FOLLOW US: facebook twitter

“1ο Φεστιβάλ Οίνων, ποτών & παραδοσιακών γεύσεων Ν. Ηλείας”

Ημερομηνία: 03-04-2023 | Συντάκτης:

Η πρώτη μεγάλη Γιορτή της “Πρωινής” σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Πύργου

  • Ραντεβού 19 & 20 Μαίου στο Κτήμα Μερκούρη με πλούσιο πρόγραμμα και ποικίλες δράσεις

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το κρασί ήταν το δώρο του θεού Διονύσου στους ανθρώπους συνδεόμενο ανά τους αιώνες με τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του, με χαρές και λύπες. Η Ηλεία, προικισμένος και ευλογημένος από την φύση τόπος, φημίζεται πλέον για τους αμπελώνες της στην εύφορη γη της και την πλούσια οινοπαραγωγή της που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε τεράστιο βαθμό. Σήμερα οι αμπελουργοί μας μπορούν να υπερηφανεύονται ότι καλλιεργούν ένα μεγάλο αριθμό από διαφορετικές οινοποίησιμες ποικιλίες παράγοντας εκλεκτά κρασιά με φημισμένες ετικέτες οίνων, που ξεχωρίζουν και έχουν αποκτήσει τη δικής τους θέση στην εγχώρια αλλά και ξένη αγορά, ενώ τα υπέροχα Κτήματά τους με τους αμπελώνες και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις των Οινοποιείων τους είναι επισκέψιμα από έλληνες και ξένους προσφέροντας μέσα από τις ξεναγήσεις στους χώρους τους, σπουδαίες οινικές γευστικές εμπειρίες στους επισκέπτες. Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωρίσουμε από κοντά την προσπάθεια αυτή των Ηλείων οινοπαραγωγών να εδραιωθούν στο χώρο του Οινικού Τουρισμού.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η εφημερίδα Πρωινή διοργανώνει μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το δήμο Πύργου την πρώτη δική της μεγάλη γιορτή κρασιού, το “1ο Φεστιβάλ Οίνων, ποτών και παραδοσιακών γεύσεων N. Ηλείας” που θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή και Σάββατο 19 & 20 Μαΐου, στο ειδυλλιακό Κτήμα Μερκούρη, στο χώρο των εγκαταστάσεων του Οινοποιείου της οικογένειας Κανελλακόπουλου στο Κορακοχώρι. Κύριος στόχος μας στο διήμερο αυτό, η ανάδειξη της οινικής ιστορίας της Ηλείας και της τοπικής οινοπαραγωγής, η ενίσχυση της μελλοντικής πορείας του κρασιού, η προσπάθεια προώθησης του οινικού τουρισμού καθώς και η γνωριμία με τις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας.

Στην διοργάνωση συμμετέχουν το Επιμελητήριο Ηλείας, τα Οινοποιεία του νομού, ποτοποιίες, πολιτιστικοί σύλλογοι και σύλλογοι γυναικών από όλο το νομό, σύλλογοι εστίασης και φορείς από τον τομέα του τουρισμού. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί πλούσιες δράσεις, όπως οινογνωσία, οινογευσία και γευσιγνωσία, παρουσιάσεις επιχειρήσεων οίνων και ποτών, εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων καθώς και μουσικά event . Ξεχωριστό χρώμα στο διήμερο των εκδηλώσεων θα προσδώσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι και σύλλογοι γυναικών από όλον το νομό- η πλήρης λίστα των συλλόγων θα δημοσιευτεί σε επόμενο δελτίο τύπου- που θα πρωταγωνιστήσουν στην θεματική ενότητα της 1ης ημέρας «Στρώνουμε τραπέζι», που θα στην κυριολεξία θα … στρώσουν τραπέζι παρουσιάζοντας στο κοινό παραδοσιακά εδέσματα της Ηλείας για να γνωρίσουμε τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής μας σε συνδυασμό με τους τοπικούς οίνους. Άλλωστε το καλό κρασί χρειάζεται και το καλό φαγητό. Και ο τόπος μας είναι πλούσιος και στα δυό!

Οι δράσεις του Φεστιβάλ

Αναλυτικότερα το διήμερο Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

1) Σεμινάριο για το ευρύ κοινό, οινόφιλους και οινοποιούς από τον οινογράφο και σύμβουλο οίνου Σίμο Γεωργόπουλο που αναλύει τις βασικές αρχές ενός σωστού συνδυασμού οίνων και γεύσεων, συνοδευόμενο με ένα master class έκπληξη με τοπικά χαρακτηριστικά που θα συμπεριλαμβάνει οινογευσία επιλεγμένων κρασιών της Ηλείας.

2) Παρουσίαση των Οινοποιείων της Ηλείας από τους ιδιοκτήτες καθώς και των εμφιαλωμένων οίνων που παράγουν (ετικέτες και ποικιλίες)

3) Παρουσίαση της Ποτοποιίας Μυλωνά από τον Παντελή Μυλωνά

4) Παρουσίαση της μπύρας της Ηλειακής ζυθοποιίας του Κτήματος Μπριντζίκη

5) Παρουσίαση τοπικών παραδοσιακών γεύσεων από πολιτιστικούς συλλόγους και Συλλόγους Γυναικών από όλον τον νομό που αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την πρόσκλησή μας.

6) Το διήμερο διανθίζεται μουσικά την πρώτη μέρα με σόλο σαξόφωνο από τον Γιάννη Ψειμάδα, τον διακεκριμένο μουσικό – μουσικοσυνθέτη της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και την δεύτερη μέρα με συναυλία της γνωστής μπάντας passepartout band.

Η αγαπημένη μπάντα των Passepartout θα απογειώσει το κέφι την δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ με έναν μουσικό γιορτινό επίλογο.

7) Επίσημη προσκεκλημένη θα είναι το διήμερο του Φεστιβάλ η δημοφιλής σεφ Μαρία Εκμκεκτζίογλου που θα έρθει από την Κωνσταντινούπολη ειδικά για την διοργάνωση και θα συμμετέχει την πρώτη μέρα στην θεματική ενότητα “Στρώνουμε τραπέζι”, στην γευσιγνωσία των φαγητών των συλλόγων και την δεύτερη μέρα θα παρουσιάσει το νέο της βιβλίο μαγειρικής “Οι τεντζερέδες της Μαρίας” από τις εκδόσεις Πεδίο, σε ειδική εκδήλωση όπου θα μας μεταφέρει τα μυστικά και τα αρώματα της Πολίτικης κουζίνας.

Την πολιτική στήριξης του οινικού κλάδου και προώθησης των εξαγωγών των εμφιαλωμένων οίνων της ΠΔΕ και του Οινοτουρισμού στην περιοχή μας θα παρουσιάσει ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Οίνων, ποτών και παραδοσιακών γεύσεων θα ανακοινωθεί εντός των ημερών με όλες τις συμμετοχές και τις δράσεις μας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δωρεάν συμμετοχή σε όλες τις δράσεις μας, την οινογευσία και γευσιγνωσία.

Η πρώτη μεγάλη Γιορτή κρασιού και γεύσεων της Ηλείας έρχεται!!

Υπεύθυνη οργάνωσης- συντονισμός Ελένη Παπαδοπούλου

Κτήμα Κωνσταντινόπουλου ( Konstantinopoylos winery)- Μαραθιά Αμαλιάδας


Οι επίσημοι προσκεκλημένοι μας

Σίμος Γεωργόπουλος

Η επαγγελματική του πορεία σαν οινογράφος αλλά και κριτικός οίνου και γεύσης ξεκίνησε το 1998 . Έχει συνεργαστεί με τα πιο έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες -όπως τα Ε-Gourmet της Ελευθεροτυπίας, Ευ Ζην, Umami, Status, Olive, Βήμα Gourmet, Foodie, Ημερησία, Esquire και Γευσιγνώστης – ενώ σήμερα άρθρα και κριτικές του θα βρείτε στους ιστότοπους http://www.fnl-guide.com και http://www.newmoney.gr και φυσικά σε αυτό το blog.

Προσφέρω τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες σε οινοποιεία -εβρισκόμενος πίσω από το blending πολυβραβευμένων κρασιών -αλλά και σε εστιατόρια όπου αναλαμβάνει το fine tuning των πιάτων και την οινοχοϊκή κατάρτιση του προσωπικού.

Έχει διατελέσει οινοχοϊκός σύμβουλος σε βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια και μέλος της επιτροπής των βραβείων Ε- Gourmet, ενώ επί 25 χρόνια διοργανώνει γευσιγνωσίες και σεμινάρια. Παράλληλα διδάσκει στην σχολή Genius in Gastronomy και παραδίδει διαλέξεις στο μεταπτυχιακό τμήμα Οινολογίας του Πανεπιστήμιου Ανατολικής Αττικής.

Είναι συγγραφέας των οινικών οδηγών Only the Best (2000) και A Wine Glass Full of Greece (Ένα Ποτήρι Κρασί Γεμάτο Ελλάδα) (2009) και Κάθε ποικιλία στο ποτήρι της (2022).

Μαρία Εκμεκτίζογλου

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Ένας μεγάλος έρωτας και ένας γάμος την έφεραν στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε 15 χρόνια. Μετά το τέλος του γάμου της επέστρεψε στα πάτρια εδάφη όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Έχει τρεις γιους, τον Αλέξανδρο, τον Απόλλωνα και τον Πασχάλη.

Εδώ και 21 χρόνια λειτουργεί στην Κωνσταντινούπολη το εστιατόριό της Maria’s Restaurant το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων της χώρας. Διδάσκει Γαστρονομία και Ιστορία Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Okan της Τουρκίας. είναι μέλος στους Chaîne des Rôtisseurs, στον Σύλλογο Γαστρονομίας Τουρκίας, στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου» και στο Chef’s Club.

Επί σειρά ετών παρουσίαζε στην ελληνική τηλεόραση τις εκπομπές “Από την Πόλη έρχομαι”, “Kitchen Health” και την Τούρκικη τηλεόραση “Η Μάγισσα των Γεύσεων”, Βιβλία της κυκλοφορόν στην Ελλάδα και στην Τουρκία μεταξύ των οποίων “Γεύσεις και αρώματα από τις δυο μεριές του Αιγαίου.», “Άρωμα κανέλας”, “Οι μεζέδες των αναμνήσεών μου”, “Τα ερωτικά μπαχαρικά”, “Στην Ελλάδα με τη Μαρία”. Στο 1ο Φεστιβάλ Οίνων, ποτών και γεύσεων Ν. Ηλείας” θα μας παρουσιάσει το νέο της βιβλίο “Οι τεντζερέδες της Μαρίας”.

Γιάννης Ψειμάδας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας.

Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά μουσικής, αρμονία, αντίστιξη, ενορχήστρωση, και μουσική για θέατρο και κινηματογράφο.

Πολυοργανίστας μουσικός, τραγουδιστής και μουσικός αφηγητής, παίζει αρχαία λύρα, κιθάρα, σαξόφωνο, πλήκτρα, κρουστά, πνευστά. Έχει βραβευτεί για τις μουσικές του συνθέσεις σε πολλά φεστιβάλ θεάτρου.

Συνθέτης των τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας με χορογράφο την Άρτεμις Ιγνατίου: Sochi 2014, Rio 2016, Pyeongchang 2018 και Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων Nanjing 2014, Lillehammer 2016, Buenos Aires 2018

Έχει συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας, κωμωδίες Αριστοφάνη, έργα κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου καθώς και παιδικές θεατρικές παραστάσεις.

Το 2000 ίδρυσε την ομάδα αφήγησης «Παραμυθοσέντουκο» μαζί με την αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη την οποία συνοδεύει στις αφηγήσεις με μουσική, τραγούδι και ηχητικά τοπία, με εμφανίσεις σε αρχαιολογικά μουσεία, σχολεία, φεστιβάλ αφήγησης κ.α. Έχει συνθέσει τη μουσική για την παραγωγή «Αμαζόνες» με το ART Dance Theater για το Μουσείο Μπουμπουλίνας.


Οι συμμετοχές των Οινοποιείων

Στο διήμερο 1ο Φεστιβάλ Οίνων, ποτών και παραδοσιακών γεύσεων Ν. Ηλείας “Οινογεύσεις” συμμετέχουν με επιλεγμένα κρασιά τα Οινοποιεία:

Κτήμα Μερκούρη- Κορακοχώρι

Κτήμα Μπριντζίκη- Λαντζόι

Κτήμα ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΗ- Αρχαία Ολυμπία

Οινοποιία Μαρκόγιαννη- Σκιλλουντία δήμου Κρεστένων

Κτήμα Σταυρόπουλου- Παλαιοχώρι Γαστούνης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος