FOLLOW US: facebook twitter

3 Σεπτέμβρη 1974 – 3 Σεπτέμβρη 2019: 45 χρόνια προσφοράς … και συνεχίζουμε

Ημερομηνία: 04-09-2019 | Συντάκτης:
Γράφει ο Γιάννης Κουτσούκος

Το εγχείρημα του Ανδρέα Παπανδρέου για την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, με την εμπνευσμένη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη του 1974 έχει κριθεί πλέον ιστορικά.

Όλοι παραδέχονται τώρα, την τεράστια συμβολή του ΠΑΣΟΚ στις μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν στη χώρα μας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Αλλαγές που οδήγησαν στην πιο μακρόχρονη, ειρηνική και δημοκρατική περίοδο του Νεοελληνικού Κράτους και μάλιστα σε συνθήκες ανόδου του βιοτικού επιπέδου του Ελληνικού Λαού.

Κάθε μια από τις δεκαετίες που πέρασαν από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ έχει το δικό του στίγμα, του ‘70 για την εμπέδωση της Δημοκρατίας, του ‘80 για την μεγάλη Αλλαγή, του ‘90 για το νέο Ευρωπαϊκό Δρόμο, των αρχών του 2000 για τον Εκσυγχρονισμό και την Ο.Ν.Ε. και των αρχών του 2010 για τις αποφάσεις που απέτρεψαν την χρεοκοπία της χώρας.

Η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, λόγω της κρίσης και των ευθυνών που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ μόνο του, καθώς άλλοι ευθύνονταν – η ΝΔ- και άλλοι την εκμεταλλεύτηκαν- ο ΣΥΡΙΖΑ- συρρίκνωσε την εκλογική του απήχηση και έθεσε υπαρξιακά ζητήματα.

Η απάντηση που έδωσε το ΠΑΣΟΚ με τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, ήταν επιβεβλημένη από τα πράγματα ως αναγκαία πολιτική κίνηση για να βρει ενιαία έκφραση ο διάσπαρτος χώρος της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας.

Το Κίνημα Αλλαγής μέσα από τα συνέδριά του, με καθοριστική τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ και με ομόφωνες αποφάσεις, χάραξε την αυτόνομη πορεία του και την αυτοδύναμη στρατηγική του και σήμερα αποτελεί τον τρίτο πόλο μεταξύ της συντηρητικής παράταξης και του αριστερού λαϊκισμού.

Ο λόγος ύπαρξης του Κινήματος Αλλαγής συνδέεται με τη δυνατότητά του και την ικανότητά του να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις που αφορούν την πορεία της χώρας στο πλαίσιο της δικής του προγραμματικής πρότασης, καθώς η πορεία οριστικής εξόδου από τα μνημόνια και την κρίση δεν μπορεί να συντελεστεί, ούτε με τους όρους της υποταγμένης διαπραγμάτευσης και των επαχθών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με την τυφλή αποδοχή και εφαρμογή τους από τη ΝΔ.

Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει κατά συνέπεια να ξαναεκφράσει τα παραδοσιακά ρεύματα που αποτελούν τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη και να τα συνθέσει με τον σύγχρονο ριζοσπαστισμό των νέων αναγκών που δημιούργησε η κρίση, όπως άλλωστε έκανε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Το νέο αυτό αφήγημα δε μπορεί να είναι η επιστροφή στο παρελθόν, αλλά το αποτέλεσμα πολιτικών πρωτοβουλιών και κινήσεων που δημιουργούν συνθήκες επανεκκίνησης και υπέρβασης κλασικών αντιπαραθέσεων, με δεδομένο μάλιστα ότι όσο και να προσπαθήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο καθένας με τις δικές του «εξαγορές», δεν μπορούν να καλύψουν το χώρο που εκπροσωπεί πολιτικά και ιδεολογικά το  Κίνημα Αλλαγής.

Οι πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά για την προγραμματική Συνδιάσκεψη, με βάση τα νέα δεδομένα της  μετεκλογικής συγκυρίας πρέπει να αξιοποιηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μην είναι μια ακόμα χαμένη ευκαιρία.

Το ΠΑΣΟΚ έτσι μόνο μπορεί να συνεχίσει την πορεία προσφοράς του στο «Λαό και την Πατρίδα», όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος