FOLLOW US: facebook twitter

120 δόσεις: Ανοίγει η πλατφόρμα

Ημερομηνία: 17-05-2019 | Συντάκτης:
Για όσους µπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, τον επανυπολογισμο και το «κούρεμα» προσαυξήσεων και προστίμων

Τα επόμενα 24ωρα ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των οφειλετών για ένταξη στη νέα ρύθµιση των 120 δόσεων. Πιθανότερη ημερομηνία για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής θεωρείται η ερχόμενη ∆ευτέρα 20 Μαΐου, αν και όλα εξαρτώνται από τη δημοσίευση του νόμου  σε ΦΕΚ. Οι τεχνικές λεπτομέρειες πάντως είναι έτοιμες. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) όπου θα προστεθεί η επιλογή «Ρύθμιση οφειλών βάσει του νόμου…» και στις τρεις υπάρχουσες κατηγορίες «Ασφαλισμένοι», «Εργοδότες», «Συνταξιούχοι».

Οι εργοδότες (οφειλές προς πρ. ΙΚΑ) που δεν οφείλουν και ατομικές εισφορές, όπως επίσης όσοι χρωστούν από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, µπορούν να µπουν κατευθείαν στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ και να ρυθμίσουν.

Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι µη µισθωτοί (ΟΑΕΕ ΕΤΑΑ) που θέλουν να επανυπολογίσουν την οφειλή τους θα το κάνουν στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Ο επανυπολογισµός των χρεών της 15ετίας 2002-2016 για τους οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ θα γίνεται αυτόματα. Αφού οι ασφαλισμένοι θα ενημερώνονται για τη διαδικασία και τους όρους της ρύθμισης, θα πιστοποιούνται µε ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και κλειδιά Taxisnet και θα ενημερώνονται για τη συνολική οφειλή τους όπως επίσης και για το νέο ποσό µε ή χωρίς επανυπολογισµό. Εφόσον επιλέξουν τον επανυπολογισµό, η νέα οφειλή τους θα βεβαιώνεται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ δεν θα έχουν αυτόματαδιαθέσιμα στοιχεία, αλλά θα ενημερώνονται µετά την αίτησή τους µε µήνυµα µόλις είναι τα στοιχεία διαθέσιμα. Η διαδικασία συνεχίζεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑΟ, όπου ο οφειλέτης πρέπει να πιστοποιηθεί, ώστε να ρυθμίσει τη νέα οφειλή του επιλέγοντας τις δόσεις που επιθυμεί έως 120. Με την επιλογή της οριστικοποίησης της αίτησης οποιεσδήποτε υπάρχουσες ρυθμίσεις µεταπίπτουναυτόματα από το ΚΕΑΟ στη νέα ρύθμιση.

Όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, στις 120 δόσεις θα µπαίνουν και οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους και αποπληρώνουν το χρέος τους µε παρακράτηση από τη σύνταξη σε 40 δόσεις. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόµη και σε αυτές που έχουν ρυθμιστεί, προβλέπουμε µε νομοθετική διάταξη ότι για το υπόλοιπο των δόσεων που δεν έχει εξοφληθεί µπορεί να γίνει επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής στα 10 χρόνια, στις 120 δόσεις» επισήμανε ο κ. Πετρόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος