FOLLOW US: facebook twitter

«Ψίχουλα» και φέτος για την δακοκτονία

Ημερομηνία: 26-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

912.912 ευρώ για όλη την Περιφέρεια και εξ αυτών 472.000 ευρώ για την ΠΕ Ηλείας ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή

Το συνολικό ποσό των 912.912 ευρώ ενέκρινε για το Πρόγραμμα Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το 2017, κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Παναγιώτη Μπράμο.

Πρόκειται για την έγκριση των εισηγήσεων που είχαν γίνει από τους τρεις χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας και άμεσα θα προχωρήσουν οι υπηρεσίες στη διενέργεια ηλεκτρονικού ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη των αναδόχων που θα εκτελέσουν τη δακοκτονία. Στην Ηλεία από το ποσόν αυτό αντιστοιχούν 472.529,28 ευρώ, ποσόν ακόμα πιο μικρό και από το περσινό κονδύλι των 530.000 ευρώ, που σε καμιά περίπτωση δεν επαρκεί, αφού είναι ορατός ο φόβος λόγω των περιορισμένων κονδυλίων να παρουσιαστούν προβλήματα από την πιθανή έλλειψη ενδιαφέροντος από αναδόχους. Ας μην ξεχνάμε ότι η περσινή χρονιά για την Ηλεία λόγω ακαρπίας και μεγάλου δακοπληθυσμού, ήταν μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών και φέτος θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα για αύξηση των κονδυλίων για να καλυφθούν όλοι οι ελαιοκομικοί τομείς.  Πέρυσι εξυπηρετήθηκαν μόνο οι 6 από τους 14 και ο δάκος έκανε… πάρτι! Βεβαίως με έγγραφά τους στο υπουργείο και ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους με έγγραφα και συναντήσεις στο υπουργείο, για να διεκδικήσουν περισσότερα χρήματα, ωστόσο τελικώς δεν εισακούστηκαν.

Τα κονδύλια που εγκρίθηκαν χθες από την Οικονομική επιτροπή σε ότι αφορούν την Ηλεία είναι για τα εξής έργα:

  • «Παροχή υπηρεσιών για τον έλεγχο των δακοπληθυσμών με τη μέθοδο της παγιδοθεσίας με παγίδες τύπου McPhail στους ελαιώνες στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2017 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας» με προϋπολογισμό 87.717,60 ευρώ.
  • «Ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2017 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας», με προϋπολογισμό 384.811,68 ευρώ

Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Πάνος Μπράμος τόνισε ότι «Δεν σταματάμε να διεκδικούμε ακόμη περισσότερα χρήματα για να παράσχουμε ολοκληρωμένη φυτοπροστασία σε περισσότερες περιοχές, σε μία εποχή που στηριζόμαστε οικονομικά στον πρωτογενή τομέα και πιστεύουμε πως θα συμβάλλει στην ενίσχυση της περιφερειακής και κατ’ επέκταση εθνικής οικονομίας. Πρέπει να προστατεύσουμε έναν από τους κυριότερους πυλώνες της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, την ελαιοκαλλιέργεια.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος