FOLLOW US: facebook twitter

16% το ποσοστό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα!: Πρέπει να δράσουμε άμεσα τόνισε η Έλενα Ράπτη, συντονίστρια καμπάνιας «Ένα στα Πέντε» από τη Ζαχάρω

Ημερομηνία: 27-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

«Στην Ελλάδα το ποσοστό σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών ανέρχεται στο 16%, που σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά» επισήμανε από τη Ζαχάρω, η συντονίστρια της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε» ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση στην Ελλάδα ως μέλος του Δικτύου Κοινοβουλευτικών του Συμβουλίου της Ευρώπης και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως, με πρωτοβουλία του ΚΔΑΠ και του Κέντρου Κοινότητας, η κ. Ράπτη αναφέρθηκε στο φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης και τους τρόπους με τους οποίους θα τερματιστεί υποστηρίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό, τα παιδιά να ενημερωθούν προκειμένου να αποφύγουν μια κατάσταση που μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια τους και οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τον κανόνα του εσωρούχου, για την διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό, ένα καλό και ένα κακό άγγιγμα, το δώρο από τη δωροδοκία.

«Με τους αριθμούς των παιδιών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» αποτελεί μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία αφορά στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και στον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Σύμφωνα με έρευνες του Συμβουλίου της Ευρώπης, 1 στα 5 παιδιά είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αριθμός που οριοθετεί το μέγεθος του ιδιαίτερα σημαντικού αποτρόπαιου φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Ήταν ένα θέμα κρυμμένο κάτω από τη σιωπή που κρατούσε μέσα του θλιβερές ιστορίες. Σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας σχεδόν κάθε μέρα και έχει προσθέσει ασφάλεια στον κόσμο των παιδιών. Είναι σημαντικό η κοινωνία να αναγνωρίζει τα προβλήματα και να μιλά. Μόνο έτσι θα αλλάξουμε αυτά που την πληγώνουν» είπε και αναφέρθηκε στους απλούς κανόνες που θα κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή, αλλά παράλληλα θα δώσουν και την δυνατότητα στους γονείς να καταλάβουν πότε η συμπεριφορά ενός ανθρώπου από το οικείο, στενό, οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού έχει ως στόχο να το βλάψει ώστε να παρέμβουν και να αντιμετωπίσουν κατάσταση στην οποία θα υποπτευτούν σεξουαλική κακοποίηση.

Η κ. Ράπτη, αναφέρθηκε στο «Μυστικό της Νίκης», μια ιστορία κινούμενων σχεδίων που απευθύνεται με τρόπο απλό και ευχάριστο στα παιδιά, σκοπός του οποίου είναι να τα ενημερώσει πότε ένα άγγιγμα ή ένα μυστικό είναι καλό ή κακό, πότε ένα δώρο γίνεται δωροδοκία αλλά και να διδάξει τον πολύ σημαντικό «Κανόνα του Εσώρουχου», δηλαδή να γνωρίζει κάθε παιδί πως κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει σε εκείνη την περιοχή του σώματός του. Επίσης μίλησε και για το «Μυστικό της Νίκης 2 – Η Περιπέτεια του Βίκτωρα» που έχει ως θέμα τη σεξουαλική παρενόχληση ενός μικρού αγοριού από ένα μεγαλύτερο, αφού κρίθηκε αναγκαίο να τονισθεί πως η παιδική σεξουαλική παρενόχληση αφορά και απόπειρες από μεγαλύτερα παιδιά σε μικρότερα.

Στην εκδήλωση μίλησε και η ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας κ. Παναγιώτα Λυδία Μίχου ενώ χαιρετισμό απεύθυναν μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Χαραλαμπόπουλος.

Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν: το DVDτων δύο ιστοριών κινουμένων σχεδίων ‘’Το Μυστικό της Νίκης 1’’ και ‘’Το Μυστικό της Νίκης 2 – Η περιπέτεια του Βίκτωρα’’, το παιδικό παραμύθι ‘’Η ΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ’’, το έντυπο ‘’Ο Κανόνας των Εσωρούχων’’ με οδηγίες για γονείς, καθώς και το φυλλάδιο ‘’7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας’’.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος