FOLLOW US: facebook twitter

2073 Ηλείοι μαθητές στα σχολικά γεύματα σε δύο δήμους: Το 25% των μαθητών του δημοτικού στον νομό σιτίζεται στο σχολείο

Ημερομηνία: 15-01-2018 | Συντάκτης:

Η κατάσταση που επικρατεί στη μέση ελληνική οικογένεια στην Ηλεία, αποτυπώνεται τραγικά θα λέγαμε στους αριθμούς των συσσιτίων – σχολικών γευμάτων, που υλοποιούνται μέσα από πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε πιλοτική βάση και συμμετέχουν σχολεία από τους δήμους Ήλιδας και Πύργου. Παρότι δεν συμμετέχει το σύνολο των σχολείων σε αυτούς τους δύο δήμους, αλλά και οι υπόλοιποι πέντε δήμοι του νομού, το 25% των μαθητών δημοτικού στην Ηλεία, έχουν δηλώσει πως θα σιτίζονται στο σχολείο (τη δήλωση κάνουν οι γονείς).

Το φαγητό έρχεται από την Κόρινθο απο εταιρία, που έχει αναλάβει τη σίτιση για όλα τα δημοτικά σχολεία της Πελοποννήσου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και αυτό σίγουρα δημιουργεί ζητήματα για το χρόνο που πρέπει να παρασκευαστούν χιλιάδες μερίδες φαγητού για παιδιά. Υπήρξαν παράπονα ήδη σε σχολεία της Ηλείας πως το φαγητό έφτασε εκεί αργά το μεσημέρι και ενώ ήδη οι μαθητές είχαν αποχωρήσει από το σχολείο. Παράπονα για την ποιότητα δεν έχουν αναφερθεί και αυτή χαρακτηρίζεται αναλόγως τις περιπτώσεις από καλή έως άριστη.

Στο πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από ενάμιση μήνα στην Ηλεία συμμετέχουν τα δημοτικά σχολεία σε Δουνέϊκα, Χάβαρι, Σαβάλια, Καρδαμά, Σιμόπουλο, Γεράκι, Περιστέρι, Αυγείο, Εφύρα, τα έξι δημοτικά σχολεία της Αμαλιάδας από το δήμο Ήλιδας, ενώ στο δήμο Πύργου το 3ο, 5ο, 7ο, 8ο, 10ο, 11ο δημοτικά σχολεία Πύργου και τα σχολεία σε Κατάκολο, Μουζάκι, Ωλένη, Γούμερο, Φιλοθέη, Βαρβάσαινα, Μυρτιά, Σκουροχώρι, καθώς επίσης τα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία Πύργου και Αμαλιάδας.

Από το υπουργείο διατίθεται για την Ηλεία 1400 μερίδες στο δήμο Πύργου και 1919 για το δήμο Ήλιδας. Για το Δεκέμβριο έχουν δηλώσει συμμετοχή συνολικά 766 μαθητές στα συμμετέχοντα σχολεία του δήμου Πύργου και 1307 μαθητές στα συμμετέχοντα σχολεία του δήμου Ήλιδας. Από τους συνολικά 8000 μαθητές δημοτικών σχολείων στο νομό, σιτίζονται στο σχολείο οι 2073, δηλαδή περίπου το 25%. Αυτό το ποσοστό στην παρούσα φάση μπορεί να ανέβει στο 35%.

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Παναγιώτης Ζεύλας, «… το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από ενάμιση μήνα σταδιακά και κλιμακώνεται ως την πλήρη εφαρμογή του ξεκινώντας από τις μεγάλες πόλεις. Κάθε γονέας που επιθυμεί το παιδί του να λαμβάνει ένα σχολικό γεύμα το δηλώνει στο σχολείο χωρίς περιορισμούς εισοδήματος καθώς θέλουμε όλα τα παιδιά να συμμετέχουν ούτως ώστε να μην αναπτύσσονται διακρίσεις, του τύπου «τα παιδιά που παίρνουν είναι φτωχά και όσα δεν παίρνουν είναι πλούσια».

Για εμάς όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στα σχολικά γεύματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερα από 2000 παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε άλλα 1000 σε αυτή τη πιλοτική φάση». Όπως διευκρίνησε ο κ. Ζεύλας, ο κατάλογος των μαθητών που δικαιούνται να πάρουν σίτιση είναι ανοιχτός και ανά πάσα στιγμή, κάθε γονέας μπορεί να δηλώσει μία καινούργια συμμετοχή από τη στιγμή που κρίνει ότι το φαγητό είναι σε ένα καλό και προς τα επάνω το επίπεδο.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα να συμπεριφερθούν νέες σχολικές μονάδες καθώς έχουν οριστεί με ΦΕΚ και δεν μπορεί να αλλάξει αυτό. Κάναμε αίτημα και μας είπαν ότι θα προσπαθήσουν να το περάσουν σε συμπληρωματικό ΦΕΚ και για άλλα δημοτικά” είπε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας.

Η ποιότητα του φαγητού και τα προβλήματα

Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, απαντώντας στα δημοσιογραφικά ερωτήματα, αν υπάρχουν προβλήματα τόνισε πως «… αυτό που μας νοιάζει είναι αυτή τη στιγμή είναι η καλή εφαρμογή καθώς το φαγητό έρχεται από μακριά και στην αρχή οι οδηγοί δεν γνώριζαν τα χωριά – δεν βρήκαν για παράδειγμα το 11ο Πύργου – αλλά αυτό συνέβη μία μέρα.
Στο θέμα της ποιότητας του ο κ. Ζεύλας διευκρίνησε πως όπως έχουν ενημερώσει οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει, ενώ κάθε σχολική μονάδα έχει βρει τον τρόπο εκείνο που όλοι οι μαθητές εξυπηρετούνται και οι συνθήκες υγιεινής διασφαλίζονται απολύτως.

Ωστόσο στο πλαίσιο του ρεπορτάζ έχουμε ακούσε αρκετά παράπονα απο εκπαιδευτικούς, που επιφορτίζονται με ευθύνες που δεν θα έπρεπε και προτείνουν, να προβλεφθεί οι μαθητές να παίρνουν τις μερίδες του φαγητού στο σπίτι τους, για να τις καταναλώσουν… Από την άλλη ακούστηκαν παράπονα σχετικά και με την ποιότητα του φαγητού (σκληρό φαγητό ή όχι τόσο καλής γεύσης).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος