FOLLOW US: facebook twitter

«1ος Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας»

Ημερομηνία: 23-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

1dromos-olymp-ekexeirias8

1dromos-olymp-ekexeirias2Λαμπρή εκδήλωση στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ήλιδας

Με μια  λαμπρή εκδήλωση ξεκίνησε ο «1ος Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας» η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στο αίθριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ήλιδας, παρουσία πλήθους παρευρισκομένων.

1dromos-olymp-ekexeirias3

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής φλόγας και μοναδικός της σκοπός είναι η ανάδειξη της εκεχειρίας και του Ολυμπιακού ιδεώδους, ενώ τόσο η εκδήλωση όσο και ο δρόμος αποτελεί διοργάνωση της «Συμπολιτείας Ολυμπίας», με θεσμικούς συνδιοργανωτές τον Δήμο Ήλιδας και το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ).

1dromos-olymp-ekexeirias6

Όλες οι εκδηλώσεις που αφορούν στον 1ο Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ΔΚΟΕ), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του CISM,  του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, του Υπ. Εθν. Άμυνας, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Φιλάθλου Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα».

1dromos-olymp-ekexeirias

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε με ιδιαίτερη συγκίνηση, την συμβολική παράδοση των όπλων των 20 ένστολων – αθλητών του ΑΣΑΕΔ (που θα μετέχουν και στους Ολυμπιακούς του Ρίο) στον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, αναβιώνοντας έτσι την Ιερά Εκεχειρία των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

1dromos-olymp-ekexeirias4

Ο Δήμαρχος Ήλιδας αποδεχόμενος την συμβολική αυτή πράξη από τον ο πρόεδρο του CISM, στρατηγό και πρίγκηπα του Μπαχρέιν Alcino Al Col A Hakim Al-Shino, τόνισε μεταξύ άλλων: «…Αγαπητέ κ. Πρόεδρε. Αποδεχόμαστε την Συμβολική Παράδοση του Οπλισμού των Οπλιτών από τις 134 χώρες που εκπροσωπείται και σας καλούμε να μεταφέρεται το μήνυμα της Ειρήνης από τα Ιερά Χώματα της Αρχαίας Ήλιδας, σε ολόκληρο τον κόσμο…».

1dromos-olymp-ekexeirias9

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος επισήμων, όπως ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, η επίτιμη αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο Διευθυντής του ΔΚΟΕ κ. Κωνσταντίνος Φίλης, ο Διοικητής ΑΣΑΕΔ Σπύρος Ανδριόπουλος, ο Διοικητης της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας, αντιδήμαρχοι και μέλη της Δημοτικής αρχής Ήλιδας.

1dromos-olymp-ekexeirias7

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με καλλιτεχνικά δρώμενα μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αυγείου και του 6ου Δημοτικού Αμαλιάδας, καθώς επίσης και η φιλαρμονική του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού.

1dromos-olymp-ekexeirias5

Ταυτόχρονα, στο χώρο λειτουργούσε έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στον αθλητισμό και στην εκεχειρία, με έργα ένστολων και τοπικών ζωγράφων. Μετά το πέρας, παρατέθηκε δεξίωση, προσφορά των συλλόγων Ήλιδας, Αυγείου και Καλυβίων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος