FOLLOW US: facebook twitter

2ο Γυμνάσιο Πύργου: Δράσεις από τους μαθητές για την ημέρα ατόμων με αναπηρία

Ημερομηνία: 05-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Με αφορμή τη παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου διοργανώθηκαν χθες, 3 Δεκεμβρίου,  δράσεις και δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και την αναγκαιότητα επίδειξης σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών. Τα παιδιά λειτούργησαν σε μικρές ομάδες, ώστε να προαχθεί ο ουσιαστικός προβληματισμός. Συμμετείχαν σε βιωματικές ασκήσεις,  ζωγράφισαν, τραγούδησαν,  με θέμα την αναπηρία και τη διαφορετικότητα. Παράλληλα, έμφαση δόθηκε στην έκφραση συναισθημάτων, στην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών των μαθητών. Μελέτησαν και προβληματίστηκαν για τις  αρχές της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που είναι:

-ο σεβασμός της εγγενούς αξιοπρέπειας, της ατομικής αυτονομίας, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας ατομικών επιλογών και της ανεξαρτησίας των ατόμων,

-η μη διάκριση,

-η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξη στην κοινωνία,

-o σεβασμός της διαφοράς και η αποδοχή των ατόμων με αναπηρίες, ως τμήματος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και της ανθρωπότητας,

-η ισότητα ευκαιριών

-η προσβασιμότητα

-η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών

-ο σεβασμός των εξελισσόμενων ικανοτήτων των παιδιών με αναπηρίες και ο σεβασμός του δικαιώματος των παιδιών με αναπηρίες να διατηρήσουν την ταυτότητά τους.

Οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας. Τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν ειδικές ανάγκες. Έχουν τις ίδιες ακριβώς ανάγκες με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους. Έχουν ανάγκη να πηγαίνουν σχολείο, να κάνουν φίλους, να δημιουργούν, να χαίρονται, να μαθαίνουν, να εργάζονται, να αισθάνονται χρήσιμοι. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας.

Την επιμέλεια των δράσεων είχαν οι κ. Α. Μπόκιου, Θ. Μπουροπούλου, Αικ. Ζούνη, Δ. Ηλιοπούλου, τις οποίες και συνεχάρη ο Δντης του σχολείου κ. Γ. Κομιώτης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος