FOLLOW US: facebook twitter

Τρεις φρεγάτες Belharra αποκτά η Ελλάδα- Κ. Μητσοτάκης: Βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία

Ημερομηνία: 28-09-2021 | Συντάκτης:

Τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία στο Παρίσι, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.


Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων την αγορά τριών φρεγατών Belharra από το ελληνικό πολεμικό Ναυτικό και, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπάρχει η δυνατότητα για την προμήθεια άλλης μίας. «Μετά τα 24 μαχητικά Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας ανακοινώνω ότι η χώρα αποκτά τρεις νέες φρεγάτες Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμη μία», είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας πως η συμφωνία έχει εθνικό και ευρωπαΪκό κίνητρο αλλά και  ευρωατλαντικό χαρακτήρα. Τόνισε επίσης πως οι δύο χώρες κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Κ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και Γαλλία έχουν αναπτύξει ισχυρή αμυντική σχέση

«Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια ενισχύει μια πραγματικότητα ότι οι δύο χώρες έχουν ήδη αναπτύξει μια ισχυρή συμμαχική σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η σημερινή εξέλιξη εδραιώνει τη συνεπή αυτή πορεία αλλά αποτελεί και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρο μας», πρόσθεσε.

«Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση στη Μεσόγειο. Εχουμε δεσμούς που διαπερνούν κοινές αξίες. Η πίστη στην ελευθερία στο κράτος δικαίου στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η σημερινή εξέλιξη εδραιώνει τη συνεπή αυτή πορεία αλλά αποτελεί και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρο μας. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην ευρύτερη γειτονιά της και θα εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Με τον πρόεδρο Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, μια Ευρώπη που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά στην ευρύτερη γειτονιά της, στην ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ…μια Ευρώπη που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη» συνέχισε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τις τρεις γαλλικές φρεγάτες, ο κ, Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτούμε ακόμα μία. «Η βούλησή μου να εξοπλιστεί ο ελληνικός στόλος με συγχρονες γαλλικές φρεγάτες έχει εθνικό κίνητρο αλλά και ευρωπαΪκό γιατί ενισχύει την κοινή αμυντική μας βιομηχανία», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η συμφωνία έχει και ένα χαρακτήρα ευρωατλαντικό γιατί αφορά δύο εταίρους στην ΕΕ και δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ. «Μία Ευρώπη που ενισχύει την άμυνά της ενισχύει εν τέλει και την ευρωατλαντική συμμαχία», είπε χαρακτηριστικά.

Εμ. Μακρόν: Στόχος είναι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι η Φλοράνς Παρλί και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέγραψαν μια στρατηγική εταιρική σχέση για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια που είναι το προϊόν μιας εργασίας που έρχεται από πολύ μακριά.

Όπως είπε, τους 18 τελευταίους μήνες Ελλάδα και Γαλλία δούλεψαν πολύ εντατικά κι έτσι οδηγήθηκαν σε στενή σχέση από το 2020.

Ο κ. Μακρόν σημείωσε πως με τη νέα στρατηγική εταιρική σχέση επιθυμείται να εντατικοποιηθεί η εταιρική σχέση στην άμυνα και την ασφάλεια βάσει των αμοιβαίων συμφερόντων και της αλληλεγγύης που απαιτείται. «Θέλουμε να προστατέψουμε την αυτοκυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών προάγοντας την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευμάρεια», είπε χαρακτηριστικά.  «Μαζί θα εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία επί του βιομηχανικού επιπέδου που θα μας επιτρέψει να πάρουμε το μέγιστο αλλά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», τόνισε.

Έτσι έχουμε μια εμβάθυνση στη γαλλοελληνική συνεργασία, είπε, τονίζοντας ότι τα διακυβεύματα είναι στρατηγικά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, στον τομέα των στρατιωτικών και της άμυνας. «Κάτι το οποίο μεταφράζεται και υλοποιείται με την ελληνική απόφαση για τα Rafal«, συνέχισε αναφέροντας επίσης τη νέα απόφαση για τις τρεις φρεγάτες.

«Έχουμε δέσμευση έναντι στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ για να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και για να δράσουμε συντονισμένα, μαζί για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια. Συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, στην ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί αν δράσουμε από κοινού. Συμμεριζόμαστε ένα κοινό όραμα: την σταθερότητα και τη βούληση να δράσουμε μαζί», είπε στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος.

«Έχουμε κοινό όραμα.Των δικών μας συμφερόντων και της σταθερότητας.», συνέχισε ο κ. Μακρόν. «Στόχος είναι ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. Θα ωφεληθεί η σταθερότητα», είπε επίσης.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή ημέρα για  την Ελλάδα και τη Γαλλία, κι αυτό γιατί αποφασίστηκε  η αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο παράγοντας ΗΠΑ

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπήρχαν συνέπειες μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο με τις ΗΠΑ. «Θα φύγει ο πρέσβης μας αύριο για τις ΗΠΑ με βάση την εντολή να υπάρξουν οι συνθήκες μιας εκ νέου δέσμευσης. Θα υπάρξουν ανταλλαγές απόψεων με τον κ. Μπάϊντεν στα μέσα Οκτώβρη για να δούμε τις συνθήκες που θα υπάρχουν», είπε.

«Μίλησα με τον κ. Μπάιντεν και εκφράστηκα σε σχέση με το αυστραλιανό σύμφωνο. Η επιλογή της Αυστραλίας δεν αλλάζει τίποτα στην στρατηγική της Γαλλίας στον Ειρηνικό. Έχουμε πολλούς εταίρους στην περιοχή και η Γαλλία είναι μια δύναμη στην περιοχή αυτή ανεξάρτητα από κάθε σύμβαση» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως ανεξάρτητα από αυτό το θέμα «αυτό που υπογράφουμε σήμερα είναι μια δομικής φύσεως συνεργασία που είναι σε απόλυτη συνοχή με αυτό που είμαστε», συνέχισε καλώντας του ευρωπαίους να «βγούνε απ΄ την αφέλεια».

«Γιατί όταν υφιστάμεθα πίεση από δυνάμεις που σκληραίνουν τη στάση τους, θα πρέπει να δείχνουμε ότι έχουμε τη βούληση να αμυνόμαστε. Να μην οδηγούμαστε σε κλιμακώσεις αλλά να μαζεύονται. Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι και θα παραμείνουν. Αλλά πρέπει αν δούμε ότι εδώ και 10 χρόνια οι ΗΠΑ ασχολούνται με τα του οίκου τους και έχουν δικά τους συμφέροντα με την Κίνα και τον Ειρηνικό. Δικαίωμα τους. Αλλά πρέπει να πω ότι θα κάναμε ένα σοβαρό λάθος εάν δεν θέλαμε να δούμε τις συνέπειες και να αντλήσουμε τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Με την ίδια ενάργεια πρέπει να ασχοληθούμε με τη δική μας ανεξαρτησία. Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση ο πρωθυπουργός, είπε πως το επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα υπογράψει με τις ΗΠΑ συμφωνία στο αμυντικό σκέλος και το deal με την Γαλλία δεν επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σημειώνοντας οι συγκεκριμένες φρεγάτες επελέγησαν καθαρά για τις δυνατότητές τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων