FOLLOW US: facebook twitter

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ πρωτοπορούν

Ημερομηνία: 12-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

 

epal-ekthesi

 

Καινοτόμα έργα και κατασκευές στην έκθεση Εργαστηριακών Έργων

  • Μέχρι και αύριο στο φουαγιέ της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο

Πρωτότυπα, καινοτόμα έργα και κατασκευές που δημιούργησαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου, παρουσιάζονται στην έκθεση εργαστηριακών έργων που πραγματοποιείται και φέτος, στο φουαγιέ της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Διοικητήριο). Μοναδικά έργα που έχουν βραβευτεί σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς και τα οποία κατασκεύασαν στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων, με την στήριξη των εκπαιδευτικών τους, αποδεικνύοντας ότι μέσα από την επαγγελματική εκπαίδευση, οι απόφοιτοι «βγαίνουν» πλήρως καταρτισμένοι και έτοιμοι για την αγορά εργασίας.

epal-domikon

Μια επίσκεψη, στην ξεχωριστή αυτή έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και αύριο (ώρες λειτουργίας 08.30-14.30 και 17.00-20.00) μπορείτε να δείτε: ρομποτικό βραχίονα, ανιχνευτή εγκλωβισμένων, ηλιακό ποδήλατο, πλυντήριο με λάπτοπ, βιονικό χέρι που παίζει πιάνο, ηλεκτρομηχανικό ηλιοτρόπιο, μαγνητικά τρένα, σεισμογράφο με Η/Υ, ηλεκτρική ποντικοπαγίδα, εποπτικό ασανσέρ, βιοκλιματικό σπίτι, παγομηχανή, μικροεπεξεργαστές, μακέτες σπιτιών, τηλερομπότ και πολλά  άλλα ενδιαφέροντα έργα μαθητών.

Ο Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου κ. Θανάσης Πανόπουλος, επισήμανε ότι σκοπός της έκθεσης, είναι η προβολή του έργου, του εργαστηριακού κέντρου αλλά και του έργου των Επαγγελματικών Λυκείων. «Εκτίθενται οι κατασκευές που έχουν γίνει στα εργαστήρια των τομέων μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικών, ψυκτικών, οχημάτων, πληροφορικής, ηλεκτρονικής, αισθητικής και κομμωτικής τέχνης και δομικών έργων.

epal-kommotiki

 

Τα έργα αυτά είναι κατασκευασμένα στα εργαστήρια ενώ η ποιότητα τους δείχνει την δυνατότητα που έχουν τα επαγγελματικά λύκεια σε τεχνολογικές εφαρμογές. Παράλληλα εκτός από την επίδειξη των έργων ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό τις ειδικότητες των δύο ΕΠΑΛ του Πύργου, το επαγγελματικό τους προφίλ και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Τα περισσότερα από τα έργα αυτά είναι εποπτικά, δηλαδή φτιάχτηκαν για να βοηθούν στην διδασκαλεία του μαθήματος και μερικά είναι διαθεματικά δηλαδή έχουν γίνει μεταξύ δύο τμημάτων και έχουν βγει σε διαγωνισμούς και αρκετά από αυτά έχουν λάβει και βραβεία- έχουν διακριθεί – όπως ο σεισμογράφος που έχει βγει και σε Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό».

epal trena

Η έκθεση, απευθύνεται κυρίως σε μαθητές Γυμνασίων ώστε να ενημερωθούν για τη δουλειά που γίνεται στα ΕΠΑΛ καθώς τα εργαστηριακά μαθήματα κάνουν την διαφορά μεταξύ του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού. «Δυο στις τρεις ώρες στο ΕΠΑΛ είναι εργαστήρια. Τα ΓΕΛ έχουν τα  μαθήματα γενικής παιδείας και τα μαθήματα κατεύθυνσης που οδηγούν τους μαθητές στα ΑΕΙ, ενώ τα ΕΠΑΛ έχουν και τα μαθήματα γενικής παιδείας και τα μαθήματα ειδικότητας που τους δίνουν πτυχίο, οδηγώντας τους ως «έτοιμους» επαγγελματίες στην αγορά εργασίας».

Ο κ. Παναγιώτης Μπάστας, Τομεάρχης Μηχανολογίας, εξήρε το μεγάλο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των μαθητών για τη συγκεκριμένη ετήσια έκθεση παρουσίασης των έργων τους, τονίζοντας ότι ασχολούνται με θέληση και πολύ όρεξη για τη δημιουργία των κατασκευών. «Τους αρέσει πολύ και όλα γίνονται στα πλαίσια των εργαστηριακών μαθημάτων. Οι εργασίες που παρουσιάζονται είναι ουσιαστικά οι ασκήσεις των αναλυτικών προγραμμάτων διδασκαλίας και η κατασκευή των έργων γίνεται σε συνεργασία με τους μαθητές κατόπιν προτάσεων έργων από τους εκπαιδευτικούς».

epal-eglovismenoi

Ανιχνευτής εγκλωβισμένων από σεισμούς!

Ένα χρήσιμο εργαλείο αναζήτησης εγκλωβισμένων, από σεισμούς, σε κτίρια που έχουν κατεδαφιστεί, δημιούργησαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ, επηρεασμένοι προφανώς από την έντονη σεισμικότητα στη χώρα μας και την Ηλεία ιδιαίτερα. Το έργο αυτό, έχει τη δυνατότητα, μέσω ενός εύκαμπτου σωλήνα που διαθέτει μοτεράκια, κάμερα και ειδικά συστήματα, να εισχωρεί μέσα από χαραμάδες και να βρίσκει εγκλωβισμένους. Με το ηχητικό σύστημα και την κάμερα που διαθέτει, προσφέρεται η δυνατότητα επικοινωνίας με τον εγκλωβισμένο και ταυτόχρονα με σωληνάκι παρέχεται αέρας, νερό και υγρά τροφή.

epal-robotaki

Ρομποτικός βραχίονας

Ένα ρομποτικό βραχίονα βιομηχανικού τύπου κατασκεύασαν μαθητές στα εργαστήρια των τομέων Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου. Το ρομποτικό εκτελεί κινήσεις σε 3 άξονες σε εφαρμογή τρυπήματος, ελέγχεται από χειριστήριο και προγραμματίζεται με Η/Υ .
Οι εντολές του προγράμματος του Η/Υ μετατρέπονται σε ενισχυμένα ηλεκτρικά σήματα στο interface και ρευματοδοτούν ανάλογα τα ηλεκτρομηχανικά του μέρη. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν μοτεράκια από παλιά ηλεκτρικά παράθυρα αυτοκινήτου, από την Γ Μηχανολόγων με τις οδηγίες του καθηγητή Παναγιώτη Μπάστα, τα ηλεκτρικά κυκλώματα έγιναν από την Β τάξη Ηλεκτρολόγων σε εφαρμογή του μαθήματος Αυτοματισμού με την εποπτεία του Θανάση Πανόπουλου.
Για τον προγραμματισμό του εφαρμόστηκε το πρόγραμμα port manager δημιουργίας του Νίκου Αδαμόπουλου. Είναι εποπτική συσκευή για την κατανόηση διαχείρισης ηλεκτρομηχανικών ενεργοποιητών μέσω Η/Υ.

Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος