FOLLOW US: facebook twitter

Η επιτροπή του δήμου Αρχ. Ολυμπίας για το hot spot στο Πελόπιο

Ημερομηνία: 10-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

synenteyksi-pelopio-filoxenia-prosfiges-epitropi-dikou-arx-plympias1

Τι λέει η επιτροπή του δήμου Αρχ. Ολυμπίας που θα διαχειριστεί το θέμα της πιθανής φιλοξενίας προσφύγων στο γηροκομείο Πελοπίου

Ζητούμενο η εκτόνωση…

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο του θέματος που προέκυψε στο Πελόπιο για το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων, μετά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, επιχείρησαν τα μέλη της επιτροπής που συστήθηκε για το σκοπό αυτό, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς συμφώνησε στην άποψη του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργου Αηδόνη, πως στα μεγάλα θέματα του τόπου, απαιτείται σύμπνοια και ομοφωνία. Ωστόσο ο ίδιος και αρκετά μέλη της δημοτικής αρχής παρείχαν στήριξη στον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου, Άρη Παναγιωτόπουλο, που κατηγορήθηκε από τον κ. Αηδόνη για λανθασμένους χειρισμούς στο θέμα της παραχώρησης του γηροκομείου Πελοπίου από την Ι.Μ. Ηλείας. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κατοίκων θέλησαν να βγάλουν από πάνω τους κάθε χαρακτηρισμό περί ρατσισμού και ξενοφοβίας, λέγοντας πως έχουν βοηθήσει συγκεντρώνοντας βοήθεια για τους πρόσφυγες, αλλά το χωριό αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα το ίδιο, αυτή την ώρα.

Ο κ. Κοτζιάς στάθηκε στις πανανθρώπινες αξίες που πρεσβεύει η Αρχ. Ολυμπία, οι οποίες δεν επιτρέπουν να κρατήσουν μια αρνητική στάση απέναντι στους πρόσφυγες. Ωστόσο θέλησε να ξεκαθαρίσει πως στο προσφυγικό ζήτημα υπάρχουν πολλά προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί σωστά και η γκετοποίηση προκαλεί πολλά περισσότερα. Ωστόσο από τις συσκέψεις που είχαν γίνει στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, είχε ξεκαθαριστεί πως η Αρχ. Ολυμπία είχε αποκλειστεί από το σχεδιασμό του προσφυγικού λόγω έλλειψης δομών αλλά και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν ως περιοχή μέγιστου τουριστικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Αηδόνης από την πλευρά του υποστήριξε την κοινή γραμμή στο θέμα καθώς αποτελεί μείζον ζήτημα στο δήμο, χωρίς αντιπολιτευτικές τάσεις. Ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η κριτική στο πρόσωπο του προέδρου της Κοινωφελούς αφορά τους χειρισμούς που έγιναν και που στην περίπτωση που το ΚΗΦΗ για το γηροκομείο είχε χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και ζητούσε η ΙΜ Ηλείας πίσω το χώρο, ο δήμος θα αναγκαζόταν να επιστρέψει τα χρήματα. Ακόμα αποκάλυψε πως είχε ζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο στο δήμο η δυνατότητα παροχής νερού για τις ανάγκες φιλοξενίας προσφύγων. Ο κ. Αηδόνης τόνισε πως ο δήμος θα πρέπει να μεταπείσει τον Μητροπολίτη Ηλείας και να παραμείνει ο χώρος για τις ανάγκες του δήμου και της φροντίδας ηλικιωμένων. Καταδίκασε τους προπηλακισμούς, αλλά σημείωσε πως ο κ. Σαλπέας αποχωρώντας ξεστόμισε βαρύτατες εκφράσεις και το κοινό προκλήθηκε.

synenteyksi-pelopio-filoxenia-prosfiges-epitropi-dikou-arx-plympias

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Άρης Παναγιωτόπουλος τόνισε πως τα γεγονότα στο Μπαντούνειο δεν τιμούν κανέναν, ενώ καυτηρίασε και την στάση του κ. Σαλπέα αλλά και την εμφάνισή του ως εκπροσώπου του Μητροπολίτη Ηλείας. Παράλληλα ανέλυσε το πως περιήλθε το γηροκομείο Πελοπίου στο δήμο Αρχ. Ολυμπίας για να λειτουργήσει ως ΚΗΦΗ με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και πως ζητήθηκε πάλι πίσω. Ο ίδιος τόνισε πως θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ηλείας για το θέμα, καθώς δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει, αλλά στόχος είναι να εμείνει ο δήμος στη δημιουργία ΚΗΦΗ στο χώρο.

Ο δημ. Σύμβουλος Δημήτρης Δημητρόπουλος καταδίκασε τα γεγονότα στο Μπαντούνειο, που οδηγούν σε ακρότητες, λέγοντας πως πρέπει να υπερισχύει ο διάλογος. Επανέλαβε τα όσα είπε στη λαϊκή συνέλευση και έθεσε εκ νέου του θέμα της σύμβασης που είχε υπογραφεί με την Κοινωφελή και τους όρους αυτής. Έθεσε ερωτήματά γιατί δεν επεδίωξε η Κοινωφελής να καθυστερήσει τις εξελίξεις, ώστε να υπάρξει πίεση για αντιστροφή του θέματος. Επανέλαβε τα όσα διημείφθησαν στη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ηλείας, που τους παρέπεμψε για το θέμα στον κ. Σαλπέα. Τόνισε δε, πως το θέμα έπρεπε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο αντιδήμαρχος Πέτρος Γιαννακόπουλος υπεραμύνθηκε των κινήσεων του προέδρου της Κοινωφελούς, λέγοντας πως δεν γίνεται να τον λιθοβολούν. Στο θέμα των προσφύγων ήταν κατηγορηματικός πως δεν υπήρχε ενημέρωση, ενώ τόνισε πως σύσσωμη η δημοτική αρχή έπρεπε να επισκεφθεί τον Μητροπολίτη και όχι μεμονωμένοι φορείς. Αναφέρθηκε στην αγανάκτηση του κόσμου, την οποία εισέπραξαν όλοι προχθές το βράδυ, τάχθηκε υπέρ της τοπικής κοινωνίας που ανησυχεί και ζήτησε να γίνει άμεσα η συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ηλείας.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μαρούντας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του Πελοπίου και υποστήριξε τη λειτουργία του ΚΗΦΗ στο συγκεκριμένο χώρο. Ο ίδιος σε επαφές που είχε στην Αθήνα, ενημέρωσε τον αναπληρωτή ΓΓ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Φιλιππάκο και την Γεν. Επιθεωρητή Αλλοδαπών και Προσφύγων της ΕΛ.ΑΣ. κα Τσιριγώτη, που ασχολούνται με το προσφυγικό στην Ελλάδα. Μετέφερε την κατάσταση αλλά και την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής για το θέμα.

«Απόπειρα διχασμού στο χωριό»

Ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Παιδείας και Αθλητισμού κ. Χρυσανθακόπουλος μίλησε για απόπειρα διχασμού του χωριού και μεταφοράς ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα της δημοτικής αρχής, σε μια αντιπαράθεση με τον δημ. σύμβουλο κ. Δημητρόπουλο. Υποστήριξε και αυτός πως η δημοτική αρχή δεν γνώριζε τις εξελίξεις περί φιλοξενίας προσφύγων.

Η δημ. σύμβουλος, αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ και κάτοικος Πελοπίου κα Αντωνοπούλου, δήλωσε και η ίδια άγνοια για το θέμα έως ότου δημοσιοποιήθηκε. Παράλληλα έκανε γνωστή την δεύτερη πρόταση που υπάρχει για το χώρο του γηροκομείου Πελοπίου, ως βρεφονηπιακού σταθμού.

H εκπρόσωπος των κατοίκων και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημ. Πελοπίου, Αθανασία Ζήσιμού, τόνισε πως δεν θέλει η τοπική κοινωνία να έρθουν εκεί πρόσφυγες καθώς υπάρχει όπως υποστήριξε πρόβλημα στο χωριό με τη σίτιση πολλών οικογενειών και παιδιών, αλλά και γενικότερα έχουν επηρεάσει σημαντικά οι επιπτώσεις της κρίσης. Σχολίασε δε πως κατά καιρούς έχει σταλεί βοήθεια στους πρόσφυγες και δεν τίθεται θέμα ρατσιμού ή άλλων χαρακτηρισμών. Ζήτησε δε, να υλοποιηθεί στο χώρο, αυτό που είχε προαποφασιστεί.

Με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΤΚ Πελοπίου, τόνισε πως μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα όπως το προσφυγικό, κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανησυχία και το ενδιαφέρον το συγχωριανών του. Αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ηλείας, κατηγόρησε για λαϊκισμό τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αηδόνη και το δημ. σύμβουλο κ. Δημητρόπουλο απέναντι στους κατοίκους του χωριού, λέγοντας πως η στάση τους πυροδότησε την ένταση προχθές. Επισήμανε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος τάχθηκαν κατά της λειτουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, με στόχο να λειτουργήσει στο χώρο το ΚΗΦΗ.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος