FOLLOW US: facebook twitter

Χωρίς περικοπές οι συντάξεις: Ανάσα στους συνταξιούχους και μήνυμα στους δανειστές

Ημερομηνία: 02-10-2018 | Συντάκτης:

Η πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στο μέτρο της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 έγινε πράξη χθες, με την κατάθεση του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους

Μετά συνεννόηση με τους θεσμούς, το οικονομικό επιτελείο διαμορφώνει το τελικό κείμενο του προσχεδίου χωρίς το προβλεπόμενο ψαλίδι στις συντάξεις, αλλά και χωρίς τα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί για το επόμενο έτος.

Τα οποία θετικά μέτρα θα λειτουργούσαν ως αντιστάθμισμα στις περικοπές των αποδοχών για 1 εκατομμύριο περίπου συνταξιούχους.

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι από το καλάθι με τα αντίμετρα του 2019 το μόνο που φαίνεται να κρατάει η κυβέρνηση είναι το επίδομα ενοικίου, μέτρο που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αφορά περίπου 300.000 νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου.

Η λύση αυτή είναι απότοκη των πολιτικών ζυμώσεων που προηγήθηκαν με τους δανειστές και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές δεν διαταράσσει τις καλές σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες αφού οι διαπραγματεύσεις για το θέμα των συντάξεων έγιναν σε πολύ καλό κλίμα.

«Ο νέος προϋπολογισμός θα αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υλοποιηθεί το συνολικό πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων», τόνισε χθες αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των συζητήσεων που έλαβαν χώρα με τους θεσμούς για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «ο προϋπολογισμός θα αποτυπώνει, επίσης, το δημοσιονομικό περιθώριο που θα επιτρέπει την υλοποίηση των φορολογικών ελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ».

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2019 θα υπάρξει υπέρβαση 950 εκατ. ευρώ πάνω από τον μνημονιακό στόχο του 3,5% που αντιστοιχεί σε ένα υπερπλεόνασμα 4,2%-4,3% (έναντι 3,96% της πρόβλεψης του Μεσοπρόθεσμου) και της επιτρέπει να μην εφαρμόσει το «ψαλίδι» στις συντάξεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος