FOLLOW US: facebook twitter

Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι – Τα πρώτα φορτία σκουπιδιών χθες στην Τριανταφυλλιά

Ημερομηνία: 07-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

triantafyllia-1mera

Τα πρώτα φορτία σκουπιδιών χθες στη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και στο ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς – Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Χ. Χριστοδουλόπουλος

– Εβδομάδα προσαρμογής και μετά ανεβαίνουν οι ρυθμοί

  • Σταματά μετά την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας ο δεματοποιητής στα Κονιδέικα

Ως εβδομάδα προσαρμογής χαρακτηρίζεται αυτή που ξεκίνησε για τη λειτουργία της μονάδας μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης στο ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς ή αλλιώς στην προσωρινή ενδιάμεση λύση στη διαχείριση των σκουπιδιών στην Ηλεία. Με ανακούφιση ανακοίνωσε την έναρξη της νέας εποχής για τον τόπο στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μίλησε για την ενεργοποίηση του ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς και τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, αλλά και την παύση της λειτουργίας του δεματοποιητή στα Κονιδέικα.

triantafyllia-1mera2

Τριανταφυλλιά, χθες, σήμερα, αύριο

Χθες όπως είναι ανακοινωθεί ξεκίνησε η λειτουργία της μονάδας μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης στο ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς με τα πρώτα φορτία σκουπιδιών που μετέφεραν τέσσερα απορριμματοφόρα από τους δήμους Πύργου και Ήλιδας. Στόχος είναι να τεθεί η μονάδα και το προσωπικό σε ένα ρυθμό τέτοιο, τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να φτάσει στην απόδοση της επεξεργασίας των 100 τόνων σκουπιδιών ανά βάρδια, προερχόμενα από τους τέσσερις δήμους που έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος μίλησε για την έναρξη της νέα διαδικασίας επεξεργασίας των σκουπιδιών στην Ηλεία και χαρακτήρισε την τρέχουσα εβδομάδα ως περίοδο προσαρμογής κυρίως για το προσωπικό που δεν έχει ασχοληθεί άλλη φορά με τέτοιο αντικείμενο.

xyta-triantafyllias1

Σε μια μικρή αναδρομή για το ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, ο κ. Χριστοδουλόπουλος αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε ως δήμαρχος Ήλιδας και ως πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας και τις αποφάσεις που ελήφθησαν τη στιγμή που τα ΣΔΙΤ και ιδιαίτερα αυτά της επεξεργασίας στερεών αποβλήτων έχουν κολλήσει. Τόνισε πως οι καθυστερήσεις δεν είναι υπαιτιότητα του ΦΟΔΣΑ αλλά του προγραμματισμού της Κυβέρνησης και συμπλήρωσε πως αυτή η στάση πλέον έχει αλλάξει για τα έργα αυτά που θεωρούνται ώριμα και εθνικής σημασίας. Μιλώντας για το ΧΥΤΥ, είπε πως «…το συνοδό έργο του εργοστασίου, το ΧΥΤΥ, είχε ήδη προχωρήσει και οι φόβοι οι δικοί μου προσωπικά, ήταν ότι αν δεν έκανα κάτι, κινδύνευε το ΧΥΤΥ να μετατραπεί σε ΧΥΤΑ, για να μην πω σε χαβούζα. Γι’ αυτό το λόγο πρότεινα στον ΦΟΔΣΑ να κάνουμε μια μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης, ούτως ώστε να μην πηγαίνουν όλα τα αστικά σκουπίδια στο ΧΥΤΥ, αλλά να γίνεται μια διαλογή και να πηγαίνει το υπόλειμμα και να λειτουργήσει το ΧΥΤΥ για τον σκοπό που κατασκευάστηκε».  Πρόταση που αν και πέρασε από σαράντα κύματα έγινε αποδεκτή, υπήρξαν καθυστερήσεις, όμως παρόλα αυτά φαίνεται πως ήταν η μόνη εφικτή εν αναμονή της κατασκευής του εργοστασίου, λύση σωτήρια για το περιβάλλον αλλά και τη διαχείριση των σκουπιδιών στους δήμους του νομού. «Με αυτή τη λύση, όχι ότι θα ανταποκριθούμε στα έξοδα χωρίς να γίνει κάποια αναπροσαρμογή των τελών, και προς Θεού δεν λέω ότι θα πάω να αναπροσαρμόσω τα δημοτικά τέλη, αλλά κάτι πρέπει να γίνει ώστε να πληρώνουν όλοι οι δημότες και αυτοί που δεν πληρώνουν. Θα μας βοηθήσει επίσης να μην εναποθέτουμε εμείς ως δήμος Ήλιδας δέματα, τα οποία για να απομακρυνθούν πρέπει ο δήμος, για αυτά που έχουμε τώρα, να εξασφαλίσει ένα κονδύλι δύο εκατ. ευρώ, κάτι που προς το παρών δεν είναι εφικτό. Γι’ αυτό επανέρχομαι και λέω ότι η λύση αυτή ήταν περιβαλλοντική η καλύτερη με τα συγκεκριμένα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, δηλαδή την οικονομική κρίση».

triantafyllia-argyrop-xristodoulop-seintis

«Στοπ» στα Κονιδέικα

Απαντώντας σχετικά με την τύχη του δεματοποιητή στα Κονιδέικα ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε πως θα σταματήσει τη λειτουργία του πλέον μετά τη λειτουργία της μονάδας μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης, αλλά θα γίνει προσπάθεια αξιοποίηση του χώρου. «Πρώτον να μπορέσουμε να απομακρύνουμε κάποια δέματα από εκεί και να τον αξιοποιήσουμε πηγαίνοντας το κλαδοκοπτικό που έχουμε, ώστε να μαζεύουμε το πράσινο και να το διαχειριζόμαστε εκεί και στην πορεία θα μπορούσαμε να δήμος αξιοποιώντας τα μηχανήματα που έχουμε εκεί, να διαχειριστούμε τα ανακυκλώσιμα υλικά» είπε ο δήμαρχος Ήλιδας.

triantafyllia-1mera3

Περί τοπικών σχεδίων

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος απάντησε σχετικά και με την εξέλιξη που έχουν τα τοπικά σχέδια για τη διαχείριση των σκουπιδιών, τα οποία εκπόνησαν οι δήμοι και εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. «Σε κεντρικό επίπεδο έχει ανοίξει μια πρόσκληση, πήγαμε και εμείς να συζητήσουμε για να καταθέσουμε σε αυτή την πρόταση μια μελέτη για να χρηματοδοτηθούμε σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο που έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια, αλλά στο ΕΠΠΕΡΑΑ μου είπαν ότι αυτή η πρόσκληση είναι για την Πελοπόννησο, Αττική. Θεσσαλονίκη και νησιά Κεντρικού και Βορείου Αιγαίου και για το νομό μας η πρόσκληση θα βγει από την Περιφέρεια, προγραμματίζεται για Σεπτέμβρη – Οκτώβρη. Εμείς όπως γνωρίζετε έχουμε καταθέσει το Τοπικό Σχέδιο, προβλέπουμε διάφορα πράγματα και πιστεύουμε ότι με αυτή την πρόταση θα καλύψουμε τις ανάγκες μας για να μπορέσουμε και την ανακύκλωση να προχωρήσουμε, αλλά να λύσουμε και διάφορα προβλήματα της αποκομιδής, όπως κάδους στα κεντρικά σημεία, στις κεντρικές αρτηρίες όπως είναι η Καλαβρύτων, η Αρχαίας Ήλιδας, η Ερμού, πίσω από το Μνημείο Ηρώων. Σε αυτά τα σημεία έχουμε προβλέψει να βάλουμε αυτούς τους μεγάλους κάδους, οι οποίοι είναι μέσα στο έδαφος, τα λεγόμενα πηγάδια και πιστεύουμε ότι κατά αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης και την εξυπηρέτηση των δημοτών μας» εξήγησε ο δήμαρχος Ήλιδας.

Η αυτοψία στην Τριανταφυλλιά

Από νωρίς το πρωί συναντήθηκαν οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας των τεσσάρων δήμων Ήλιδας, Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας και Πηνειού για το συντονισμό λειτουργίας της μονάδας στην Τριανταφυλλιά. Το μεσημέρι μετέβη εκεί για αυτοψία και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Χρήστος Χριστοδουλόπουλος μαζί με τον αντιπρόεδρο Γιάννη Αργυρόπουλο και συναντήθηκε με τους αντιδημάρχους Καθαριότητας Πύργου και Ήλιδας κ.κ. Σεϊντή και Μαυρίκο, τον προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου κ Ρουμελιώτη και εκπροσώπους της αναδόχου εταιρίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος