FOLLOW US: facebook twitter

20ο Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους: Αύριο η Τελετή έναρξης στον Απόλλωνα με τους String Demons

Ημερομηνία: 01-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Η μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου έφτασε

Η μέρα για την έναρξη της μεγαλύτερης νεανικής και παιδικής γιορτής όχι μόνο της Ηλείας, αλλά όλης της χώρας,  του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 17ης camera zizanio έφτασε! Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ στο θέατρο Απόλλων στον Πύργο,  παιδιά, έφηβοι και άνθρωποι του κινηματογράφου και της Τέχνης, δίνουν  το πρώτο ραντεβού τους στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ που φέτος μάλιστα κλείνει τα 20 χρόνια του και σκοπεύει να τα γιορτάσει χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με την συμμετοχή όπως πάντα, των πραγματικών του πρωταγωνιστών που είναι τα παιδιά! Αν και έχει πλέον ενηλικιωθεί, κρατά άσβεστη την παιδικότητά του και σε πείσμα των δυσκολιών που κατά καιρούς αντιμετώπισε, κατάφερε να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους του, κυρίως επειδή σε αυτό συντέλεσε η εκπαιδευτική του διάσταση και η βαθιά γνώση του αντικειμένου από τους διοργανωτές Δημήτρη Σπύρου, Νίκο Θεοδοσίου, Χρήστο Κωνσταντόπουλο.

Μέρα γιορτής λοιπόν αύριο για την  πόλη του Πύργου και για όλη την Ηλεία ασφαλώς και την Δυτική Ελλάδα, καθώς το Φεστιβάλ εξαπλώνεται σε άλλες 8 πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Aμαλιάδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αίγιο και Γαστούνη) καθώς και σε δεκάδες χωριά. Όλα είναι έτοιμα για την Τελετή έναρξης την οποία θα ντύσουν μουσικά οι Sting Demons, γνωσοτόι δαίμονες της χορδής με μια εκπληκτική συναυλία στις 8.30 το βράδυ.

Με διασκευές που ξεκινούν από τον Bach, τον Vivaldi, τον Χατζιδάκι και φτάνουν στον Βαμβακάρη, στον Τσιτσάνη, στους Iron Maiden, στους Queen, ακόμη και στην εκκλησιαστική μουσική, οι String Demons, θα μας παρασύρουν στο μοναδικό μουσικό τους ταξίδι, στην επετειακή τελετή έναρξης του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Τα αδέρφια Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη θα είναι λοιπόν μαζί μας αύριο Σάββατο, στο Θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο, εκεί όπου «χτυπά» η καρδιά του Φεστιβάλ. Με τα βιολιά τους, τα βιολοντσέλα τους, με ρυθμό, τρέλα, κρουστά, τύμπανα και την δημιουργική τους… τρέλα!

Στην συνέχεια, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης,  θα πάρουμε μια γεύση από τις ταινίες που θα παρακολουθήσουμε , από τα μικρά διαμαντάκια του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου για παιδιά και νέους, από τις  παράλληλες εκδηλώσεις και τα αφιερώματα του Φεστιβάλ και θα απολαύσουμε μικρά events από τα παιδιά.

Τα παιδιά, κλείνουν την τηλεόραση και αποδεικνύουν με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους ότι μία καλή κινηματογραφική ταινία μπορεί να είναι και ψυχαγωγική και εκπαιδευτική! Και πάντως καθόλου, μα καθόλου βαρετή. Το υπουργείο Παιδείας, άλλωστε, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το Φεστιβάλ Ολυμπίας, ενθαρρύνει με υπηρεσιακό έγγραφό του την συμμετοχή των μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον Πύργο.

Στο φετινό 20ο Φεστιβάλ διαγωνίζονται 69 ταινίες (21 μεγάλου μήκους και 48 μικρού και μεσαίου μήκους) από 47 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους (13), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (16), Μικρού Μήκους Animation (20) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs (20).

Να σημειώσουμε ότι από πέρυσι, το Τμήμα Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), το οποίο έχει ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή), φιλοξενείται στην Αμαλιάδα.

Η 17η Camera Zizanio

Αλλά και στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, θα διαγωνιστούν 238 ταινίες που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων από 40 χώρες, μια επιλογή που έγινε από ένα σύνολο πλέον των 1.800 ταινιών (!) που υποβλήθηκαν φέτος στην Camera Zizanio. Στο ελληνικό τμήμα θα προβληθούν 123 ταινίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και οι οποίες κατανέμονται ηλικιακά, 38 για την κατηγορία Α (έως 12 ετών), 44 για την κατηγορία Β (13-16 ετών) και 30 για την κατηγορία Γ (17-20 ετών).

Παράλληλα θα παρουσιαστούν 96 ταινίες από την Ευρώπη και 19 ταινίες από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το πρόγραμμα της Camera Zizanio περιλαμβάνει ακόμα και ταινίες από παιδιά νηπιαγωγείων, αλλά και άλλες που έγιναν εξ ολοκλήρου από 10χρονα παιδιά (χωρίς καμία βοήθεια ενήλικα).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος