FOLLOW US: facebook twitter

20ο Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους: Κινηματογραφική παιδεία: Θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις

Ημερομηνία: 07-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Διεθνής ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία

Με τίτλο «Κινηματογραφική παιδεία: θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις» και προσκεκλημένους σημαντικούς εισηγητές από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη, στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία, ημερίδα. Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ο δρόμος για τον δεύτερο ήλιο»- που υλοποιείται με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους- και στοχεύει να αναδείξει τη σημασία της αξιοποίησης του κινηματογράφου ήδη από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση όχι ως απλό εργαλείο αλλά ως μέσο δημιουργικής έκφρασης των παιδιών. Και οι προβολές ταινιών να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όχι μέσω ενός πανιού στον τοίχο κι ενός laptop αλλά σε κανονικές συνθήκες προβολής.

Ας σημειωθεί ότι το 1997, στο ξεκίνημά του, το Φεστιβάλ Ολυμπίας είχε διοργανώσει συνέδριο για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση (το πρώτο που έγινε στην Ελλάδα για το θέμα αυτό). Είκοσι χρόνια μετά, κι ενώ έχει ήδη ανδρωθεί μια γενιά παιδιών που μεγάλωσε στην εποχή της ψηφιακής εικόνας, επανέρχεται στο θέμα, θέτοντας νέους προβληματισμούς.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα παρουσιαστούν και πέντε  13λεπτα ντοκιμαντέρ του Philippe Meirieu για τους μεγάλους παιδαγωγούς Célestin Freinet (1896-1966), Anton Makarenko (1888-1939), Janusz Korczak (1878-1942), Paulo Freire (1921-1997),  Fernand Oury (1920-1997), ευγενική παραχώρηση του δημιουργού τους.

Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Felix Vanginderhuysen, γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA), senior advisor JEFF, Βέλγιo: “Παιδικός κινηματογράφος και Κινηματογραφική Παιδεία: Ο τελικός προορισμός”, ενώ θα μιλήσουν ακόμα άνθρωποι του κινηματογράφου από όλον τον κόσμο, Καθηγητές Παν/μιου , επικοινωνιολόγοι κλπ ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος