FOLLOW US: facebook twitter

1.937 νήπια και προνήπια στα Νηπιαγωγεία της Ηλείας: Χωρίς προβλήματα η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Νομό

Ημερομηνία: 25-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

– «Υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις» υποστήριξε ο Δ/ντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Π. Ζεύλας
– Πρόσληψη αναπληρωτών για μια 4ετία σχεδιάζει το Υπ. Παιδείας

Χωρίς προβλήματα θα εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στα Νηπιαγωγεία της Ηλείας καθώς ήδη έχουν εγγραφεί 1.937 νήπια και προνήπια ενώ υπάρχουν πολλές κενές θέσεις ακόμα για την κάλυψη των αναγκών που ενδεχομένως προκύψουν το Σεπτέμβρη. Αυτό, ανακοίνωσε χθες, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Παναγιώτης Ζεύλας, υποστηρίζοντας πως οι εγγραφές που έγιναν επαλήθευσαν τις προβλέψεις τους. «Όπως ήδη γνωρίζεται με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, έχει γίνει υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική αγωγή. Εγγράφουμε δηλαδή στα Νηπιαγωγεία μας και τα προνήπια. Πρόκειται για μια τομή στην εκπαίδευση, η οποία έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και καλούμαστε να την εφαρμόσουμε. Ήδη με τι επαφές που είχαμε με τους Συλλόγους Δασκάλων Νηπιαγωγών καθώς και με τους εκπροσώπους των Δήμων της Ηλείας, είχαμε κάνει την πρόβλεψη σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, ότι όλα τα προνήπια αν έρθουν να εγγραφούν στις υπάρχουσες δομές των Νηπιαγωγείων πράγματι θα χωρέσουν, θα μπορέσουμε να στεγάσουμε και τα προνήπια. Αυτό που είχαμε πει τότε σήμερα αποδεικνύεται με τις εγγραφές που έχουμε κάνει. Ήδη έχουν εγγραφεί στα Νηπιαγωγεία της Ηλείας 1937 νήπια και προνήπια. Αυτό σημαίνει, ότι στην πόλη της Αμαλιάδας έχουμε ακόμα 44 κενές θέσεις για να εγγραφούν νήπια και προνήπια, στο δε Πύργο, έχουμε 200 κενές θέσεις για να εγγραφούν και πάρα πολλές στους υπόλοιπους δήμους. Προφανώς θα περιμένουμε μέχρι το Σεπτέμβρη, ακόμα και τότε μπορούμε να κάνουμε εγγραφές πριν ξεκινήσει το σχολικό έτος για να έχουμε την πλήρη εικόνα. Μέχρι στιγμής διαπιστώνουμε ότι οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν και είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποδεχτούμε όλα τα νήπια και προνήπια του Νομού και το πρόγραμμα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής να υλοποιηθεί κανονικά στο Νομό Ηλείας».

Προσλήψεις αναπληρωτών για 4 χρόνια;

Ο κ. Ζεύλας, υπενθύμισε ότι τις προηγούμενες χρονιές στις 11 του Σεπτέμβρη, «χτύπησε το κουδούνι» παντού και δεν είχαν πρόβλημα στην έναρξη του σχολικού έτους και το ίδιο θα συμβεί και φέτος. Όσον αφορά τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, επισήμανε ότι δεν επαρκούν αλλά όπως κάθε χρόνο θα προχωρήσουν εγκαίρως σε προσλήψεις αναπληρωτών, οι οποίοι και θα αναλάβουν ένα καίριο βάρος της διδακτικής πράξης. «Όπως και πέρυσι και παλιότερα, έτσι και φέτος έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας. Θα μεταβιβάσουμε στο Υπουργείο το αίτημα μας  για πόσους εκπαιδευτικούς χρειαζόμαστε και ελπίζουμε όπως και πέρυσι το υπουργείο να ανταποκριθεί, είναι άλλωστε μέσα στον προγραμματισμό τους. Και μάλιστα μας έχει ειπωθεί ότι υπάρχει πιθανότητα να μην προσληφθούν οι αναπληρωτές για ένα μόνο έτος αλλά για μια 4ετία, που νομίζω και για τη δική τους ζωή θα αποτελέσει ένα σταθερό σημείο για τον προγραμματισμό της ζωής τους αλλά και η βεβαιότητα αυτή θα αυξήσει την απόδοση τους στο διδακτικό έργο».

Για την ώρα ωστόσο οι αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών δεν έχουν μεταφραστεί σε αριθμούς και αυτό γιατί όπως εξήγησε ο κ. Ζεύλας, υπάρχει μια κινητικότητα στους μαθητές καθώς ο εργασιακός βίος των γονέων δεν είναι τόσο σταθερός. «Το σίγουρο όμως είναι πως ο αριθμός των προσλήψεων θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι καθώς και ο αριθμός των εγγραφών λόγω της υποχρεωτικότητας της διετούς προσχολικής αγωγής είναι μεγαλύτερος. Η αγωνία μας είναι να καλύψουμε τους μαθητές που έρχονται και έτσι μετράμε στα αστικά κέντρα που πιθανόν να είχαμε πρόβλημα. Εμείς θα ανοίξουμε δυο νέα νηπιαγωγεία στη Κουτσοχέρα και τον Άγιο Ιωάννη Αμαλιάδας επειδή πάνε και τα προνήπια. Το θεωρούμε ευχής έργο γιατί δυο συνάδελφοι θα βρουν δουλειά…» είπε και ξεκαθάρισε ότι στην Ηλεία, «έχουμε όλα τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά για να παράσχουμε προσχολική αγωγή στα νήπια και τα προνήπια του νομού μας, εννοώντας και τα κτίρια, και τους εκπαιδευτικούς που απαιτούνται και τους υποστηρικτικούς θεσμούς καθώς και όλες τις άλλες δομές όπως π.χ. παράλληλη στήριξη, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ακόμα και στο πιο μικρό νηπιαγωγείο».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος