FOLLOW US: facebook twitter

Όχι στην ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες: Επιστολή στο Δήμαρχο Ζαχάρως από το Σύλλογο Εργαζομένων δήμων Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας, Ζαχάρως

Ημερομηνία: 01-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Την κατηγορηματική του αντίθεση, στο ενδεχόμενο ανάθεσης του τομέα καθαριότητας σε ιδιώτες, εκφράζει με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Ζαχάρως, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως.

Στην επιστολή που κοινοποιείται στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στους Αντιδημάρχους Καθαριότητας, Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, το Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, την αντιπολίτευση του Δήμου Ζαχάρως και την ΠΟΕ ΟΤΑ, αναφέρονται τα παρακάτω: «Από τον τοπικό τύπο πληροφορηθήκαμε με έκπληξη την πρόταση του εκλεγμένου και πρώην Δημάρχου Ζαχάρως κ. Πανταζή Χρονόπουλου να αναθέσει σε εταιρεία αλληλέγγυας οικονομίας τα απορρίμματα και την ανακύκλωση.

Επειδή αυτή η απόφαση θα συζητηθεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να υπάρχει όμως ως θέμα στην τακτική συνεδρίαση και δεν υπάρχει εισήγηση του θέματος από καμία υπηρεσία του Δήμου.

Θα θέλαμε να μας γνωρίσετε εάν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη από την οποία να αποδεικνύεται ότι:

  • Το κόστος της αποκομιδής απορριμμάτων θα είναι μειωμένο κατά 40%, όπως αναφέρεται
  • Η ποιότητα παροχής υπηρεσιών θα παραμείνει στο ίδιο υψηλό επίπεδο με το σημερινό αφού οι δικοί μας εργαζόμενοι είναι γνωστό σε όλους ότι εκτέλεσαν και συνεχίζουν να εκτελούν με αυταπάρνηση τα καθήκοντά τους για την αποκομιδή απορριμμάτων σε συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς για τους ίδιους αλλά και την πόλη.
  • Εάν ο συγκεκριμένος κλάδος της καθαριότητας καταργηθεί διότι θα δοθεί σε ιδιώτη εργολάβο, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα (14 μόνιμο προσωπικό) όλοι αυτοί από ποιες υπηρεσίες θα απορροφηθούν; Και αν ενταχθούν σε διαθεσιμότητα, αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι χαμηλών προσόντων, θα αποτελέσουν και την βασική δεξαμενή  για απολύσεις

Κύριε Δήμαρχε, το προσωπικό της καθαριότητας, οδηγοί και εργάτες, δεν μπορούν να εκτελούν εργασίες σε έργα αγροτικής οδοποιίας, διότι έχουν προσληφθεί ως εργάτες καθαριότητας και δεν έχουν και τεχνικές γνώσεις για να τους απασχολήσετε στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Η απόφαση αυτή αν ληφθεί και υλοποιηθεί, παραβιάζει το γράμμα και την ουσία της κείμενης ειδικής νομοθεσίας του νόμου 3979/2011, άρθρο 61 για τον οποίον η ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει ζητήσει να καταργηθεί, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος δικαιούται με εξαίρεση να αναθέτει σε ιδιώτες έργο παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και μόνο όταν αδυνατεί να εκτελέσει το έργο αυτό.

Ο Δήμος Ζαχάρως έχει εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό και δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αδυνατεί να εκτελεί το συγκεκριμένο έργο και επομένως δεν νομιμοποιείται να ιδιωτικοποιεί την καθαριότητα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι για να υλοποιήσει η Δημοτική Αρχή την απόφαση αυτή θα απαιτηθεί διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.    Ποιος εγγυάται για τους εργαζόμενους από την στιγμή που δεν θα μπορέσουν να απασχοληθούν σε άλλη υπηρεσία, διότι ποια υπηρεσία θα τους απορροφήσει με τόσο χαμηλά προσόντα και μήπως αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος της απόλυσης;

Πως θα μπορέσει ο ιδιώτης να κάνει αποκομιδή με τόσο λιγότερα χρήματα όπως αναφέρετε με εργαζόμενους φυσικά που θα αμείβονται με μεροκάματα μνημονιακά.

Δεν είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η λογικά θα οδηγήσει σε υποβαθμισμένες και ακριβότερες τελικά υπηρεσίες καθαριότητας;

Εμείς σαν σύλλογος και σαν εργαζόμενοι εκφράζουμε την κατηγορηματική και αντίθεση στην προσπάθεια αυτή αν γίνει πράξη να δώσετε τον τομέα της καθαριότητας στους ιδιώτες.

Καλούμε τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουμε όλοι μαζί αυτές τις επιλογές με όσες δυνάμεις διαθέτουμε και να οργανώσουμε την πάλη για να μην ιδιωτικοποιηθεί η υπηρεσία καθαριότητας, όπως και καμία άλλη υπηρεσία».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος