FOLLOW US: facebook twitter

13.000 περίπου οι ωφελούμενοι της Π.Ε. Ηλείας

Ημερομηνία: 13-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αυτοδιοίκηση, Νέα

Σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Β. Γιαννόπουλο, για τον συντονισμό της διαδικασίας διανομής προϊόντων ΤΕΒΑ

  • Το 10% του πληθυσμού διαβιεί κάτω από τα όρια της φτώχειας!
  • 18-31 Ιανουαρίου η διανομή τροφίμων

  Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 θα ξεκινήσει η πρώτη μεγάλη διανομή ειδών του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (Ε.Β.Υ.Σ.) του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους(ΤΕΒΑ/FEAD), που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για τους ωφελούμενος της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας που είναι περίπου 13.000 κατόπιν  7.029 αιτήσεων.  Αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο πληθυσμός της Ηλείας με την τελευταία απογραφή του 2021 είναι 149.350 άτομα, τότε σχεδόν το 10% του πληθυσμού του νομού διαβιεί κάτω από τα όρια της φτώχειας, αφού έχει όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και πληροί τα κριτήρια για την στήριξή του από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ. 

Στην σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023, στο Διοικητήριο του Πύργου,με πρωτοβουλία τουΑντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των επτά δήμων της Ηλείας (αιρετοί και υπάλληλοι) με τη συνεργασία των οποίων πραγματοποιείται η διανομή στους δικαιούχους, καθώς και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, προκειμένου να καθοριστεί το πρόγραμμα και να διευθετηθούν διαδικαστικά ζητήματα που θα διευκολύνουν την διαδικασία διανομής.

 «Μετά από μια πολύμηνη δικαστική εμπλοκή, που αφορούσε στην υλοποίηση της “Πράξης 2018-2019” είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία παράδοσης των προβλεπομένων ποσοτήτων τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους 12.860 ωφελούμενους του προγράμματος (7.029 αιτήσεις) της Π.Ε. Ηλείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε 4 φάσεις/διανομές, μέχρι και τον Ιούνιο», σημείωσε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, ευχαριστώντας τα στελέχη της Κοινωνικής Σύμπραξης της Π.Ε. Ηλείας για την προεργασία που έκαναν προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διανομή στην Π.Ε Ηλείας. Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των δήμων για τη μέχρι σήμερα συνεργασία, καλώντας τους να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο, «….με στόχο και αυτή η διανομή – λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει, καθώς περιλαμβάνει πολύ μεγάλες ποσότητες κρεάτων, τυροκομικών, φρούτων και ειδών παντοπωλείου – να ολοκληρωθεί με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, εύκολα, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία για τους ωφελούμενους», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Τεχνικά ζητήματα και «drivethrough»

   Ακολούθησε ενημέρωση των εκπροσώπων των συνεργαζόμενων φορέων από την Υπεύθυνη υλοποίησης του Προγράμματος για την Κοινωνική Σύμπραξη της Π.Ε. Ηλείας Αλεξάνδρα Στασινούλια, για τα είδη που θα διανεμηθούν, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην απρόσκοπτη και γρήγορη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, καθώς η α΄ διανομή αφορά 3 συσκευασίες με 19 είδη (κρέας βόειο και χοιρινό, φέτα,γραβιέρα,ημίσκληρο τυρί,λάδι, ρύζι, αλεύρι, μακαρόνια, κριθαράκι, φακές, φασόλια,ρεβύθια,τόνο κονσέρβα, αλάτι, κομπόστα ροδάκινο, μήλα, πορτοκάλια και ακτινίδια) συνολικού βάρους 34 κιλών/ωφελούμενο. Ποσότητα που αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ωφελουμένων ανά οικογένεια. Για τον λόγο αυτό, ζητήθηκε η προσεκτική ενημέρωση των δικαιούχων σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης τρόπου μεταφοράς αλλά και τη διαμόρφωση των χώρων διανομής – από τους δήμους – με τρόπο που να επιτρέπεται η πρόσβαση οχήματος για άμεση φόρτωση και αποχώρηση, με την εφαρμογή – κατόπιν πρότασης του κ. Γιαννόπουλου και της Κοινωνικής Σύμπραξης – της μεθόδου «drivethrough», για πρώτη φορά από την Π.Ε. Ηλείας. Δηλαδή, χωρίς αποβίβαση του δικαιούχου από το όχημα, απλουστεύοντας και επιταχύνοντας τη διαδικασία παράδοσης – παραλαβής. Παράλληλα, οι δήμοι κλήθηκαν να εξετάσουν και τρόπους εξυπηρέτησης των ωφελουμένων δημοτών τους, οι οποίοι είναι μεγάλοι σε ηλικία και δεν διαθέτουν όχημα.

   Ακολούθησε διάλογος και εκφράστηκαν απορίες από όλους τους συμμετέχοντες, σχετικά με τις ημερομηνίες και τους χώρους διανομής. Μεταξύ αυτών οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Πύργου Γιάννης Παπαδημητρίου, Ζαχάρως Δήμητρα Σκαλτσά, Αρχαίας ΟλυμπίαςΝίκος Αναστασόπουλος,Ανδραβίδας–Κυλλήνης Γεωργία Κακαλέτρηκαι Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Τάσος Καρνάρος, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΗλιδαςΑλεξία Κοτσαύτη καθώς επίσης υπάλληλοι των Υπηρεσιών των δήμων που έχουν την αρμοδιότητα για την υλοποίηση του προγράμματος στις περιοχές ευθύνης τους.

Πρόγραμμα διανομής

Τετάρτη 18/1/23 – Δήμος Πηνειού (Όρχος οχημάτων, πλησίον Δημ. Σταδίου Γαστούνης)

Πέμπτη 19/1/23 – Παρασκευή 20/1/23 Δήμος Πύργου (Πάρκο Ξυστρή)

Δευτέρα 23/1/23 – Τρίτη 24/1/23 – Δήμος Ήλιδας (ΚΗΦΗ)

Τετάρτη 25/1/23 – Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης (Κλειστό Γυμναστήριο ΑΕΘΛΙΟΝ)

Πέμπτη 26/1/23 – Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων (Μαθητική Εστία) – Δήμος Ζαχάρως (Αποθήκες δήμου – πλησίον Γυμν. Ζαχάρως)

Παρασκευή 27/1/23- Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας (κτίριο Πολ. Προστασίας, πλησίον Πυροσβεστικού Κλιμακίου)

Τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθούν αναδιανομές, σε περιοχές που θα καθοριστούν με το πέρας του προγράμματος διανομής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος