FOLLOW US: facebook twitter

“Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια”: Ο Ηλείος ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος εμπνέεται από το Γιώργο Σεφέρη

Ημερομηνία: 30-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Με τρία έργα του, συμμετείχε ο Ηλείος εικαστικός Γιάννης Αδαμάκος, στην μεγάλη αφιερωματική θεματική έκθεση του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά, με τίτλο ” Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια” Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία”, που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, έργα και αντικείμενα που ζωγράφισε ο ίδιος ο Γιώργος Σεφέρης, το Νόμπελ που του απονεμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία το 1963, πρωτότυπα έργα κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν ή εμπνέονται από την ποίηση του Σεφέρη, μεταξύ αυτών και του Γιάννη Αδαμάκου σε αντιστοιχία με τα σχόλια του ποιητή για τη ζωγραφική τους.

Τα έργα του Γιάννη Αδαμάκου είναι:

1)  Κόκκινο Χ, 2001 Λάδι σε ξύλο, 160χ200 εκ. Συλλογή του καλλιτέχνη, εμπνευσμένο από το ποίημα του Σεφέρη Η Στέρνα.

2) Επίσης για το μεγάλο…τη ζεστασιά του ήλιου χωρίς τον ήλιο, 2017 Υδατογραφία, 40χ60 εκ. Συλλογή του καλλιτέχνη και

3)Για τα μικρά …κατά βάθος είναι ζήτημα φωτός, 2017 Υδατογραφία, 40χ60 εκ.  Συλλογή του καλλιτέχνη

Ο Επικούρειος στην ενότητα «Ασπρόμαυρες φωτογραφίες»

Μάλιστα στην ενότητα της Έκθεσης ‘Ασπρόμαυρες φωτογραφίες’ που είχε τραβήξει ο Γιώργος Σεφέρης απεικονίζεται και ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συλλογή του Γιώργου Σεφέρη βρισκόταν το ένα από τα δύο σωζόμενα αντίτυπα (το άλλο φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο) του αρχιτέκτονα John Foster με λεπτομερή σχέδια του μνημείου και της ζωφόρου, και  εκπόνησε ως μέλος της Διεθνούς Εταιρείας αρχαιοκαπήλων που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληση και την εμπορία των γλυπτών του Ναού. Το πολύτιμο αντίτυπο δωρήθηκε από τον ποιητή στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη Αθηνών.

Πουλχερία Γεωργιοπούλου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος