FOLLOW US: facebook twitter

150 χρόνια Πρωτοδικείο Ηλείας

Ημερομηνία: 16-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

Διεθνές Νομικό Συνέδριο στην Αρχ.Ολυμπία 20-22 Οκτωβρίου από το Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας

Διήμερη αποχή σήμερα και αύριο σε ένδειξη πένθους για τη στυγερή δολοφονία Μιχάλη Ζαφειρόπουλου

Διήμερη αποχή από τα καθήκοντα τους, 16 και 17 Οκτώβρη,  αποφάσισαν οι Δικηγόροι της Ηλείας, συμμετέχοντας στην απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων, ως ελάχιστη ένδειξη πένθους για την αποτρόπαιη δολοφονία του συναδέλφου τους Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Με συνέντευξη τύπο που παραχώρησαν την περασμένη Παρασκευή, τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας εξέφρασαν τον αποτροπιασμός τους για τη στυγερή δολοφονία.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, το περιστατικό σοκάρει, τόσο για τη βιαιότητα με την οποία συνέβη, όσο και για το γεγονός ότι θύμα του υπήρξε ένας συλλειτουργός της δικαιοσύνης, ένας συνάδελφός τους, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του. «Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος διακρίθηκε κατά τη διάρκεια της ευδόκιμης σταδιοδρομίας του, τόσο για τον δυναμικό τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του, κυρίως στον τομέα του ποινικού δικαίου, όσο όμως και για το διαρκές ενδιαφέρον του για τα ζητήματα του δικηγορικού κλάδου.

Ασφαλώς θα τον θυμόμαστε για όλα όσα πρόλαβε να προσφέρει στη μέχρι σήμερα ζωή του και βεβαίως εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του, όπως επίσης και στον ΔΣΑ, διαπρεπές μέλος του οποίου υπήρξε ο εκλιπών. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας θα εναρμονίσει τη στάση του με τους υπόλοιπους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας».

Διεθνές Νομικό Συνέδριο στην Αρχ. Ολυμπία

Ακολούθως ο κ. Δημητρουλόπουλος, ανακοίνωσε την διοργάνωση Διεθνούς Νομικού Συνεδρίου στην Αρχαία Ολυμπία, στις 20-22 Οκτωβρίου με θέμα «Η εθνική δικαιοσύνη υπό την Ευρωπαϊκή της διάσταση» στο οποίο θα συμμετέχουν διακεκριμένοι νομικοί και ακαδημαϊκοί και το οποίο θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τον εορτασμό 150 χρόνων από την ίδρυση του Πρωτοδικείου Ηλείας.

«Το Πρωτοδικείο Ηλείας αποτελεί έναν από τους παλαιότερους δικαστικούς οργανισμούς της χώρας, είναι ένα από τα πρώτα Πρωτοδικεία που οργανώθηκαν όταν ολοκληρώθηκε η κατάρτιση του νομικού και δικαστηριακού χάρτη της χώρας, και από το 1867 μέχρι σήμερα λειτουργεί αδιάλειπτα στον Πύργο, προσφέροντας τις υπηρεσίες του και προσπαθώντας να εκπληρώσει τον σκοπό και την αποστολή του και κυρίως συμβάλλοντας κατά τρόπο καθοριστικό στη ρύθμιση των θεμάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία της τοπικής μας κοινωνίας και της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, το οποίο ο δικηγορικός σύλλογος Ηλείας επέλεξε να αναδείξει από την αρχή της χρονιάς  και να το προβάλει με διάφορους τρόπους, κορύφωση των οποίων αποτελεί το συνέδριο το οποίο διοργανώνουμε την επόμενη εβδομάδα, 20—22 Οκτωβρίου, στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι ένα συνέδριο που συνδιοργανώνεται με την Εταιρεία Δικαστικών Μελετών, που αποτελεί ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά σωματεία στον χώρο της νομικής επιστήμης στη χώρα μας.

Είναι ένα συνέδριο που επιχειρεί να σηματοδοτήσει  το πέρασμα σε μια άλλη εποχή, σε άλλο τρόπο σκέψης όσον αφορά τη λειτουργία της δικαιοσύνης και κυρίως στο γεγονός ότι θα πρέπει πλέον η δικαιοσύνη να απονέμεται και η διαδικασία απονομής της να ρυθμίζεται πρωτίστως από τις διατάξεις του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου που έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στη νομική σκέψη».

Παράλληλα, επισήμανε ότι επέλεξαν ως θέμα του συνεδρίου «Η εθνική δικαιοσύνη υπό την ευρωπαϊκή της διάσταση», ώστε να διερευνήσουν και να συζητήσουν κατά πόσον σημαντικοί και πρωτοπόροι θεσμοί έχουν ενσωματωθεί και λειτουργούν επιτυχώς στο πλαίσιο της εσωτερικής έννομης τάξης. «Εκλεκτοί ομιλητές θα παρουσιάσουν μια σειρά από θέματα, προερχόμενοι από διάφορους τομείς της νομικής επιστήμης, από τον δικαστικό και τον εισαγγελικό κλάδο, τον ακαδημαϊκό χώρο και την τρέχουσα και μαχόμενη δικηγορία.

Εξίσου καταξιωμένοι νομικοί θα προεδρεύσουν κατά τη διάρκεια των εργασιών και θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν τη γνώση, την εμπειρία και στη σκέψη του κατά τη διάρκεια των συνεδριών. Η παρουσία τόσο σημαντικών και προβεβλημένων προσωπικοτήτων αλλά και δικαστών από τα διεθνή δικαστήρια καταδεικνύει τη σημασία αυτής της εκδήλωσης και τη  σπουδαιότητα που θα έχει το οποιοδήποτε θέμα συζητηθεί ευρύτερα για τη νομική σκέψη. Τα πορίσματά της αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ΕΕ και έχει ζητήσει να γνωστοποιηθούν» τόνισε ο κ. Δημητρουλόπουλος.

Στο συνέδριο αναμένεται μεγάλη συμμετοχή, της ηγεσίας ή εκπροσώπων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (ΣτΕ, Άρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο), πανεπιστημιακών και μεγάλου αριθμού δικηγόρων, ιδιαίτερα από την Ηλεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος