FOLLOW US: facebook twitter

20 χρόνια δίπλα στις γυναίκες…

Ημερομηνία: 17-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

nosokomeio-maieutiki1

Αναγκαία όσο ποτέ η ανάπτυξη του σύγχρονου Μαιευτηρίου του Νοσοκομείου Πύργου

«Επιστροφή» των Μαιών που αποσπάστηκαν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα ζητούν ο Δ/ντης της Μ/Γ Β. Τσιτσής και η Προϊσταμένη Σ. Γαλανοπούλου

Η αλήθεια είναι, ότι οι Ηλείοι έχουν μια δυσπιστία απέναντι στο Νοσοκομείο Πύργου. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική, την οποία όπως φαίνεται, εμπιστεύονται με «κλειστά μάτια» και μάλιστα μετά και την συγχώνευση με την αντίστοιχη κλινική του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, επιλέγεται από την πλειοψηφία των Ηλείων που προτιμούν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Μια κλινική, που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των γυναικών όχι μόνο στο κομμάτι των τοκετών αλλά και στην πραγματοποίηση δεκάδων γυναικολογικών επεμβάσεων μεγάλης ή μικρότερης σοβαρότητας. Μάλιστα αποτελεί και την εξαίρεση σ’ ολόκληρη την Πελοπόννησο καθώς είναι η μόνη, μετά τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία των Πατρών που έχει γυναικολογικό τμήμα και έχει αναπτύξει τόσο ευρεία γκάμα ιατρικών πράξεων. Ούτε καν η Καλαμάτα που έχει μεγαλύτερο Νοσοκομείο και περισσότερο μαιευτικό προσωπικό δεν κρατά γυναικολογικά περιστατικά πλην των τοκετών.

Όσον αφορά, τους τοκετούς (φυσιολογικές και καισαρικές τομές) οι αριθμοί είναι πραγματικά εντυπωσιακοί. Κατά μέσο όρο, πραγματοποιούνται 50 τοκετοί το μήνα την ίδια στιγμή που στην Πάτρα, τα δημόσια μαιευτήρια της οποίας επιλέγουν γυναίκες απ’ όλη τη Δυτική Ελλάδα,  ο αριθμός των τοκετών φθάνει τις 80-100 το μήνα.

Η δυναμική που έχει αναπτύξει λοιπόν, η Μαιευτική Κλινική Ηλείας είναι μεγάλη και τα περιθώρια βελτίωσης της ακόμα μεγαλύτερα δεδομένου ότι το Νοσοκομείο Πύργου διαθέτει υπερσύγχρονο Μαιευτήριο στον 3ο όροφο το οποίο όμως παραμένει «κλειδωμένο» εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης του με βοηθητικό προσωπικό. Μαίες δηλαδή και νοσηλευτές. Μαίες, που υπήρχαν αλλά απομακρύνθηκαν από την 6η ΥΠΕ για τις ανάγκες της … Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (!),  αφήνοντας τη μοναδική για την Ηλεία κλινική, με μόλις 11 τον αριθμό. Γεγονός, που δεν επιτρέπει την υλοποίηση του σχεδιασμού μετεγκατάστασης στο υπερσύγχρονο Μαιευτήριο.

tsitsis-vasilis

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Μαιευτικού τμήματος, είναι ότι το σύγχρονο Μαιευτήριο, παραμένει κλειστό» επισημαίνει ο Διευθυντής της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου κ. Βασίλης Τσιτσής, υποστηρίζοντας πως πριν ένα χρόνο είχαν τη δυνατότητα να το λειτουργήσουν καθώς είχαν στο δυναμικό τους 16 Μαίες στην πορεία όμως, άρχισαν οι αποσπάσεις… «Κάποιοι αποφασίζουν χωρίς να ρωτάνε. Απέσπασαν τις μαίες για να κάνουν… Πρωτοβάθμια Φροντίδα, δηλαδή τεστ Παπανικολάου και ομιλίες, χωρίς κανένα μαιευτικό καθήκον! Την Πρωτοβάθμια Φροντίδα την κάνει ο νοσηλευτής, η επισκέπτρια υγείας, ένας οικογενειακός γιατρός… Τώρα, το να έχεις το νοσηλευτικό προσωπικό, που είναι μετρημένο και δεν γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να προσλάβεις άλλο και να το στέλνεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα δημιουργώντας προβλήματα στην δευτεροβάθμια περίθαλψη, δε το καταλαβαίνω. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι, ότι για να έχεις πρωτοβάθμια πρέπει να έχεις και δευτεροβάθμια. Και στη μαιευτική δεν υπάρχει πρόληψη. Η μαιευτική ευθύνη ανήκει στο γιατρό. Δεν ανήκει στη μαία» επισήμανε φανερά ενοχλημένος για την εξέλιξη των πραγμάτων ο κ. Τσιτσής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ρεαλιστική όπως είπε πρόταση που είχαν καταθέσει, για τη λειτουργία του Μαιευτηρίου. «Με 16 μαίες στο τμήμα και βασιζόμενοι στις συνθήκες που είμαστε και όχι σε αυτά που θέλουμε, θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε, βάζοντας στο πρόγραμμα 8 άτομα στο μαιευτήριο με μια μαία στη βάρδια και άλλα 8 άτομα στην κλινική και έτσι θα είχαμε δυο τμήματα ανοιγμένα. Η κλινική, μπορεί να λειτουργήσει και με νοσηλεύτρια στο χώρο, το μαιευτήριο όμως δεν μπορεί, θέλει αποκλειστικά μαία. Άρα με τις 16 μαίες θα καλύπταμε τις ανάγκες».

Και ερχόμαστε στο σήμερα, πού όπως λέει ο κ. Τσιτσής, το πρόγραμμα λειτουργίας βγαίνει με … «χίλια ζόρια». «με ένα άτομο βάρδια στο Μαιευτήριο και ένα άτομο βάρδια στην κλινική. Έτσι λειτουργούμε. Και αν έχουμε στο μαιευτήριο τρεις γυναίκες, το άτομο που είναι στην κλινική θα έρθει να βοηθήσει… Για να μη μιλήσω για τα ρεπό και τις άδειες του προσωπικού που δεν βγαίνουν…».

maieutiki-galanopoulou-sofia

«Φροντίζουμε για το καλύτερο»

Η προϊσταμένη της Μαιευτικής Κλινικής κ. Σοφία Γαλανοπούλου, μίλησε για την εμπιστοσύνη των γυναικών στο τμήμα, απόρροια όπως είπε των υψηλών υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν, τόνισε όμως πως οι συνθήκες εργασίας τους πλέον είναι αντίξοες και η λειτουργία κλινικής και μαιευτηρίου από μόλις 11 Μαίες είναι εξαιρετικά δύσκολη. «Τα περιστατικά είναι αυξημένα, ολοένα και περισσότερες γυναίκες εμπιστεύονται τη Μαιευτική και θεωρούμε πως επιβάλλεται πλέον να ανοίξει το σύγχρονο Μαιευτήριο που διαθέτει το Νοσοκομείο. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των Μαιών κατά 7-8 άτομα, προσωπικό που είχαμε αλλά αποσπάστηκε για να στελεχώσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στο Μαιευτήριο, γίνονται 520 τοκετοί το χρόνο συν δεκάδες χειρουργικές γυναικολογικές επεμβάσεις και δεν είναι δυνατόν να αποδυναμώνουν ένα τέτοιο τμήμα για να  υποστηρίξουν με το προσωπικό του, την πρωτοβάθμια φροντίδα… Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε, κρατάμε όλα τα περιστατικά ακόμα και τις κυήσεις υψηλού κινδύνου ενώ παρακολουθούμε και τις έγκυες γυναίκες από τον προσφυγικό καταυλισμό της Μυρσίνης που αποτελεί για εμάς μια έξτρα φροντίδα. Θεωρούμε λοιπόν άδικο, κάποιοι να παλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν «όρθια» την κλινική και το μαιευτήριο και κάποιοι άλλοι που θα μπορούσαν να μας στηρίξουν, να αφιερώνουν το χρόνο τους σε ομιλίες και τεστ…».

maies

Μόλις 11 Μαίες έχουν απομείνει για να καλύπτουν κλινική και μαιευτήριο, η λειτουργία των οποίων βασίζεται αποκλειστικά, στις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους…

Από το 1997 έως σήμερα έχουν γεννηθεί στον Πύργο 6.900 παιδιά

– Μείωση των γεννήσεων στα χρόνια της κρίσης

– Αυξημένη προσέλευση στα Τακτικά Εξωτερικά και Απογευματινά Ιατρεία

Μείωση  των γεννήσεων παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ηλεία, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την ενιαία πλέον Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους έχει αυξηθεί κατά πολύ! Και οι δυο περιπτώσεις, είναι απόρροια της βαθιάς οικονομικής κρίσης που μαστίζει και την ηλειακή κοινωνία. Μια κρίση, που οδηγεί τα νέα ζευγάρια στην τεκνοποίηση ύστερα από πολύ σκέψη και ολοένα και περισσότερες γυναίκες στο δημόσιο νοσοκομείο όχι μόνο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων γυναικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αλλά ακόμα και για τον καθιερωμένο ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Και όλα αυτά, σε μια δημόσια μαιευτική γυναικολογική κλινική, που καταφέρνει να λειτουργεί πολλές φορές στο όριο και αυτό χάρις τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπηρετούντων ιατρών και των μετρημένων στα δάκτυλα μαιών… Ανθρώπων, που προσφέρουν όλη τους την ενέργεια στον γυναικείο πληθυσμό και που περιβάλουν με περισσή αγάπη μητέρες και βρέφη.

Η Μαιευτική Γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου Πύργου λειτουργεί και στα δυο τμήματα της από το 1997 -μετά την επανέναρξη του μαιευτικού τμήματος-  και σε αυτήν, από τότε μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί… 6.900 παιδιά ενώ έχουν γίνει εκατοντάδες γυναικολογικές επεμβάσεις (μόνο στον έναν χρόνο κοινής λειτουργίας Μ-Γ Πύργου και Αμαλιάδας έγιναν περισσότερες από 200). Οι μαιευτικές πράξεις, ήταν προοδευτικά αυξανόμενες, φθάνοντας στη1η 5ετία (1997-2001) τους 200 και πλέον τοκετούς ανά έτος, στη 2η 5ετία (2002-2006) να ξεπεράσουν τους 400 τοκετούς ανά έτος, στην 3η 5ετία (2007-2011) να ξεπεράσουν και να σταθεροποιηθούν πάνω από τους 500 τοκετούς ανά έτος, με αποκορύφωμα το 2011 που έγιναν 541 τοκετοί στο Νοσοκομείο. Το 2012 ανεστάλη για πέντε μήνες η λειτουργία της Μ-Γ Κλινικής λόγω πλημμύρας του Νοσοκομείου και μετά την επαναφορά της, συνέχισε τη λειτουργία της, ολοκληρώνοντας το έτος αυτό με 244 τοκετούς.

Από το 2013 παρατηρείται μια μείωση στη γεννητικότητα πανελλαδικά λόγω οικονομικής ύφεσης και οι τοκετοί βρίσκονται λίγο πιο κάτω από τους 400 για τα έτη 2013 (379), 2014 (387). Το 2015, όπου μετά το β’ εξάμηνο υπήρξε κοινή λειτουργία των Μαιευτικών κλινικών, γεννήθηκαν 476 παιδιά ενώ το α’ εξάμηνο του 2016, 216 παιδιά…

Τοκετοί και επεμβάσεις

Στο Νοσοκομείο Πύργου, λειτουργούν τμήματα Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων με Μαιευτικό και Γυναικολογικό Ιατρείο, Ιατρείο Κολποσκοπήσεων. Επίσης στη Μαιευτική Γυναικολογική κλινική λειτουργεί πλήρως το Μαιευτικό τμήμα με 16 κλίνες και με παρακολουθήσεις κυήσεων αυξημένου κινδύνου (πρόωρες συσπάσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη κύησης κ.α.). Το γυναικολογικό τμήμα της κλινικής διεκπεραιώνει όλες τις μείζονες και ελάσσονες γυναικολογικές επεμβάσεις κοιλιακά και κολπικά (υστερεκτομές, εκπυρηνίσεις ινομυωμάτων, αφαιρέσεις κύστεων, εξωμήτριους κυήσεις, κολπορραφές, αφαιρέσεις βαρθολινείων αδένων, βιοψίες μαστού και ογκεκτομή).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος