FOLLOW US: facebook twitter

10… νομά σε ένα δωμά και μάλιστα εν μέσω πανδημίας!

Ημερομηνία: 08-03-2022 | Συντάκτης:

Μεγάλα τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στο Κτηματολογικό Γραφείο Πύργου μετά την συγχώνευση των Υποθηκοφυλακείων με την εξυπηρέτηση 150 χωριών

  • Άγονος ο διαγωνισμός για το νέο κτίριο- δια ζώσης όλες οι συναλλαγές- η ψηφιοποίηση ισχύει μόνο για Πύργο, Λαμπέτι, Καταράχι
  • Προσαρτήθηκε τώρα και το Υποθηκοφυλακείο Ωλένης

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου



Πολλά και άλυτα ως τώρα, παραμένουν τα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει καθημερινά το υποκατάστημα Πύργου του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδας από το γεγονός των συγχωνεύσεων των Υποθηκοφυλακείων που καταργήθηκαν και εστιάζονται στο φόρτο εργασίας και κυρίως στις δύσκολες συνθήκες εργασίας σε ένα χώρο 50 περίπου ωφέλιμων τετραγωνικών, καθώς ο διαγωνισμός για την προκήρυξη του νέου κτιρίου έχει αποβεί άγονος. Μάλιστα εν μέσω πανδημίας, ο συνωστισμός σε έναν τόσο μικρό χώρο, μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε… υγειονομική βόμβα! Σε αυτά τα προβλήματα έρχεται να προστεθεί η προσάρτηση από την περασμένη εβδομάδα και του Υποθηκοφυλακείου Ωλένης και βεβαίως η αναγκαστικά διά ζώσης εξυπηρέτηση εκατοντάδων πολιτών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων κλπ, αφού η πολυδιαφημισμένη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου ισχύει μόνο για τις περιοχές όπου υπάρχει οριστική ανάρτηση και εν προκειμένω μόνο για την πόλη του Πύργου και τις περιοχές Λαμπετίου και Καταραχίου.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα, οι εργαζόμενες έχουν διαμαρτυρηθεί και εγγράφως προς όλους τους αρμόδιους φορείς, υπουργεία κλπ ακόμα και στον Πρωθυπουργό, αλλά αγνοήθηκαν!

Αναλυτικότερα τα προβλήματα που καταγράφονται έχουν ως εξής:

  • Ο διαγωνισμός για την ανεύρεση κτιρίου προς στέγαση των γραφείων απέβη άγονος. Μάλιστα, παραλίγο το υποκατάστημα Πύργου να καταλήξει να μετακομίσει εκτός πόλης και συγκεκριμένα στα Λασταίικα, σε μια ερημική τοποθεσία μεταξύ συνεργείων αυτοκινήτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ευτυχώς το ενδεχόμενο αυτό αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή και έτσι ο διαγωνισμός θα πρέπει να επαναληφθεί και αρχίζει νέα αναμονή για την μεταστέγασή του.
  • Το Υποκατάστημα Πύργου του Κτηματολογίου, εάν αφαιρεθούν οι χώροι με τις βιβλιοθήκες και τα γραφεία απομένουν ωφέλιμα γύρω στα 50τ.μ. Σε αυτό το χώρο εργάζονται εννέα υπάλληλοι και ο Υποθηκοφύλακας του Υποθηκοφυλακείου Ωλένης, σύνολο δέκα. Με τους πολίτες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, κλπ, ο συνωστισμός είναι τόσο μεγάλος που αποτελεί υγειονομική βόμβα.
  • Σε αυτό τον χώρο, χωρίς ραντεβού δια ζώσης συναλλάσσονται πολίτες 150 χωριών περίπου των δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας καθώς και οι πολίτες της πόλεως του Πύργου.
  • Εν μέσω της έξαρσης του covid, καταργήθηκαν τα ραντεβού της εξυπηρέτησης του κοινού στα κτηματολογικά γραφεία με την επισήμανση να εξυπηρετούνται άμεσα οι συναλλασσόμενοι που έρχονται από μακρινή απόσταση. Έτσι, οι συνεννοήσεις που γίνονταν από τηλεφώνου, τώρα γίνονται δια ζώσης. Τα Υποθηκοφυλακεία με τα χωριά τους συγχωνεύτηκαν χωρις καμία μελέτη για τη δυνατότητά τους να εξυπηρετήσουν το κοινό με τον τρόπο που πρέπει σε τόσες πολλές τοποθεσίες, πολύ διασπασμένοι και με τόσα επιπλέον αρχεία.
  • Το πρόβλημα της υποστελέχωσης με στελεχιακό δυναμικό που να έχει γνώσεις Κτηματολογίου είναι επίσης πολύ σοβαρό.

Προβλήματα και με τις συναλλαγές

Σε ότι αφορά τα Υποθηκοφυλακεία του νομού που συγχωνεύτηκαν και οι συναλλαγές γίνονται στο Πύργο υπάρχουν τα παρακάτω προβλήματα:

  • Το ειδικό άμισθο Υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας εκτείνεται σε συνολικά τρεις Περιφερειακές Ενότητες: Ηλείας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Η απόσταση από την Ανδρίτσαινα ως τον Πύργο πήγαινε – έλα. εκτιμάται στα 200 χιλ.. Αν συνυπολογίσουμε ότι η συγκοινωνία με το ΚΤΕΛ είναι μια φορά την ημέρα από Πύργο προς Ανδρίτσαινα και μια φορά από Ανδρίτσαινα προς Πύργο, σε ώρες που δεν συνάδουν με τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και το δύσκολο οδικό δίκτυο , οι μεν υπάλληλοι είναι αδύνατον να μετακινούνται προς Ανδρίτσαινα για να λειτουργήσει το Υποθηκοφυλακείο και ομοίως για τους πολίτες 20 περίπου χωριών της περιοχής αυτής, είναι αδύνατον να έρχονται δια ζώσης να καταθέτουν αιτήσεις και να επανέρχονται για την παραλαβή των εγγράφων τους. Έτσι, η συναλλαγή γίνεται στον Πύργο και τα έγγραφα πηγαίνουν και έρχονται με κούριερ, για να μη χαθούν τα έγγραφα των πολιτών, κάτι που ευτυχώς δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.
  • Οι υπάλληλοι του Πύργου που έχουν την συναλλαγή των παραπάνω , έχουν επίσης και τη συναλλαγή του τέως Υποθηκοφυλακείου Ολυμπίων ,με άλλα τόσα περίπου χωριά (επιπλέον 20 χωριά περίπου).


Προσαρτήθηκε και η Ώλενα

Όμως, αντί να προσπαθήσουν από τις κεντρικές υπηρεσίες, να λύσουν τις παθογένειες, ή τουλάχιστον να ενοποιήσουν τα αρχεία, την περασμένη εβδομάδα έγινε στο Κτηματολογικό Γραφείο Πύργου και η υπαγωγή του Υποθηκοφυλακείου το Ωλένης, με τα χωριά του. Το υποθηκοφυλακείο Ωλένης έχει στη δύναμή του έχει μόνο τον Υποθηκοφύλακα, ο οποίος θα είναι δύο ημέρες αρχειοφύλακας στο Ωλένης και μόνο τρείς στο γραφείο του Πύργου. Στο Καράτουλα θα γίνεται μόνο η εξυπηρέτηση των αιτημάτων, ενώ ο κόσμος θα πηγαινοέρχεται γιατί η συναλλαγή θα γίνεται στον Πύργο.
Συμπερασματικά, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές και ιδίως χωρίς να έχει λυθεί το κτηριακό, οι αποσπασματικές προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, δυσκολεύουν αφάνταστα την λειτουργία του Κτηματολογικού γραφείου Πύργου. Προβλήματα που επείγει να λυθούν…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος