FOLLOW US: facebook twitter

25o Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Εκδηλώσεις για το σινεμά και την εκπαίδευση

Ημερομηνία: 04-12-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ο μαύρος χρυσός της Ηλείας”: Η προφορική ιστορία της κορινθιακής σταφίδας και η κινηματογραφική καταγραφή της, παρουσιάζεται αύριο Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στον Ακροβάτη στον Πύργο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά που υλοποιήθηκε από το Νεανικό Πλάνο σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο υπεύθυνος του προγράμματος Κώστας Κορρές, οι σκηνοθέτες Διονυσία Κοπανά και Νίκος Αναγνωστόπουλος και οι εκπαιδευτικοί Λάζαρος Ασμής, Ρέα Μακρή και Γιώργος Δημητρουλόπουλος. Το πρόγραμμα περιελάμβανε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς σχετικά με τις μεθόδους της προφορικής ιστορίας, διοργάνωση κινηματογραφικών εργαστηρίων για παιδιά και δημιουργία αποθετηρίου μαρτυριών τοπικής και προφορικής ιστορίας.

Ως γνωστόν το Φεστιβάλ Ολυμπίας ενέταξε φέτος στον ευρύτερο σχεδιασμό του την ίδρυση Δικτύου Τοπικής Ιστορίας και Κινηματογραφικής Δημιουργίας καθώς και τη δημιουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου με προφορικές μαρτυρίες γύρω από θέματα ιστορικού ενδιαφέροντος. Στόχος είναι το Δίκτυο να αποτελείται από ομάδες παιδιών και εφήβων που θα λειτουργούν με την ευθύνη ειδικά επιμορφωμένων εκπαιδευτικών και οι οποίες θα καταγράφουν με την κάμερα μαρτυρίες αλλά και υλικό τεκμηρίωσης, που στη συνέχεια θα αναρτάται στο Αποθετήριο και θα είναι διαθέσιμο προς την ιστορική έρευνα.

Στο Cine Cinema

Παράλληλα, στο Cine Cinema στην Αμαλιάδα αύριο Δευτέρα, στις 20:30 και αμέσως μετά την προβολή των τριών ελληνικών ταινιών του διαγωνιστικού που ασχολούνται με την τρέχουσα κατάσταση στα σχολεία, «Όνειρα σε ρόδες» της Σοφίας Λιούλια, «Το στοίχημα» της Μαρίας Λεωνίδα και «Τέλος Χρόνου» του Λουκά Παλαιοκρασσά, και υπό τον τίτλο «Προκλήσεις και εμπόδια στην εκπαίδευση», οι δημιουργοί των ταινιών θα συνομιλήσουν με τον δάσκαλο και μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας “Το Σκασιαρχείο” Μπάμπη Μπαλτά.  Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Νίκος Θεοδοσίου.

Η παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο» αποτελεί την πιο δυναμική συλλογικότητα στο χώρο της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Προωθεί συγκροτημένες παιδαγωγικές προτάσεις που στηρίζονται στη φιλοσοφία και τις τεχνικές του Σελεστέν Φρενέ και την θεσμική παιδαγωγική.

Το Σκασιαρχείο, συγκεντρώνει στους κόλπους του ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, εκπαιδευτικούς από τους χώρους της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και προτάσεων για το δημόσιο σχολείο το οποίο να είναι αντισταθμιστικό στις ανισότητες και πολιτικό στα χαρακτηριστικά του.

Αφορμή για τη δημιουργία αλλά και τον τίτλο της ομάδας αποτέλεσε η ταινία «Το Σκασιαρχείο» (1948) του Ζαν Πωλ Λε Σανουά που έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Νεανικό Πλάνο το 2010.

Καθώς ο κινηματογράφος βρίσκεται στο κέντρο της παιδαγωγικής Φρενέ ως βασικό εκπαιδευτικό εργαλείο, ήταν φυσιολογικό να αναπτυχθεί μια στενή σχέση ανάμεσα στην Παιδαγωγική Ομάδα και το Φεστιβάλ Ολυμπίας και να οργανωθούν πολλές κοινές δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της κοινής δραστηριότητας εντάσσονται και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο επετειακό 25ο Φεστιβάλ Ολυμπίας στις πόλεις του Πύργου και της Αμαλιάδας.

Σήμερα η Ομάδα έχει τη μορφή Σωματείου το οποίο είναι μέλος της FINEM (Διεθνής Ομοσπονδία του Κινήματος του Μοντέρνου Σχολείου). Παράλληλα με το σωματείο λειτουργούν τα αυτόνομα Δίκτυα Παιδαγωγικής Φρενέ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Έχει μόνιμη δημοσιογραφική παρουσία μέσα από ειδικό ένθετο στην «Εφημερίδα των συντακτών» κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα ενώ εκδίδει πολλά βιβλία και έντυπα παιδαγωγικού χαρακτήρα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος