FOLLOW US: facebook twitter

20ο Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για παιδιά & νέους: Η μεγάλη γιορτή των παιδιών μόλις ξεκίνησε!

Ημερομηνία: 04-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Επετειακή Τελετή έναρξης 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και 17η camera zizanio

Με αναμνήσεις, βραβεύσεις και ξέφρενη μουσική από τους String Demons

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου-Φωτογραφίες Γιάννης Σπυρούνης

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και χαράς, με διάχυτες τις αναμνήσεις από την πρώτη διοργάνωση του 1997 που ήταν εκείνη που καθιέρωσε και εδραίωσε το θεσμό, κύλησε το βράδυ του Σαββάτου στο θέατρο Απόλλων, η Τελετή έναρξης του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και Παιδιά και Νέους, που εκ των πραγμάτων είχε χαρακτήρα επετειακό και απολογιστικό.

Το Φεστιβάλ γιόρτασε λοιπόν με τρόπο ξεχωριστό τα εικοστά του γενέθλια, αναπολώντας τα παλιά, το πρώτο του εκείνο τολμηρό για την εποχή ταξίδι στον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο. Με τα ζιζάνια επί σκηνής για να θυμίσουν ότι τις μέρες αυτές θα κατακλύσουν το… ντουνιά, με βραβεύσεις, με ανακοινώσεις για την μετεξέλιξή του θεσμού αλλά και με πολύ μουσική, με μια εξαιρετική συναυλία σε ξέφρενους ρυθμούς από τους μοναδικούς στο είδος τους String Demons που αποθεώθηκαν και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Στην τελετή έναρξης που είναι  η απαρχή μιας μεγάλης και πολυδιάστατης γιορτής, με πρωταγωνιστές τα παιδιά βρέθηκαν πολλοί άνθρωποι του κινηματογράφου έλληνες και ξένοι αλλά και τοπικοί παράγοντες που το στήριξαν και το πίστεψαν από την αρχή και βεβαίως τα… ζιζάνια! Άλλωστε, στα ζιζάνια, όπως υπογράμμισε και στον χαιρετισμό του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Σπύρου, «οφείλονται οι επιτυχίες του Φεστιβάλ, που με το αλάθητο ένστικτό τους κατάλαβαν από την πρώτη χρονιά, ότι ήταν το δικό τους Φεστιβάλ.» Τόνισε ακόμα ότι έχοντας κάνει σε αυτά τα χρόνια βήματα, άλματα και υπερβάσεις, το Φεστιβάλ Ολυμπίας καθιερώθηκε ως το κορυφαίο του είδους του, ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης και έγινε σημείο συνάντησης και κοινής δράσης παιδιών και νέων που ο διαφορετικός τρόπος ζωής, η κουλτούρα τους, η γλώσσα, βρήκαν κοινό «οδηγό» ώστε αυτός ο τόπος, η δική μας Ηλεία να αποτελεί πλέον ένα ορόσημο αναφοράς της επικοινωνίας και της εκπαίδευσης, μέσα από την 7η Τέχνη.

Ωστόσο ο κ. Σπύρου ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν ο καθένας με τον τρόπο του ώστε να καθιερωθεί αυτό το φεστιβάλ και βεβαίως κάλεσε στην σκηνή τους συνεργάτες και συνοδοιπόρους του όλα αυτά τα χρόνια, τον Νίκο Θεοδοσίου και τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο. Μάλιστα όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος θα είναι πλέον και πρόεδρος του Φεστιβάλ μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το ΥΠΠΟ, την ΠΔΕ και την ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας.

Οι βραβεύσεις

Και οι δυο με την σειρά τους ευχαρίστησαν όσους στάθηκαν δίπλα τους και πίστεψαν στο Φεστιβάλ που είχε την τύχη  να υποστηριχθεί και από κάποιους ανθρώπους που μέσα από τους ανοιχτούς τους ορίζοντες, διαισθάνθηκαν και προσέγγισαν την φιλοσοφία των εμπνευστών του, των εθελοντών του, των πολιτών του Πύργου και της Ηλείας και που αποτέλεσαν με την στάση και την δράση τους βασικούς δορυφόρους της δυναμικής του. Αυτούς τους ανθρώπους όπως ανέφερε ο Δημήτρης Σπύρου τίμησε  φέτος το Φεστιβάλ στην τελετή έναρξης. Τους πρώην προέδρους του Φεστιβάλ Θανάση Ράλλη, Τάκη Δημητρουλόπουλο, Λάμπη Καφύρα και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Μάνο Ευστρατιάδη και Κώστα Βρεττάκο καθώς και τον Felix Vanginderhuysen, γραμματέα ECFA από το Βέλγιο, έναν άνθρωπο που έχει στηρίξει το Φεστιβάλ από τα πρώτα του βήματα.

Μάλιστα συμβολικά τους απένειμαν και μια μαρμάρινη πλακέτα και εκείνοι με την σειρά τους αναφέρθηκαν στο τότε και στο τώρα. Στο πλαίσιο του επετειακού αυτού αφιερώματος προβλήθηκε και ένα ταινιάκι από την πρώτη τελετή έναρξης του φεστιβάλ στον Απόλλωνα το 1997, ενώ ο  Felix Vanginderhuysen που δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελετή- θα είναι εδώ όμως την Τετάρτη-  σε ένα μικρό βίντεο είπε μερικά υπέροχα πράγματα τονίζοντας ότι « πριν από 20 χρόνια δεν ξεκίνησε απλώς ένα φεστιβάλ, δημιουργήθηκε μια οικογένεια. Γεια μας και είμαι στο δρόμο. Μη σταματήστε τη γιορτή!»

Στην συνέχεια έκανε ένα μικρο χαιρετισμό ο υφ. Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας μετέφερε τον χαιρετισμό και τις ευχές του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠ δήμου Πύργου Χάρης Αντύπας εκ μέρους του δημάρχου και ακολούθησε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας. Ο  κ. Γ. Γεωργιόπουλος κήρυξε την έναρξη του φετινού 20ου Φεστιβάλ και ευχήθηκε να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά για πολλά ακόμα χρόνια και αναμένει να τιμηθεί και αυτός στον… Ιωβηλαίο, στα 50 χρόνια του θεσμού! Την παρουσίαση της Τελετής ανέλαβαν η δημοσιογράφος Δήμητρα Ακριώτου και η Γεσθημανή Ρουμπάνη, οι οποίες έκαναν και έναν μικρό απολογισμό σε αριθμούς του τότε και του τώρα.

Ξέφρενο κέφι με τους String Demons

Ακολούθησε παρουσίαση του διαγωνιστικού προγράμματος των ταινιών του Φεστιβάλ αλλά και της 17ης camera zizanio, όπως και των ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στην Αμαλιάδα για δεύτερη χρονιά και αφού όλοι ευχήθηκαν Καλό Φεστιβάλ την σκυτάλη πήραν οι String Demons. Τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη,  με πολύ ρυθμό, τρέλα και φυσικά… έγχορδα, ξετρέλαναν στην κυριολεξία το κοινό. Με διασκευές που ξεκινούν από τον Bach, τον Vivaldi, τον Χατζιδάκι και φτάνουν στον Βαμβακάρη, στον Τσιτσάνη, στους Iron Maiden, στους Queen, ακόμη και στην εκκλησιαστική μουσική, αλλά και την… Lady Gaga οι δαίμονες της χορδής, οι String Demons, μας παρέσυραν στο μοναδικό μουσικό τους ταξίδι, στην επετειακή τελετή έναρξης.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος