FOLLOW US: facebook twitter

Ω θεία απλότης, κ. Γαβρόγλου!

Ημερομηνία: 05-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ω ιερή απλότητα! Ω αγία αφέλεια! Δεν φταις εσύ. Οι άνθρωποι φταίνε που νομίζουν ότι τα γνωρίζουν όλα. Που περπατούν στον δρόμο σίγουροι για τον προορισμό τους όταν στην πραγματικότητα δεν ξέρουν για τί περπατούν. Ω γλυκιά προχειρότητα. Τι όμορφα που περιδιαβαίνουν οι εφήμερες διδαχές τους τα μονοπάτια των αιώνων και τούτοι καμαρώνουν σα γύφτικα σκεπάρνια επειδή τάχα αναμετρήθηκαν με το στοίχημα της ιστορίας και το κέρδισαν, μάλιστα εν ζωή.

Αχ καημένε Οβίδιε, αχ δύσμοιρε Βιργίλιε, αχ μέγα Κικέρωνα και σπουδαίε Σένεκα. Παραγνωρισμένε Λουκρήτιε, που διέσωσες τον Επίκουρο, Φιτσίνο που διέδωσες τον Πλάτωνα, Μπρούνο που θυσιάστηκες για την γνώση και την επιστήμη. Και πόσοι άλλοι ακόμα. Ποιον να πρωτοθυμηθείς; Τον Θωμά Ακινάτη; Τον Πίκο ντέλα Μιράντολα;  Τον Μακιαβέλι; Τον Βίκο; Τον Κουζάνο; Τον Βάλλα; Άφησα όμως τους καλύτερους των καλύτερων για το τέλος. Αυτούς χωρίς τους οποίους είναι απολύτως βέβαιο ότι ο κόσμος μας δεν θα ήταν ο ίδιος: Τον Γαλιλαίο Γαλιλέι και τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, ίσως τον σπουδαιότερο νου που έζησε ποτέ σε αυτή τη Γη.

Μήπως τελειώσαμε; Όχι, γιατί η λατινική δεν ήταν μονάχα η μείζονα διάλεκτος των Ιταλών αλλά η επίσημη γλώσσα της ανθρωπότητας και σίγουρα η γλώσσα των απανταχού επιστημόνων και διανοουμένων. Ο Έρασμος, ας πούμε, ήταν Ιταλός; Όχι βέβαια. Ολλανδός ήταν ο άνθρωπος, γνωστός ως Έρασμος ή Έρασμος του Ρότερνταμ, πλην όμως έγραφε σε «καθαρή» λατινική γλώσσα.

Καμία σημασία δεν έχουν όλα αυτά γιατί «η μειωμένη ύλη και η τυποποίηση οδηγούν σήμερα στον μεγάλο αριθμό αριστούχων στο συγκεκριμένο μάθημα και κατά συνέπεια στη στρέβλωση των αποτελεσμάτων». Αυτό υποστήριξε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας μετά τις αντιδράσεις για την κατάργηση των Λατινικών και την αντικατάστασή τους από το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Τότε γιατί δεν τα αλλάξατε κ. Γαβρόγλου; Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που το υπουργείο Παιδείας επένδυσε πάνω στην ανυπέρβλητη παιδευτική αξία της Λατινικής, αμφισβητώντας έτσι αυτήν την σωρεία μορφοσυντακτικών φαινομένων, όπως την χαρακτηρίζετε, και την αποστήθιση των μικρών κατασκευασμένων κειμένων, τα οποία πράγματι πολύ μικρή σχέση έχουν με την πραγματική λατινική γραμματεία;

Γιατί δεν το τολμήσατε κ. υπουργέ, παρά παραδώσατε την γλώσσα της επιστήμης στην πυρά, όταν θα μπορούσατε να την καταστήσετε το διαμάντι του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος; Να σας εγώ μία θεωρία μου. Γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκο και θα απαιτούσε πολλή δουλειά και εσείς, όπως σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί σας, προτιμήσατε την απλότητα. Προτιμήσατε την μπουλντόζα αντί του νυστεριού. Ελπίζω μόνο τουλάχιστον να αντιλαμβάνεστε την διαφορά και να μην μοιάζετε με εκείνη την γριούλα που έριχνε προσανάμματα στην πυρά η οποία έκαψε τον Jan Hus  –κι αυτός μη Ιταλός ήταν– κάνοντάς τον να αναφωνήσει: Ο Sancta simplicitas!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος