FOLLOW US: facebook twitter

120 δόσεις και «κούρεμα» προσαυξήσεων έως 80% για οφειλές σε ταμεία

Ημερομηνία: 30-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Συμφωνήθηκαν οι βασικοί παράμετροι- Αναμένεται η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων

«Η αξιολόγηση κινείται με ταχείς και εποικοδομητικούς ρυθμούς και οι συζητήσεις είναι παραγωγικές» σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου μετά την πρώτο κύκλο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος την εβδομάδα που πέρασε.

Για θετικό κλίμα, έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας (24/7), «το οποίο αιτιολογείται και στη βάση των θετικών δεδομένων που έχουμε για την ελληνική οικονομία, στο ότι επιτυγχάνουμε τους στόχους που τίθενται από το πρόγραμμα, οφείλεται, όμως και στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο πρωθυπουργός σε κεντρικό επίπεδο και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη».

Η ίδια δήλωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και στο Δημόσιο, επισημαίνοντας ότι έχει κλείσει η συμφωνία σε ό,τι αφορά τις οφειλές 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Όπως τόνισε, έχουν συμφωνηθεί οι βασικές παράμετροι, που είναι κούρεμα προσαυξήσεων της τάξης του 80%, η αποπληρωμή θα γίνεται έως 120 δόσεις και το βασικό κριτήριο για την ένταξη θα είναι ένας έλεγχος βιωσιμότητας που θα βασίζεται σε έναν λόγο του συνολικού χρέους προς το εισόδημα.

«Ένας μεγάλος όγκος οφειλετών στα ασφαλιστικά Ταμεία θα μπορέσει να ενταχθεί στη ρύθμιση» σχολίασε η υπουργός Εργασίας προσθέτοντας ότι αυτοί που θα μπορούν να υπαχθούν, θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής τους, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα (έμποροι) είτε χρωστούν λιγότερα από 20.000 είτε χρωστούν περίπου το 85% στο Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Αντίθετα, όπως υπογράμμισε, «αν έχουμε εμπόρους οι οποίοι έχουν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ, θα μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Δύσκολα, ένας οφειλέτης που δεν είναι στρατηγικός κακοπληρωτής, δεν θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση».

Παράλληλα, είπε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης συμφωνήθηκε η αλλαγή στην απαρτία που απαιτείται, για να ληφθεί απόφαση για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία. Σήμερα, όπως ανέφερε, προβλέπεται ότι σε μία γενική συνέλευση πρέπει να παρίσταται το ένα τρίτο των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, πλέον θα είναι το ένα δεύτερο.

Όμως, ισχυρίστηκε πως δεν θα γίνουν άλλες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο- ούτε στους χρόνους προκήρυξης των απεργιών ούτε στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

Τέλος, ανέφερε ότι ξεκίνησε να υλοποιείται το πρόγραμμα με το οποίο μετατρέπεται ο εργαζόμενος που αμείβεται με μπλοκάκι σε μισθωτό. Όπως εξήγησε, επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές, για να μετατρέψει ο εργοδότης τον απασχολούμενο σε αυτόν με μπλοκάκι σε μισθωτό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος