FOLLOW US: facebook twitter

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Αφιερώματα και παράλληλες δράσεις

Ημερομηνία: 22-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Σε ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό, θα μετατραπούν σε λίγες μέρες οι δρόμοι του Πύργου με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους που θα γιορτάσουν το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και την 17η camera zizanio, με τρόπο ουσιαστικό και εποικοδομητικό. Πέρα από το διαγωνιστικό κομμάτι και τα εργαστήρια, όπως και τα προηγούμενα χρόνια θα φιλοξενηθούν και φέτος πολλά αφιερώματα και στα πλαίσια του Φεστιβάλ αλλά και αρκετές ξεχωριστές παράλληλες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις.

Αφιερώματα

Έτσι, από τα μη διαγωνιστικά προγράμματα του φετινού Φεστιβάλ, ξεχωρίζουν τα εξής αφιερώματα:

  • Ο δρόμος για τον δεύτερο ήλιο. Φέτος, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με  τίτλο «Ο δρόμος για τον δεύτερο ήλιο». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Θα προβληθούν ταινίες (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) που καταπιάνονται με ζητήματα παιδείας, διδασκαλίας και μάθησης.
  • Focus στον Γερμανικό Κινηματογράφο. Αφιέρωμα σε συνεργασία με το σημαντικό φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου Σνίκελ. Θα προβληθούν γερμανικές ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους.
  • Θα πραγματοποιηθούν επίσης τα αφιερώματα: «Μικρές ταινίες, μεγάλα όνειρα» (μια επιλογή ταινιών που έχουν διακριθεί στο φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια) και οι δημοφιλείς ενότητες «Zoom in European Children’s Film» και «Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκο animation».
  • Θα παρουσιαστεί εκπαιδευτικό υλικό για τις ταινίες «Σάνα η μουσική του Λύκου», «Φιν η μαγεία της μουσικής», «Η Ορχήστρα της Ανακύκλωσης» αλλά και για την ταινία μικρού μήκους «Τραγούδα!» που απέσπασε το φετινό Όσκαρ μικρού μήκους, προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς ένα εξαιρετικό εργαλείο διδασκαλίας στην τάξη, που θα συναρπάσει τους μαθητές.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη λογοτεχνία, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις πλαισιώνουν τη διοργάνωση του 20ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 17ης Camera Zizanio. Και βέβαια εκπαιδευτικές/καλλιτεχνικές δράσεις σε σχολεία. Ανάμεσα στα άλλα, το Φεστιβάλ:

  • Φιλοξενεί την εικαστική έκθεση «Land Art Cinema Project» με εφήμερα έργα που δημιουργούνται από υλικά της φύσης.
  • Φιλοξενεί την φωτογραφική έκθεση «Ο Άγνωστος Λιμός: Αθήνα 1941-1942», σε συνεργασία με τον ευρωβουλευτή και δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου, που ανακάλυψε σπάνιες φωτoγραφίες και πρωτοπαρουσίασε την περασμένη άνοιξη στο Ευρωκοινοβούλιο.
  • Παρουσιάζει μια εγκατάσταση με τίτλο «Τα θρανία της μαύρης εξέγερσης», για το αιματοκύλισμα του ξεσηκωμού των μαθητών εναντίον του Απαρτχάιντ το 1976 στο Σοβέτο της Ν. Αφρικής.
  • Σε συνεργασία με την Βιβλιοθήκη της Αμαλιάδας θα παρουσιάσει το βιβλίο του σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη «Η αλχημεία του σινεμά» που μόλις κυκλοφόρησε
  • Προσκαλεί συγγραφείς για να επισκεφθούν σχολεία και να συνομιλήσουν με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
  • Συνεχίζει τη δραστηριότητα του Zizanio News, μέσα από το ομώνυμο blog, με ρεπορτάζ, άρθρα, σχόλια και συνεντεύξεις, που γράφουν και επιμελούνται παιδιά του Πύργου και της Αμαλιάδας, τα οποία ταυτόχρονα κάνουν και ραδιοφωνικές εκπομπές.
  • Οι επισκέπτες του 20ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 17ης Camera Zizanio θα ξεναγηθούν σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, θα γνωρίσουν τον τόπο και τα μνημεία, θα συναντήσουν ανθρώπους, και θα απολαύσουν τη φιλοξενία και τα προϊόντα που παράγει η γη της Ολυμπίας.

Θα συζητηθούν…

  • Στην Camera Zizanio θα δούμε σε ειδική προβολή τρεις ταινίες που έχουν γυρίσει προσφυγόπουλα στην Ελλάδα, στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα και του Σχιστού. Παρόντα θα είναι τα παιδιά που δημιούργησαν μια από αυτές.
  • Μια δημιουργία ενός 13χρονου προσφυγόπουλου, γυρισμένη σε στρατόπεδο προσφύγων Γεζίντι στο Ιράκ. Χωρίς λόγια και γυρισμένη ανάμεσα στις σκηνές των παιδιών και σε αλάνες της περιοχής, αποτυπώνει την επιθυμία των κοριτσιών να παίξουν κι αυτά ποδόσφαιρο μαζί με τα αγόρια. Και την θριαμβευτική νίκη τους, κόντρα στα φυλετικά και θρησκευτικά στερεότυπα.
  • Το υποψήφιο για Όσκαρ (2017) ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Life animated», του βραβευμένου με το χρυσό αγαλματίδιο στο παρελθόν Ρος Γουίλιαμς, με το οποίο φανερώνει την ευεργετική επίδραση του animation σε παιδιά με σύνδρομο Άσπεργκερ.
  • Στο ντοκιμαντέρ «Listen to the silence» από την Γεωργία, ένα παιδί με πρόβλημα ακοής παίρνει μέρος σε μια χορωδία, ενώ στην ταινία «Strawberry days» (Σουηδία-Πολωνία) παρακολουθούμε τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίες εφήβων μεταναστών στα φραουλοχώραφα της Σουηδίας (γιατί ακόμα και η Σουηδία φαίνεται πως έχει την Μανωλάδα της…).
  • Στο αφιέρωμα «Γέφυρες», μια σύμπραξη του Φεστιβάλ Ολυμπίας και του Δανέζικου Ινστιτούτου Κινηματογράφου, μεταγλωττισμένες στα αραβικά ταινίες θα προβληθούν σε παιδιά πρόσφυγες, όχι μόνο κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, αλλά και όλο το 2018.

  • Με διασκευές που ξεκινούν από τον Bach, τον Vivaldi, τον Χατζιδάκι και φτάνουν μέχρι τον Βαμβακάρη, τον Τσιτσάνη, τους Iron Maiden, ακόμη και την εκκλησιαστική μουσική, οι δαίμονες της χορδής, οι String Demons, θα ξεσηκώσουν το κοινό στην επετειακή τελετή έναρξης του 20ου Φεστιβάλ .

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος