FOLLOW US: facebook twitter

2018-2019: Αυτά που αφήσαμε κι αυτά που έρχονται…

Ημερομηνία: 03-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Μια χρονιά γεμάτη με συνταρακτικές εξελίξεις ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε στον πλανήτη και την εγχώρια σκηνή, αλλά αυτή που ακολουθεί κομίζει εξελίξεις που ενδεχομένως να αλλάξουν δραματικά τις ζωές των πολιτών.

Στην Ελλάδα τη χρονιά που φεύγει σημαδεύει προφανώς η έξοδος από τη μνημονιακή περίοδο με ταυτόχρονη ρύθμιση του χρέους. ‘Oμως αυτή η σταδιακή ανάκτηση της πολιτικής κυριαρχίας σημαδεύεται από ένα τοξικό πολιτικό κλίμα και ακραία πόλωση.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η «Συμφωνία των Πρεσπών», λόγω της μικροκομματικής προσέγγισης  απελευθέρωσε ακροδεξιούς αλαλαγμούς ενώ η ρητορική του δημόσιου διαλόγου διολίσθησε  σε εμφυλιοπολεμικό πλαίσιο. Δεν είναι τυχαίο ότι την όξυνση τροφοδοτούν πολιτικοί οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε πολύ σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς, που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και συντάραξαν το πολιτικό σύστημα.

Με τη συμφωνία των Πρεσπών «κλείνουν» ανοιχτά μέτωπα του παρελθόντος, όμως η ελληνική διπλωματία έχει στο επίκεντρο και τον απρόβλεπτο ανατολικό γείτονα, εν μέσω έντονης προκλητικότητας με αιχμή τα γεωπολιτικά – ενεργειακά συμφέροντα στην Κύπρο. Άλλωστε όσο η Ελλάδα επιχειρεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια από άποψη πολιτική, οικονομική και ενεργειακή, τόσο η Τουρκία θα ενοχλείται. Τη χώρα σημάδεψαν και μεγάλες ανθρώπινες τραγωδίες με αποκορύφωμα τη φωτιά στο Μάτι, που υπενθύμισε με εφιαλτικό τρόπο τη δύναμη της φύσης, αλλά και το χωροταξικό, οργανωτικό και περιβαλλοντικό έγκλημα δεκαετιών.

Το 2019, υπό αυτές τις συνθήκες είναι ιδιαίτερα αβέβαιο. Με αιχμή τις Ευρωεκλογές, αναμένεται η καταγραφή  των δυνάμεων της επελαύνουσας ακροδεξιάς, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση της δημοκρατικές κατακτήσεις και τη συνοχή της Ενωμένης Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, ο νέος χρόνος θα φέρει αρκετές, ενδεχομένως και ταυτόχρονες, εκλογικές αναμετρήσεις. Το πολιτικό σύστημα αναδιατάσσεται και, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών, διαμορφώνονται δύο πολύ ξεκάθαροι πόλοι με βαθιά ταξικά χαρακτηριστικά και ένα δίλημμα προόδου και συντήρησης.

Το Μακεδονικό δρα καταλυτικά στις πολιτικές διεργασίες, όμως η εξέλιξή του είναι σχεδόν δεδομένη, ασχέτως της ρητορικής που μεταχειρίζονται οι πολιτικές δυνάμεις, δείγμα της αναξιοπιστίας τους. Οι υπαίτιοι των μνημονίων και της φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας επιχειρούν να επανακάμψουν στα δημόσια πράγματα, ενώ η χώρα ανακτά την εθνική της κυριαρχία και επανέρχεται σε συνθήκες οικονομικής ομαλότητας. Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών έμοιαζαν αδιανόητες για ένα πολιτικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό κατεστημένο, που ήδη επιχειρεί και θα επιχειρήσει να προασπίσει τα συμφέροντά του με κάθε μέσο και τρόπο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος