FOLLOW US: facebook twitter

2ο Γυμνάσιο Πύργου: Επίσκεψη στην Ολυμπία για το πείραμα του Ερατοσθένη

Ημερομηνία: 22-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Το Παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Ηλείας: «Ιππίας ο Ηλείος» διοργάνωσε την αναβίωση του Πειράματος του Ερατοσθένη, που πραγματοποιήθηκε την  Πέμπτη 21 Μαρτίου, στον Ιστορικό –Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Η εκδήλωση αποτελούσε συνδιοργάνωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και της Ελληνογερμανικής  Αγωγής, ενώ είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU).

Ο Ερατοσθένης (3ος π.Χ. αιώνας) ήταν Διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, όπου σε έναν πάπυρο διάβασε ότι το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο), στα νότια όρια της πόλης Συήνη (Ασσουάν), οι κατακόρυφοι στύλοι δεν ρίχνουν καθόλου σκιά και ο Ήλιος καθρεφτίζεται ακριβώς στον πυθμένα ενός πηγαδιού (δηλαδή, βρίσκεται στο Ζενίθ του τόπου). Ως επιστήμονας, λοιπόν, ο Ερατοσθένης διερωτήθηκε, εάν συμβαίνει το ίδιο ταυτόχρονα και σε μια άλλη πόλη πχ. στην Αλεξάνδρεια. Όμως στην Αλεξάνδρεια, κατά την ίδια μέρα και ώρα, οι κατακόρυφοι στύλοι έριχναν σκιά.

Αν η Γη ήταν επίπεδη, οι κατακόρυφοι στύλοι στις δυο πόλεις θα ήταν παράλληλοι και θα έπρεπε και οι δυο να ρίχνουν σκιά. Αφού, λοιπόν, αυτό δεν είναι αλήθεια, τι μπορεί να συμβαίνει; Την απάντηση έδωσε ο Ερατοσθένης υποστηρίζοντας ότι η επιφάνεια της Γης δεν είναι επίπεδη αλλά σφαιρική. Αυτό το συμπέρασμα είναι, προφανώς, θεμελιώδους σημασίας και επιπλέον επέτρεψε στον Ερατοσθένη να προσδιορίσει την ακτίνα και το μήκος της περιφέρειάς της Γης. Πραγματικά, από το μήκος της σκιάς υπολογίζεται αμέσως η διαφορά των γεωγραφικών πλατών των δύο πόλεων, ίση περίπου με 7 μοίρες. Επειδή η απόσταση των δύο πόλεων ήταν γνωστή από αφηγήσεις βηματιστών και ίση περίπου με 800 Km (φημολογείται ότι ο Ερατοσθένης μίσθωσε βηματιστές για τη μέτρησή της), η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε ίση με 40000 Km. Άρα, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι’ αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.

Το 2ο Γυμνάσιο  Πύργου, εκπροσωπήθηκε με 25 μαθητές-τριες της Γ΄ τάξης , με την συνοδεία των: Υπδντή κ. Α. Λαμπρόπουλου και του Π. Τόγια. Οι μαθητές-τριες παρακολούθησαν αλλά και συμμετείχαν σε παραμέτρους του πειράματος, από το οποίο έμειναν ενθουσιασμένοι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος