FOLLOW US: facebook twitter

Στη 10η Σύνοδο των ΦοΔΣΑ στα Γιάννενα ο Χρ. Χριστοδουλόπουλος

Ημερομηνία: 05-07-2016 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

fodsa-giannena2

«Παρόν και Μέλλον στη διαχείριση των απορριμμάτων»

«Παρόν και Μέλλον στη διαχείριση των απορριμμάτων» ήταν το θέμα της 10ης Πανελλήνιας Συνόδου των ΦοΔΣΑ που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα παρουσία και του προέδρου του ΦοΔΣΑ Ηλείας και Δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου.

Η 10η Σύνοδος των ΦοΔΣΑ συνδιοργανώθηκε από το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ, τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Νομού Ιωαννίνων,  την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην Σύνοδο παραβρέθηκαν, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρης Πολιτόπουλος, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και στελέχη ΦοΔΣΑ από όλη τη χώρα, εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των συστημάτων διαχείρισης, καθώς και εκπρόσωποι των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Κεντρικά θέματα της Συνόδου, επίσης, αποτέλεσαν το σχέδιο νόμου για τους ΦοΔΣΑ, ο νέος ΕΣΔΑ, τα υπό έγκριση ΠΕΣΔΑ και οι χρηματοδοτήσεις των έργων.

fodsa-giannena

Τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι τα εξής:

  • Απαιτείται να υπάρξει ανάλυση και αξιολόγηση της υφιστάμενης  κατάστασης, προκειμένου να ακολουθήσει η ουσιαστική και αποτελεσματική εφαρμογή του νέου ΕΣΔΑ & των αναθεωρημένων ΠΕ.Σ.Δ.Α.
  • Επιβάλλεται, άμεσα, η εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου δράσης μεταβατικής περιόδου ανά Περιφέρεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τη δημιουργία υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας.
  • Βασική προϋπόθεση, για την εφαρμογή οποιαδήποτε μοντέλου διαχείρισης, είναι να ληφθεί υπόψη η κρίσιμη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα καθώς και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
  • Η διασφάλιση πόρων προς τους Δήμους και τους Φο.Δ.Σ.Α θεωρείται βασική προϋπόθεση, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής εφαρμογή του νέου σχεδίου.
  • Το ίδιο ισχύει και για την αποδέσμευση του περιορισμού της πρόσληψης προσωπικού σε όλο το φάσμα διαχείρισης των απορριμμάτων και υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα (αποκομιδή, λειτουργίες έργων κ.α).
  • Να προχωρήσει η υλοποίηση των ήδη δρομολογημένων και ώριμων έργων που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων.
  • Να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο των Φο.Δ.Σ.Α, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2010, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού και ειδικότερα την πρόταση της ΚΕΔΕ και τις αποφάσεις των Δήμων.
  • Οι καλές πρακτικές στη διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να στηριχθούν.
  • Για την αποτελεσματικότητα και την επίτευξη των στόχων απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων αλλά ιδιαίτερα η συνεργασία και συντονισμός των συναρμόδιων Υπουργείων. (Περιβάλλοντος, Εσωτερικών & Οικονομίας)
  • Τέλος όσον αφορά το ιδιαίτερο θέμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Σεπτέμβριο του 2015, λόγω της διαφορετικής προσέγγισης υπηρεσιών του Υπουργείου για την μετατροπή της νομικής μορφής του Φο.Δ.Σ.Α, θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα τα 2 δημόσια έργα η ομαλή λειτουργία του Φο.Δ.Σ.Α και ο σχεδιασμός του.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα στάλθηκε σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, την ΚΕΔΕ, τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων