FOLLOW US: facebook twitter

1ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας: Οι χρυσοχέρες γυναίκες των συλλόγων «έστρωσαν τραπέζι»!

Ημερομηνία: 01-06-2023 | Συντάκτης:

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου


Λένε πως αν θέλεις να γνωρίσεις έναν πολιτισμό και έναν τόπο, ξεκίνα από την κουζίνα του!  Αυτό κάναμε λοιπόν κι εμείς, στο 1ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας, που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πρωινή» και η Αέναον ΚοινΣΕπ  με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο Πύργου και το Επιμελητήριο Ηλείας στο Κτήμα Μερκούρη στις 19 και 20 Μαίου. Έτσι, προβάλλαμε πέρα από τα κρασιά του Ηλειακού αμπελώνα, την τοπική κουζίνα της Ηλείας, με την ενότητα “Στρώνουμε τραπέζι” το βράδυ της Παρασκευής!

Πολύτιμοι σύμμαχοι της προσπάθειάς μας, Πολιτιστικοί, Λαογραφικοί  Σύλλογοι και Σύλλογοι Γυναικών του Ν. Ηλείας που  είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και παρουσίασαν στους πολυπληθείς επισκέπτες, παραδοσιακά φαγητά από την κουζίνα της Ηλείας και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου για να γνωρίσουμε τον γαστρονομικό  μας πλούτο σε συνδυασμό με τους τοπικούς οίνους.  Παράλληλα, είχαμε την χαρά να έχουμε κοντά μας την αγαπημένη  σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου που επισκέφθηκε όλα τα τραπέζια των γυναικών, συνομίλησε μαζί τους  και γεύτηκε τα καλούδια τους, ενώ και ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα φαγητά που μαγείρεψαν με αγάπη οι δραστήριες γυναίκες των Συλλόγων, τις οποίες ευχαριστούμε για την υπέροχη συνεργασία.

Το πόσο υπέροχα φαγητά και γλυκά γευτήκαμε, από τα βασικά προϊόντα της Ηλειακής γης δεν λέγεται! Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα μέσα από τα οποία παρουσιάζονται οι  χρυσοχέρες γυναίκες των συλλόγων με τα εδέσματά τους ( ας με συγχωρήσουν που δεν θα γράψω ονόματα γιατί δεν θέλω να αδικήσω καμία από τις γυναίκες) αλλά και οι τοπικές επιχειρήσεις  Κλημαντίρης, «Αρίλογο» και Καλομοίρης στο «Στρώνουμε  τραπέζι», μιλούν από μόνα τους!

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΥΡΓΟΥ «ΟΙ ΠΥΡΓΙΩΤΙΣΣΕΣ» μας μαγείρεψε νοστιμότατο κουνέλι ( οικόσιτο) στιφάδο που «έσπαγε μύτες»,  λαχταριστό παραδοσιακό κόκορα αλανιάρη με ντόπιες χυλοπίτες και εξαιρετικά σουτζουκάκια Σμυρναίικα με ρύζι!

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΚΟΥΡΟΧΩΡΙΟΥ παρουσίασε μια παραδοσιακή συνταγή που προέρχεται από την Ζάκυνθο αλλά μαγειρεύουμε και στην Ηλεία, το σαβόρο ( ψάρια τηγανητά με ντομάτα, σταφίδες και ξύδι), χειροποίητα τυροπιτάκια και  κολοκυθοπιτάκια.

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΩΛΕΝΗΣ «Η ΩΛΕΝΗ», καταρχήν εντυπωσίασε με τα κεντητά του ψωμιά ένα μάλιστα εκ τω οποίων που έγραφε το όνομα του χωριού τους, «Ωλένη» προσέφεραν ως ενθύμιο στην Μαρία Εκμεκτσίογλου.Επίσης παρουσίασαν Κουρκούτι με κοτόπουλο, καγιανα με χοιρινό, κοτόπουλο με ρίγανη και μακαρόνια στο φούρνο, γλυκό μελαχρινό με καρύδια και σταφίδες και παραδοσιακό χαλβά σιμιγδαλένιο με αμύγδαλα και  σταφίδες. Το τραπέζι με τα καλούδια τους, στόλιζε το πετιμέζι παραγωγής του Συλλόγου.

Ο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ «ΣΠΥΡΟΣ ΧΙΩΝΗΣ μας ετοίμασε με πολύ αγάπη μυρωδάτα σουτζουκάκια σμυρναίικα με πιλάφι, υπέροχο παραδοσιακό μουσακά που λατρεύουμε στην περιοχή μας τα καλοκαίρια και κρέας στη γάστρα.

Από τον  ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ γευτήκαμε  χέλια αλιευμένα από τον Αλφειό ψημένα στη σούβλα, παραδοσιακή συνταγή της περιοχής, καγιανά με ντόπιο παστό που το αγαπάμε πολύ στην περιοχή μας,  χοιρινό κρασάτο, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, ψωμί ζυμωτό και ντόπιο κρασί.

Ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ «Η ΑΣΤΡΙΝΙΑ», παρουσίασε παραδοσιακή γαλατόπιτα με φρέσκο γάλα και λαχταριστό μπακλαβά, ενώ  έκλεψε τις εντυπώσεις με τα κεντητά ζυμωτά ψωμιά του που κάνουν συνήθως σε γάμους και τοπικά πανηγύρια! Μάλιστα ο Σύλλογος προσέφερε ένα ψωμί κεντητό με σταφύλια στην Μαρία Εκμεκτσίογλου που το πήρε μαζί της στην Κων/πολη.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΑΒΑΡΙΟΥ «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» και ο  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ &  ο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΒΑΡΙΟΥ, μας ετοίμασαν παραδοσιακή χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο και πολλά αρωματικά χόρτα, ντόπιο αρνάκι φρικασέ, κρέας στιφάδο και μια εξαιρετική γλυκιά κεντητή μπομπότα με καλαμποκάλευρο και σταφίδες!  

Ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ «ΙΩΝΕΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ», έστρωσε ένα πλουσιότατο γνήσιο Μικρασιατικό τραπέζι με εξαιρετικές συνταγές. Τα παραδοσιακά Ισλί κιοφτέ εννοείται ότι έκλεψαν τις εντυπώσεις, ενώ γευτήκαμε ακόμα πιλάφι με πλιγούρι, ντολμαδάκια, τυρόπιτες,  κολοκυθόπιτα αλμυρή με κόκκινο κολοκύθι, όλα με πλαστό φύλλο και έναν θεσπέσιο μπακλαβά με χειροποίητο φύλλο. 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΧΙΝΩΝ ΖΑΧΑΡΩΣ παρουσίασε καταρχήν την μπουκουβάλα, ένα αγαπημένο τοπικό γλύκισμα που σπανίζει σήμερα, παρασκευάζεται και προσφέρεται μόνο στη γιορτή της Αναλήψεως «για το συχώριο των ψυχών». Επίσης δυο πιάτα που συνηθίζονται στα γιορτινά τραπέζια, πλαστά μακαρόνια, «καμένα» με λάδι και λαχταριστή γουρνοπούλα με «φέρσα».

Οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΙΔΟΝΑΣ, έστρωσαν όχι ένα, αλλά δύο πλούσια τραπέζια με πολλά καλούδια και τοπικές συνταγές, όπως κοτόπουλο με μπάμιες, αγκινάρες με αυγά, ρεβίθια στιφάδο, σπετσοφάι, ζυμωτό ψωμί, χωριάτικο κοτόπουλο λαδορίγανη, κοτόπουλο με μάραθο και πράσο, παραδοσιακά χειροποίητα μακαρόνια,  ένα αγριογούρουνο στο φούρνο με μπαχαρικά, τυριά και πιπεριές  όνειρο, γλυκιά κολοκυθόπιτα και χαλβά με αλεύρι και σιμιγδάλι. Μάλιστα, προσέφεραν και το βιβλίο μαγειρικής που είχε εκδώσει παλιότερα με συνταγές του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας, στην Μαρία Εκμεκτσίογλου.  

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ παρουσίασε γλυκιές και αλμυρές συνταγές. Ένα εκπληκτικό παραδοσιακό ραβανί από την ντόπια κουζίνα που το συνηθίζουμε εδώ στην Ηλεία ειδικά σε περιόδους νηστείας, όπως και μια  γευστικότατη βασιλόπιτα με πορτοκάλι και ακόμα… κυνήγι αγριογούρουνο στιφάδο!

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ “Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑπαρουσίασε το εντελώς τοπικό μας καλοκαιρινό φαγητό της Ηλείας, το γνωστό μας χοντρομενούδελο με φρέσκια τομάτα και ψητά παραδοσιακά λουκάνικα με μπαχάρια.

Ο Παναγιώτης Κλημαντίρης από την ομώνυμη επιχείρηση ΚΛΗΜΑΝΤΙΡΗΣ ( κρεοπωλείο -παρασκευή παραδοσιακών αλλαντικών με έδρα τη Ζαχάρω), μας μαγείρεψε καταρχήν την μοναδική τοπική οματιά , ένα λουκάνικο γεμιστό με σιτάρι, σταφίδες, καυκαλήθρες και μυρωδικά. Επίσης παραδοσιακό παστό,  λουκάνικα σε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις, όλα δικής του παραγωγής, που εντυπωσίασαν τη σεφ και τους επισκέπτες.

Η γνωστή τοπική επιχείρηση ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ Ηλ.βι.γαλ, έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση με γαλακτοκομικά προϊόντα δικής τους παραγωγής, πλατό τυριών με φέτα και γραβιέρες τυροκαυτερές τζατζίκια και πολλά άλλα καλούδια!  

Το ΑΡΙΛΟΓΟ (τοπική επιχείρηση παραδοσιακών ζυμαρικών της οικογένειας Αρβανίτη από την Κρέστενα) έκανε μια υπέροχη παρουσίαση με πολλά μαγειρεμένα ζυμαρικά δικής τους παραγωγής σε διάφορες εκδοχές και συνταγές.

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό θα βρεις εδώ:

https://drive.google.com/drive/folders/1fBuKjoS8gBso-U59nvlwXENoUwj1rCbj?usp=sharing

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους ΧΟΡΗΓΟΥΣ μας:

Tον ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟ: Aldemar Olympian Village

Την THEOCAR  εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων: THEOCAR για τις υπηρεσίες μετακίνησης της Μαρίας Εκμεκτσίογλου

Τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΕΒΟΥΔΑ: BEVOUDAS GROUP OF COMPANIES

Φωτογραφικό Υλικό: Up & High Media and Productions


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος