FOLLOW US: facebook twitter

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους – Αφιέρωμα: Εργασία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Ημερομηνία: 01-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Ταινίες που φωτίζουν τις επιπτώσεις της ανεργίας κυρίως στη νέα γενιά

 

Φέτος, για τρίτη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός του Φεστιβάλ Ολυμπίας φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Εργασία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια».  Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ). Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Με την τεχνολογική επανάσταση, καταργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας από τις νέες που δημιουργούνται. Η εργασία εναλλάσσεται με την ανεργία. Οι νέοι άνθρωποι, πολλοί απ’ αυτούς με πολλά προσόντα, βιώνουν την ανεργία, ζουν τις συνέπειές της που κάποτε είναι τραγικές, αναζητούν τους βαθύτερους λόγους ύπαρξης αυτών των προβλημάτων, προσδοκούν βελτίωση ή ριζική αλλαγή αυτής της κατάστασης.

Το αφιέρωμα «Εργασία και Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια», που φιλοξενείται στην πόλη της Αμαλιάδας από 3-14 Δεκεμβρίου , φωτίζει από πολλές πλευρές τα παραπάνω ζητήματα. Κάνει ορατές τις αόρατες ζωές των νέων ανθρώπων στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο που οδηγούνται στα άκρα, βαδίζοντας μόνοι σε δρόμους που κατακλύζονται από τουρίστες. Το αφιέρωμα, περιλαμβάνει δεκαπέντε ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (πέντε μεγάλου μήκους, και δέκα μικρού μήκους), από τις οποίες οι πέντε θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σχεδιασμός αφιερώματος: Δημήτρης Σπύρου, Αθανασία Σφακιανάκη

Οι ταινίες του αφιερώματος / Tribute films

1. Ταζέκα, Jean-Philippe Gaud, Γαλλία-Μαρόκο, μυθοπλασία, 95’, 2018

2. Περιμένοντας τη Βαρκελώνη, Juho-Pekka Tanskanen, Φινλανδία, ντοκιμαντέρ, 85’, 2018

3. Εντός έδρας, Alisa Kovalenko, Ουκρανία-Γαλλία-Πολωνία, ντοκιμαντέρ, 86’, 2018

4. Αρμονία, Lidia Sheinin, Ρωσία, ντοκιμαντέρ, 62’, 2017

5. Η καρδιά του χασάπη, Marijn Frank, Ολλανδία , ντοκιμαντέρ, 15’, 2017

6. Μπλάνκα/ Blanka, Kohki Hasei, Ιταλία-Ιαπωνία-Φιλιππίνες, μυθοπλασία, 75’, 2015

7. Καγιάγιο-Tα υποζύγια, Mari Bakke Riise, Νορβηγία, ντοκιμαντέρ, 2016, 32΄

8. 37 μέρες / 37 days, Nikoleta Leousi, Ελλάδα, μυθοπλασία, 23’, 2018

9. Mίνι ντοκιμαντέρ της New Diaspora, Νίκος Σταμπουλόπουλος, Ελλάδα, ντοκιμαντέρ, 2013-2018, 46′


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος