FOLLOW US: facebook twitter

28η Οκτωβρίου

Ημερομηνία: 30-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Πρώτη μέρα του πολέμου. «Δευτέρα 28. Κοιμήθηκα δυο το πρωί διαβάζοντας Μακρυγιάννη. Στις τρεις και μισή μια φωνή με ξύπνησε μέσα από το τηλέφωνο «έχουμε πόλεμο». Τίποτα άλλο. Ο κόσμος είχε αλλάξει. Η αυγή που λίγο αργότερα είδα να χαράζει πίσω απ’ τον Υμηττό ήταν άλλη αυγή, άγνωστη.

Περιμένει ακόμα εκεί που την άφησα. Δεν ξέρω πόσο θα περιμένει, αλλά ξέρω πως θα φέρει το μεγάλο μεσημέρι» (Γιώργος Σεφέρης, Μέρες Γ’ 16 Απρίλη 1934- 14 Δεκέμβρη 1940).

Το «μεγάλο μεσημέρι» ήταν «η ώρα της Ιστορίας». Η ομοθυμία των δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων με την οποία αντιμετώπισαν το φοβερό γεγονός του πολέμου. Το πιο σπουδαίο φαινόμενο στην Ιστορία του έθνους μας. Η Ελλάδα σύσσωμη στάθηκε μπροστά στο ανοιχτό βιβλίο της μοίρας της. Σ’ έναν αγώνα άνισο που οι λαοί του κόσμου, οχτροί και φίλοι, τον παρακολούθησαν με κατάπληξη.

«Μέχρι χθες λέγαμε πως οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα ξέρουμε πως οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» έλεγε αργότερα ο «πατέρας της νίκης» Ουίστον Τσόρτσιλ.

Χρόνια μετά ο Μάνος Χατζιδάκης, σε μια από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές, αναρωτιόταν «γιατί είπε το ΟΧΙ ο Μεταξάς αφού θαύμαζε τον άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του Χιτλερικού Εθνικοσοσιαλισμού».

Μετά ήρθε η «μεγάλη νύχτα» της εφτάχρονης χούντας. Στην οποία δυστυχώς «ο μόνος που πραγματικά αντιστάθηκε ήταν ο βασιλιάς».

Όπως μας διαβεβαίωσε ο πολύς αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άδωνις Γεωργιάδης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος