στόχο την περιβαλλοντική ενημέρωση των μαθητών αλλά και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα. Τη χρονιά αυτή μετρήθηκαν περίπου 15 πουλιά που σχημάτισαν 6-7 ζευγάρια και αντίστοιχες φωλιές.

Το Μάρτιο του 2016, τοποθετήθηκαν επιπλέον 11 τεχνητές φωλιές στο κέντρο των Λεχαινών. Από αυτές, οι 9 κατοικήθηκαν αμέσως μόλις τα πουλιά έφτασαν από την Αφρική. Η εντυπωσιακή επιτυχία των τεχνητών φωλιών με ποσοστό πάνω από 80%, ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας, και μας γέμισε ικανοποίηση και ελπίδα για τη συνέχιση του προγράμματος και την αύξηση του πληθυσμού του μεταναστευτικού πουλιού. Επιπλέον, το 2016 κατοικήθηκε για πολλοστή φορά μια παλιότερη τεχνητή φωλιά του Προγράμματος Life που είχε υλοποιηθεί τη τριετία 2003-2006, και εντοπίστηκαν δεκατέσσερις φυσικές φωλιές στο κέντρο της πόλης. Στο σύνολο επιβεβαιώθηκαν 24 ενεργές φωλιές και μετρήθηκαν πάνω από 40 άτομα, τριπλασιάζοντας τον αριθμό των φωλιών αλλά και το μέγεθος του πληθυσμού μέσα σε έναν χρόνο!

Το Κιρκινέζι (Falco naumanni) είναι ένα μικρόσωμο γεράκι που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να φωλιάσει και να μεγαλώσει τα μικρά του. Η προσπάθεια προστασίας του είδους που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια, συνεχίστηκε δυναμικά, το 2015 και το 2016, από τον Φορέα Διαχείρισης. Σκοπός της δράσης είναι η παρακολούθηση της επιτυχίας των φωλιών και η τοποθέτηση περισσότερων κάθε χρόνο, ώστε να εδραιωθεί ένας σταθερός και αυξανόμενος πληθυσμός στα Λεχαινά, που πιθανότατα είναι και ο μοναδικός πληθυσμός της Πελοποννήσου.

Η επιτυχία της Δράσης οφείλεται βεβαίως και στο ενδιαφέρον και την καλή διάθεση που επιδεικνύουν οι κάτοικοι των Λεχαινών, οι οποίοι παρακολουθούν τα πουλιά και τις φωλιές προσφέροντας επιπλέον πληροφορίες και διευκολύνοντας τη δουλειά του ΦΔΥΚΣ. Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά τους κυρίους Λογοθέτη και Παπανδρόπουλο για την προσφορά έξι φωλιών, το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και τη ΔΕΗ, για την τοποθέτηση των τεχνητών φωλιών, καθώς και όλους τους κατοίκους των Λεχαινών για την θερμή υποστήριξη και την καλή συνεργασία.

Ευελπιστούμε στην συνέχιση της Δράσης και το 2017, με την τοποθέτηση νέων φωλιών για να στεγάσουν τους φετινούς νεοσσούς που θα επιστρέψουν στα Λεχαινά την ερχόμενη Άνοιξη για να γεννήσουν!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος