FOLLOW US: facebook twitter

Σήμερα τα εγκαίνια του αρχοντικού Πετραλιά

Ημερομηνία: 22-04-2017 | Συντάκτης:

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου θα τελεστούν σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι, τα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος “ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΕΤΡΑΛΙΑ” στην Δίβρη. Το «παρών» θα δώσουν και άλλες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων και του πολιτισμού, στα εγκαίνια του «Αρχοντικού Πετραλιά», το οποίο δώρισαν στην τοπική κοινότητα και στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας  οι Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και Τίτη Ψιλάκη – Πετραλιά.
Το «Αρχοντικό Πετραλιά» διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της κεντρικής Πελοποννήσου, διέθετε ζωγραφική διακόσμηση σε όλα τα δωμάτια, ενώ χαρακτηριστικό της οικίας ήταν το ανάγλυφο εικονοστάσιο, αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, με νεοκλασικά στοιχεία, που το καθιστά μοναδικό.

Οι κόρες του Επαμεινώνδα και της Νίνας Πετραλιά δώρισαν την ιστορική οικία τους, η οποία μαζί με τα πολύτιμα κειμήλια και τα ιστορικά έγγραφα της οικογένειας, διαμορφώθηκε σε έναν χώρο πολιτισμού, όπου αναδεικνύεται η πολύπτυχη ιστορία της περιοχής, το τοπικό φυσικό περιβάλλον και το αθλητικό-ολυμπιακό ιδεώδες.

Στο δεύτερο επίπεδο του «Αρχοντικού Πετραλιά» φιλοξενείται μόνιμη έκθεση, με εκθέματα αφιερωμένα στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Δίβρης και την ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Επιπλέον, μια διαδραστική μακέτα αναδεικνύει τα σημαντικότερα φυσικά αξιοθέατα της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ενώ σε μια οθόνη παρουσιάζονται τα ζώα και τα φυτά, αλλά και πλούσιο επεξηγηματικό υλικό για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
Η έκθεση του τρίτου επιπέδου προβάλει εκθέματα που είναι αφιερωμένα στον πολιτισμό και την ιστορία της Δίβρης, αναδεικνύοντας μύθους της αρχαιότητας που έχουν ως πεδίο δράσης την ευρύτερη περιοχή, με την Ηρακλή και τον Ερυμάνθιο Κάπρο, τους Κένταυρους, τον Πάνα και τις Νύμφες, τις Δρυάδες από τη Φολόη και τον Αλφειό.

Οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να ενημερωθούν για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, αλλά και για τις σημαίνουσες προσωπικότητες της Δίβρης, που διακρίθηκαν από τη Επανάσταση του 1821 ως τη σύγχρονη εποχή.
Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η τοπική κοινωνία θα τιμήσουν τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του όσο και την οικογένεια Πετραλιά για την προσφορά της στον τόπο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος