FOLLOW US: facebook twitter

Χτίζεται γοργά το «μαξιλάρι»

Ημερομηνία: 15-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Tο ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας -την πρώτη που πραγματοποιείται έπειτα από οκτώ χρόνια.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,25%, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,18 φορές.

Η έκδοση προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών, γεγονός που αντικατοπτρίζει την κινητικότητα που επικρατεί στην ελληνική αγορά τίτλων, με τις αξίες των συναλλαγών να συνεχίζουν σε υψηλά επίπεδα -οι υψηλότερες που έχουν σημειωθεί από το 2014.

Η προηγούμενη έκδοση 12μηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου είχε γίνει τον Απρίλιο του 2010, με επιτόκιο 4,85%.

Η επανέκδοσή τους εντάσσεται στο πλαίσιο της σταδιακής επανόδου του Δημοσίου στις αγορές, προσθέτοντας ακόμη ένα σημείο στην καμπύλη των αποδόσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γενικότερα οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων μειώνονται σταδιακά, αν και το 10ετές ομόλογο δεν έχει διασπάσει αποφασιστικά προς τα κάτω το επίπεδο του 4%.

Στη διάρκεια του 2018, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κυμαίνεται από το χαμηλό του 3,638% ώς το υψηλό του 4,497% ενώ η τρέχουσα απόδοση είναι στο 4,14%.

Η σταδιακή μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας μας διευκολύνει τα μέγιστα τη δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας και την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το αποθεματικό ασφαλείας που πρόκειται να δημιουργήσει η χώρα μέχρι τον Αύγουστο εκτιμάται στα 16,4 δισ. ή στα 20 δισ. εφόσον ο ΟΔΔΗΧ προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αγορές.

Το «μαξιλάρι» θα ενισχυθεί και από τον εσωτερικό δανεισμό και συγκεκριμένα ένα ποσό έως 4 δισ. θα αντληθεί από τα διαθέσιμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα που αποτελούν τη «χρυσή εφεδρεία.

Τα ποσά

Αναλυτικότερα, το αποθεματικό θα «χτιστεί» σταδιακά από τα εξής ποσά:

● τα 3 δισ. που αντλήθηκαν μέσω του 7ετούς ομόλογου (επιτόκιο 3,5%)

● το 1,9 δισ. από την εκκρεμούσα δόση των 5,7 δισ. (3η αξιολόγηση)

● τα 9,4 δισ. από την τελευταία δόση των 11,7 δισ. που θα λάβει η Αθήνα με την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης

● τα 4 δισ. από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης

● τα 813 εκατ. ευρώ από τα έντοκα 12μηνης διάρκειας

● τα 800 εκατ. ευρώ που θα περισσέψουν ώς τον Αύγουστο από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή τόκων.

Ηδη στο πρώτο δίμηνο του 2018 το πλεόνασμα είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον μνημονιακό στόχο, αφού ανήλθε σε 2,752 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για 1,307 δισ. ευρώ.

Οι καθαρές εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε 8,976 δισ. ευρώ καταγράφοντας υπέρβαση 1,135 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 310 εκατ. ευρώ στα 7,433 δισ. ευρώ.

Πηγή: Efsyn


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος