FOLLOW US: facebook twitter

24-45 μισθοί στην εθελουσία των ΕΛΤΑ

Ημερομηνία: 01-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Έφτασε η ώρα της αλήθειας για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 υπαλλήλων των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), καθώς σήμερα  ανοίγει η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα βλέπουν πόσα χρήματα δικαιούνται για την πρόωρη αποχώρησή τους.

Η εθελούσια έξοδος είχε προβλεφθεί σε τροπολογία τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία, στο όνομα της εξυγίανσης, οδηγεί σε μείωση προσωπικού για να ακολουθήσουν νέες προσλήψεις και αναδιοργάνωση με άγνωστη στοχοθεσία. Εννοείται ότι οι υπάλληλοι που θα μπουν την 1η Φεβρουαρίου να δουν πόσα χρήματα δικαιούνται και να δηλώσουν εάν απαντούν θετικά, βιώνουν εδώ και χρόνια μια κατάσταση απαξίωσης της επιχείρησης που οδηγεί και σε εκβιαστικά διλήμματα. Οσοι δηλαδή απαντήσουν αρνητικά, είναι πολύ πιθανόν να κληθούν σε υποχρεωτική μετάταξη εντός του ομίλου ΕΛΤΑ ή και κάπου αλλού στο Δημόσιο, με συνέπεια να χάνουν σημαντικά κεκτημένα σχετικά με τις αποδοχές και τη σύνταξή τους. Τι περιλαμβάνει όμως το πρόγραμμα εθελουσίας;

Σύμφωνα με το επίσημο ενημερωτικό, προβλέπεται εφάπαξ καταβολή 24 έως 45 μισθών ανάλογα με την ηλικία και τα έτη προϋπηρεσίας, ενώ δικαιούχοι είναι όσοι υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει το 41ο έτος της ηλικίας τους και 15 χρόνια στην επιχείρηση.

Τη μεγαλύτερη αποζημίωση των 45 μισθών θα αντιμετωπίσουν ως πρόκληση οι υπάλληλοι που είναι ηλικίας 50-57 ετών, δηλαδή όσοι έχουν αρκετή προϋπηρεσία αλλά βλέπουν ακόμη «με το κιάλι» τη σύνταξη στα 62 έτη.

Για όσους είναι άνω των 58 ετών, οι αποζημιώσεις αρχίζουν και μικραίνουν κάπως, καθώς εκείνοι μπορεί να βρίσκονται κοντά στη σύνταξη ειδικά εάν έχουν ένσημα πριν από το 1983 ή έχουν συμπληρωμένη 35ετία.

Ελάχιστο κίνητρο περίπου 15.000 ευρώ προβλέπεται για όσους παίρνουν σύνταξη μέσα στο 2021. Αντιθέτως, όσοι φεύγουν μετά την 1/12022 θα λαμβάνουν αρκετούς μισθούς ως κίνητρο.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος