FOLLOW US: facebook twitter

Χωρίς τους Podemos η κυβέρνηση των σοσιαλιστών

Ημερομηνία: 04-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Παρά το γεγονός ότι οι Podemos βοήθησαν τον σοσιαλιστή Σάντσεθ να ανατρέψει τον Μαριάνο Ραχόι, δεν θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, ανακοίνωσε η γ.γ. του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), Αδριάνα Λάστρα.

Οι Podemos έχουν ζητήσει τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ωστόσο σύμφωνα με την Αδριάνα Λάστρα, η κυβέρνηση που ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα ορκιστεί την Πέμπτη «θα είναι μια κυβέρνηση αντιπροσωπευτική, κατά κύριο λόγο σοσιαλιστική».

Ήδη ο Πέδρο Σάντσεθ κάνει επαφές με στελέχη του κόμματος για να διαμορφώσει το υπουργικό συμβούλιο.

Ωστόσο, η πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι δεν θα είχε περάσει μόνο με τις 85 ψήφους των σοσιαλιστών στο 350 εδρών Κοινοβούλιο. Η αποπομπή Ραχόι επιτεύχθηκε χάρη στη συμβολή των 71 βουλευτών των Podemos και των βουλευτών των Καταλανών αυτονομιστών.

Η γενική γραμματέας του PSOE εξήγησε ότι οι σοσιαλιστές δεν έχουν την πρόθεση να εξαντλήσουν την κοινοβουλευτική θητεία που λήγει το 2020, αλλά θα προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, αν και απέφυγε να διευκρινίσει πότε.

Οι Podemos, μέσω της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Νοέλια Βέρα, επιβεβαίωσαν ότι δεν έχουν κληθεί να συμμετάσχουν. «Δεν μας έχουν τηλεφωνήσει ακόμα», ανέφερε.

Όπως είπε, το κόμμα της εξήγησε στον Σάντσεθ ότι «είναι δυνατή η συγκρότηση μίας θαρραλέας, σταθερής κυβέρνησης» με 156 βουλευτές, «αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν η επιλογή του Πέδρο Σάντσεθ, που θα κατευθυνθεί προς μία κυβέρνηση πιο αποδυναμωμένη, με περισσότερες δυσκολίες στην υιοθέτηση προοδευτικών μέτρων».

Παρ’ όλα αυτά, με ανακοίνωσή του, το κόμμα των Podemos κάλεσε τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας να προχωρήσει στη λήψη βασικών κοινωνικών μέτρων, όπως η αναγνώριση της άδειας πατρότητας και η άρση του μέτρου του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Μάλιστα, το στέλεχος των Podemos, Πάμπλο Ετσενίκε, θύμισε στο PSOE ότι νίκη στην πρόταση μομφής δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, αλλά επιτεύχθηκε χάρη στον κόσμο που βγήκε στους δρόμους.

Την ίδια στιγμή, το Λαϊκό Κόμμα (PP) ανακοίνωσε ότι θα «βελτιώσει» τον προϋπολογισμό του μέσω της Γερουσίας, κίνηση που χαρακτηρίστηκε εκδικητική και πιθανώς να δημιουργήσει προβλήματα στη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας, με δεδομένο ότι ο Σάντσεθ για να πετύχει η πρόταση μομφής είχε δεσμευθεί ότι θα τον διατηρήσει.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του PP, Ραφαέλ Ερνάντο, έτσι γινόταν πάντα με τον προϋπολογισμό κατά τη διαβίβασή του Γερουσία.

«Στη Γερουσία θα λάβουμε όλες τις αναγκαίες αποφάσεις ώστε να βελτιωθεί ο προϋπολογισμός και για να εφαρμοστούν μέτρα που είχαμε αφήσει στο περιθώριο, ή ακόμη και κάποια από τα σχέδιά μας που ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολο να υλοποιηθούν», είπε.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος