FOLLOW US: facebook twitter

195 χρόνια από τη Μάχη στο Πούσι

Ημερομηνία: 28-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

pousi

Οι φετινές εκδηλώσεις στην Ανάληψη στο οροπέδιο της Φολόης

Την 195η επέτειο για τη Μάχη στο Πούσι στο οροπέδιο της Φολόης τίμησε την Κυριακή η τοπική κοινωνία, παρουσία του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση. Μια από τις σημαντικότερες μάχες στους πρώτους μήνες της Επανάστασης, τον Ιούνιο του 1821 ήταν αυτή που δόθηκε στο Πούσι της Φολόης. Πελοποννήσιοι, Ηλείοι και Επτανήσιοι – κυρίως Κεφαλλονίτες αντιμετώπισαν τους τουρκαλβανούς της περιοχής. Η νίκη των Eλλήνων επέφερε το διωγμό των τουρκαλβανών, την αναπτέρωση του ηθικού των επαναστατών στην Πελοπόννησο και ευνοϊκή εξέλιξη σχετικά με την άλωση της Τριπολιτσάς.

pousi1

Οι εκδηλώσεις εορτασμού ξεκίνησαν με την Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Πουσίου, χοροστατούντος του Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανάσιου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων και κατάθεση στεφάνων. Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πλαισιώνουν κάθε επέτειο, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «… το μήνυμα της Επανάστασης των Ελλήνων του 1821 είναι διαχρονικό και επίκαιρο παρά ποτέ. Ήταν ένας αγώνας που απέδειξε ότι τίποτα δε μας χαρίστηκε, ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με θυσίες και ποτάμια αίματος. Γιατί όταν καταφέρναμε να είμαστε ενωμένοι – όπως έγινε και εδώ στο Πούσι – πετυχαίναμε θαύματα. Αντίθετα, όταν το μικρόβιο της διχόνοιας έπεφτε ανάμεσά μας, ακολουθούσαν καταστροφές». Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Νίκος Αγγελόπουλος, που έκανε αναφορά στα γεγονότα της μάχης.

Μαθητές από την Αχλαδινή απήγγειλαν ποιήματα, ενώ λόγω του φόβου εκδήλωσης βροχών – από την κακοκαιρία που προηγήθηκε – δεν παρουσιάστηκαν χορευτικά με παραδοσιακούς χορούς.

Ποιοι παρευρέθηκαν

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος, ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Πατρών ΚΕΤΧ Ταξίαρχος Χαράλαμπος Στελιανός, ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς οι αντιδήμαρχοι Αρχ. Ολυμπίας Πέτρος Γιαννακόπουλος, Νίκος Μαρούντας και Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Ταξίαρχος Κώστας Στεφανόπουλος, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος, ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου Πύραρχος Νίκος Σπαής, ο Διοικητής του ΚΕΑΤ Σμήναρχος Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ο Λιμενάρχης Κατακόλου Ευστάθιος Κουκουνάρης, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Ναυτικού Ζώης Υφαντής και Τάσος Αράπογλου, και άλλοι φορείς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος